«Δεν είμαστε έτοιμοι να προσδιορίσουμε ένα ποσό, επειδή υπάρχουν προϋποθέσεις που δεν έχουν εκπληρωθεί – αν θα υπάρξει συμμόρφωση με την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων (σ.σ.: για την αύξηση των δικαιωμάτων ψήφου των αναδυόμενων οικονομιών που συμφωνήθηκε το 2010)», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας κ. Γκίντου Μάντεγκα, μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, στο περιθώριο της σημερινής συνόδου της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20) στην Ουάσιγκτον και εν όψει της αυριανής Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
 
Η χρηματοδοτική στήριξη από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βραζιλία θεωρείται κρίσιμη για την ενίσχυση της δύναμης πυρός του ΔΝΤ. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να έχει το Ταμείο στη διάθεσή του νέα κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 400 δισ. δολαρίων για την προστασία από ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Έως τώρα, η Ευρώπη και η Ιαπωνία έχουν υποσχεθεί να δώσουν 320 δισ. δολάρια και το ΔΝΤ βασίζεται στις χώρες BRICS για να καλύψει το υπόλοιπο ποσό.
 
«Αναμένουμε ότι η δύναμη πυρός μας θα αυξηθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα αυτής της συνόδου», δήλωσε η Λαγκάρντ στη συνέντευξη τύπου που έδωσε πριν από την έναρξη της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
 
Μια πηγή από μία μεγάλη αναδυόμενη οικονομία είπε ότι οι χώρες BRICS τείνουν στο να συμβάλουν στην αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, αλλά αντιμετωπίζουν δύο εμπόδια. Πρώτον, θέλουν περισσότερα δικαιώματα ψήφων, ώστε να αντανακλάται σε αυτά η αυξημένη σημασία τους στην παγκόσμια οικονομική σκηνή και, δεύτερον, ορισμένες από τις χώρες αυτές χρειάζονται επίσης την έγκριση των νομοθετικών σωμάτων τους.
 
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τζουν Αζούμι δήλωσε κατά την άφιξή του στην Ουάσιγκτον ότι η χρηματοδοτική συμβολή των χωρών BRICS είναι απαραίτητη για την παγκόσμια ανάπτυξη και ότι αναμένει οι χώρες αυτές θα ανακοινώσουν τη στήριξή τους στο σχέδιο του ΔΝΤ σε κάποια φάση.
 
Η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε κατά τη συνέντευξη τύπου ότι η απόδοση μεγαλύτερης επιρροής στις αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι μια προτεραιότητα και δήλωσε ότι αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο θα θέσει στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με τους εκπροσώπους των χωρών-μελών του Ταμείου.
 
«Θα ζητήσουμε από τα μέλη να ολοκληρώσουν τις εργασίες όσον αφορά τη διακυβέρνηση και τις ποσοστώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αντανακλάται καλύτερα η συμμετοχή των χωρών στο Ταμείο σε όρους μεγαλύτερης οικονομικής ισχύος και οικονομικών κανόνων και δεν έχουμε φθάσει σε αυτές».
 
Η επικεφαλής του Ταμείου αναφέρθηκε στην καθυστέρηση των ΗΠΑ να εγκρίνουν τις αλλαγές στα δικαιώματα ψήφων που συμφώνησαν το 2010 τα μέλη του ΔΝΤ και κάλεσε την Ουάσιγκτον να δείξει την ηγετική της δύναμη ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ.