Βασισμένο στις εκτιμήσεις του προσωπικού του ότι οι παγκόσμιες ανάγκες χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια θα φθάσουν το 1 τρισ. δολάρια, το ΔΝΤ θα επιδιώξει, όπως ανακοίνωσε, να συγκεντρώσει πρόσθετους πόρους ύψους 500 δισ. δολαρίων.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΔΝΤ, το Λονδίνο δήλωσε πως είναι έτοιμο να ενισχύσει τη συμβολή του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά με σκοπό να βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και όχι να στηρίξει ένα συγκεκριμένο νόμισμα, τόνισε στις δηλώσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ πάντοτε δάνειζε σε χώρες, όχι σε νομίσματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κάμερον. «Θα θέλαμε μόνο να δράσουμε με άλλους, όχι μόνο ως μέρος των μέτρων της Ευρωζώνης», συμπλήρωσε, επιβεβαιώνοντας τη θέση της Βρετανίας που έλαβε στη Σύνοδο Κορυφής των G20 το Νοέμβριο.

Η Βρετανία παρέχει επί του παρόντος το 4,5% των κεφαλαίων του ΔΝΤ, αλλά δεν  συνεισφέρει στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF).

Η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένει, πως η συμφωνία αύξησης των πόρων δανεισμού του θα επιτευχθεί στην σύνοδο των G20, η οποία θα διεξαχθεί στης 25 – 26 Φεβρουαρίου στο Μεξικό.

Οι χώρες τις Ευρώπης έχουν ήδη υποσχεθεί να αυξήσουν τους πόρους του ΔΝΤ κατά 150 δισ. ευρώ σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες αρνούνται να συνεισφέρουν στο Ταμείο.