Σαφή προειδοποίηση για νέα μέτρα από το 2014 και μετά εάν δεν ληφθούν αποφασιστικά μέτρα στο πεδίο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του δημοσίου απηύθυνε το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
 
Το ΔΝΤ λέει «όχι» σε μείωση φόρων τώρα και συστήνει την άμεση επαναιδιωτικοποίηση των τραπεζών. 
 
Σε ένα καταιγισμό εκθέσεων που κοινοποίησε σήμερα, το Ταμείο απευθύνει σαφείς παραινέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για λήψη πρόσθετων μέτρων μείωσης του ελληνικού χρέους αλλά και σκληρή αυτοκριτική για τους χειρισμούς της τρόικας τα τελευταία τρία χρόνια.
Επαινεί τη χώρα για την πρόοδο που έχει σημειώσει, αλλά και συστήνει νέες παρεμβάσεις ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική για φοροδιαφυγή αλλά και απουσία απολύσεων στο δημόσιο. 
 
Το ΔΝΤ έβρεξε κυριολεκτικά εκθέσεις για την Ελλάδα, δημοσιεύοντας συνολικά 7 κείμενα: την αποτίμηση του μνημονίου, την ετήσια έκθεση (είχε να την εκδόσει από το 2008) μαζί με συνοδευτικά κείμενα και μία έκθεση «βόμβα» για την εκ των υστέρων αποτίμηση του μνημονίου στην οποία γίνεται παραδοχή τεραστίων λαθών πολιτικής στα μέτρα και στο χρέος. 
 
Στην ετήσια έκθεση (άρθρου 4) μεταξύ άλλων λέει ότι η Ελλάδα βίωσε μία από τις βαθύτερες ιστορικά υφέσεις που έχουν πλήξει ανεπτυγμένη οικονομία. Την περίοδο 2008-2012 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 22%, η ανεργία αυξήθηκε στο 27% και η ανεργία νέων ξεπερνά πλέον το 60%. 
 
Παρά την προσπάθεια της Ελλάδας για μείωση του χρέους, την οποία επαινεί, το χρέος παραμένει πανω από το 157% του ΑΕΠ. «Για αυτό και η δέσμευση των κοινοτικών εταίρων της Ελλάδας να παρέχουν πρόσθετη συνδρομή υπό όρους αν κριθεί αναγκαίο ώστε να φέρουν το χρέος κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022 είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα». 
 
Το μεγάλο στοίχημα η ανάπτυξη 
 
Το ΔΝΤ θεωρεί μέγα ζήτημα το πώς θα στηριχθεί η ανάπτυξη. Θεωρεί ότι η Ελλάδα έκανε πολύ μεγάλη πρόοδο, αλλά και ότι χρειάζεται σειρά νέων μεταρρυθμίσεων. 
 
Σαφής προειδοποίηση για νέα μέτρα το 2014 και μετά στον απολογισμό του μνημονίου
 
Στην ειδική έκθεση-αποτίμηση του μνημονίου το ΔΝΤ αποδίδει εύσημα για την πρόοδο των μνημονιακών στόχων. Ωστόσο αναφέρει και ότι η υπεραπόδοση στο δημοσιονομικό πεδίο καθρεφτίζει κάποιους έκτακτους παράγοντες και ότι μπορεί να αυξηθεί το δημοσιονομικό «κενό» αν αυτοί αρχίζουν να φθίνουν. 
 
Επιπλέον καταγράφει «σοβαρά προβλήματα εφαρμογής» στη φορολογική μηχανή και στις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο. Επισημαίνει μάλιστα ότι μία αποτυχία να ληφθει ισχυρή διορθωτική δράση στα δύο παραπάνω πεδία “μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά δημοσιονομικά ΄κενά΄ το 2014 και μετά”.
 
Αναφέρει επίσης ότι “συμφωνήθηκε ότι η όποια χαλάρωση των μέτρων πρέπει να περιμένει την επιβεβαίωση της δημοσιονομικής προσαρμογής και αποδείξεις ότι η κίνηση αυτή θα αποδώσει καρπούς”.
 
Κριτική ασκείται για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις και την απελευθέρωση των αγορών, αν και επισημαίνεται ότι ο πραγματικός έλεγχος της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στα δύο παραπάνω πεδία θα γίνει στις επόμενες αξιολογήσεις.

«Καμία μείωση φόρων τώρα»

 
«Κατά την άποψή μας, οι ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει να εξετάσουν τη μείωση των φόρων προτού υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα, αν και μπορεί κανείς πάντα να εξετάσει τα ήδη συμφωνηθέντα δημοσιονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων, με άλλα μέτρα». 
 
Τα παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα για την Ελλάδα, Paul Thomsen, στην παρουσίαση της έκθεσης του Ταμείου. 
 
Όπως επισήμανε ο Thomsen, στην Ελλάδα έχει σημειωθεί καλή πρόοδος, αλλά είναι απαραίτητες περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να αποκατασταθεί η ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά τόνισε ότι απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, την μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση του συστήματος δικαιοσύνης. 
 
Πρόσθεσε ακόμη ότι η ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. 
 
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση της δημοσιονομικής της θέσης και στην αύξηση της 
ανταγωνιστικότητας, αλλά χρειάζεται ακόμη να εμβαθύνει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να τονώσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», τόνισε. 
 
Ο Paul Thomsen τόνισε ακόμη ότι φέτος η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη πρωτογενούς ισοζυγίου, έτσι ώστε οι δαπάνες (πριν από τους τόκους) να είναι ίσες με τα έσοδα. Έτσι, η Ελλάδα έχει φθάσει σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση στο δημοσιονομικό μέτωπο. Ομοίως, από την πλευρά του εξωτερικού ισοζυγίου, οι εισαγωγές έχουν μειωθεί δραματικά, επιφέροντας βελτίωση μεγαλύτερη των 10 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ στο εξωτερικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η ανταγωνιστικότητα έχει επίσης βελτιωθεί. 
 
Υπάρχει ακόμη ένα ανταγωνιστικό έλλειμμα, αλλά έχει μειωθεί σημαντικά. Σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και την επαναδημιουργία θέσεων εργασίας, ο Paul Thomsen δήλωσε πως το πραγματικό ερώτημα είναι από πού θα έρθει η ανάπτυξη. Αυτό θα απαιτήσει ευελιξία στην οικονομία ώστε να είναι σε θέση να ανακατανείμει πόρους από τις δραστηριότητες χαμηλής παραγωγικότητας σε αυτές με υψηλή παραγωγικότητα, και να είναι σε θέση να προσλάβει εργαζόμενους σε θέσεις με υψηλότερη παραγωγικότητα. 
 
Κλειδί για την επίτευξη αυτού είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να ενισχύσουν την παραγωγικότητα καθώς επίσης και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια και φορολογική διοίκηση. Υπήρξαν περιορισμοί στα επαγγέλματα, στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίοι έχουν περιορίσει την είσοδο σε διάφορους κλάδους και έχουν διατηρήσει τις τιμές υψηλά. Άλλο ένα παράδειγμα είναι ότι πολλά over the counter προϊόντα επιτρέπεται να πωληθούν μόνο σε φαρμακεία όπου υπάρχει ένα εγγυημένο περιθώριο, το οποίο διατηρεί τις τιμές υψηλά για τους καταναλωτές. 
 
Αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε κάθε κατάστημα και τα περιθώρια για τα φάρμακα χρειάζεται να ελευθερωθούν. Οι αρχές έχουν ξεκινήσει να κάνουν κάποια βήματα για να μειώσουν τους φραγμούς εισόδου, αλλά αυτά τα βήματα δεν έχουν ακόμη επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. 
 
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της είσπραξης φόρων, η Ελλάδα αύξησε με επιτυχία τους φόρους στους μισθωτούς. Αλλά υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κλάδος αυτοαπασχολούμενων, συμπεριλαμβανομένων και των πλουσίων, που έχουν την τάση να αποφεύγουν το δίκαιο μερίδιο της φορολόγησης. Ο συγκεκριμένος κλάδος των αυτοαπασχολούμενων, τείνει να συμμετέχει σε επιχειρήσεις πολύ μικρής κλίμακας που περιορίζουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης. Η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης έχει ξεκινήσει, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα ακόμη να γίνουν. Η απόδοση των εσόδων από την αποτελεσματική φορολογική διοίκηση θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάγκη για περαιτέρω μειώσεις δαπανών, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. 
 
Ένας ακόμη σημαντικός τομέας στον οποίο η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει βελτιώσεις, είναι η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της αποδοτικότητας. Δεν έχουν υπάρξει ακόμη υποχρεωτικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, παρά τις εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. 
 
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι ανειδίκευτοι ή με χαμηλές αποδόσεις, συνεχίζουν να έχουν προστατευμένες δουλειές, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολη τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών και την πρόσληψη εξειδικευμένων υπαλλήλων από τις μεγάλες στρατιές των ανέργων.
 
Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά έχει ακόμη δρόμο μπροστά της. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής το 2014 υποτίθεται ότι θα προέλθει από τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες σαφώς έχουν μείνει πίσω, κυρίως οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη βελτίωση της είσπραξης φόρων  και τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα, συμπεριλαμβάνοντας και το να δημιουργηθεί χώρος για την πρόσληψη νέων ταλέντων, με το να επιδείξουν (οι ελληνικές αρχές) μεγαλύτερη προθυμία να απολύσουν αυτούς που δεν αποδίδουν. 
 
Αναφορικά με το χρέος, ο Paul Thomsen δήλωσε ότι αν και αναμένεται να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο μεσοπρόθεσμα, βρίσκεται ξεκάθαρα σε πτωτική πορεία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν επίσης υποσχεθεί να παράσχουν οποιαδήποτε επιπρόσθετη ανακούφιση χρέους απαιτηθεί προκειμένου να το διατηρήσουν σε αυτή την τροχιά, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα όπως έχει υποσχεθεί.
 
Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για τη μείωση του χρέους της χώρας στο 124% του ΑΕΠ το 2020, και σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα πληροί τους δημοσιονομικούς στόχους. 
 
«Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η δέσμευση θα είναι αρκετή για να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές ότι, αν και το χρέος θα παραμείνει υψηλό για πολλά χρόνια, υπάρχει τώρα ένα αξιόπιστο πλαίσιο για μια σταδιακή μείωση σε βιώσιμα επίπεδα. Αλλά θα πρέπει ασφαλώς να παρακολουθούμε την κατάσταση στενά ώστε να είμαστε σίγουροι πως το υψηλό χρέος δεν αποτελεί τροχοπέδη για τους ιδιώτες επενδυτές».