Παράλληλα, μειώθηκαν δραματικά και «τα έσοδα από μια άλλη σημαντική ομάδα, τους Ρώσους τουρίστες, λόγω των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις πτήσεις τσάρτερ και τις πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων», προσθέτει το Ταμείο στην ανάλυσή του.
Μία δεύτερη αιτία, γι΄αυτήν την πτώση στον τουριστικό τομέα και τους συναφείς κλάδους στη γείτονα χώρας, εκτός από την απότομη αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων, είναι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, και η εγχώρια πολιτική αναταραχή. Συνεπεία όλων των παραπάνω, είναι η απώλεια μίας περίπου ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ από την ανάπτυξη της χώρας το 2016, αναφέρει το ΔΝΤ, επικαλούμενο πρόσφατη σχετική μελέτη.
Λίγο πριν το 2016, η Τουρκία είχε εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Την ανάπτυξη τροφοδότησε το αναπτυσσόμενο δίκτυο του εθνικού αερομεταφορέα, η ανάπτυξη των υποδομών, η κατασκευή ξενοδοχείων και το μάρκετινγκ. Για να διευκολύνει την είσοδο στην χώρα, μόνο το 3% των ξένων τουριστών χρειάζονταν βίζα, κερδίζοντας επισκέπτες από τους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος.
Η ακμάζουσα τουριστική κίνηση έφερε αύξηση στα έσοδα που ισοδυναμούσε με το 3,7% του ΑΕΠ και δημιούργησε 600.000 θέσεις εργασίας, ή 2,3% της συνολικής απασχόλησης. Άλλο ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν σε συναφείς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και του κλάδου αναψυχής, αναφέρει το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μια μείωση ύψους 10% σε αφίξεις από το εξωτερικό μεταφράζεται σε 0,3 – 0,5% μείωση του ΑΕΠ. Πέρα από τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τις μεταφορές, κλάδοι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, όπως οι τηλεπικοινωνίες, το λιανικό εμπόριο και τα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας έχουν νιώσει το σοκ. «Οι μελέτες δείχνουν ότι η ανάκαμψη πιθανόν να είναι αργή καθώς τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας τείνουν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στις αφίξεις τουριστών», καταλήγει η ανάλυση του Ταμείου.