Το ταμείο προέβλεψε ότι, εκτός εάν το υγρό φυσικό αέριο μοιραζόταν και οι τιμές συγκρατούνταν τεχνητά, οποιαδήποτε ενέργεια της Ρωσίας να σταματήσει να προμηθεύει την Ευρώπη θα προκαλούσε οικονομική συρρίκνωση άνω του 5% κατά το επόμενο έτος στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Ιταλία.

Το 42% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία, σύμφωνα με το ΔΝΤ, με τις ρωσικές ροές να παρέχουν πάνω από το 50% των εισαγωγών φυσικού αερίου για οκτώ χώρες της ΕΕ.

Η Μόσχα περιόρισε τις παραδόσεις μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος διέρχεται από τη Ρωσία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, κατά 60% τον Ιούνιο, ενώ πληθαίνουν οι φόβοι ότι δεν θα ενεργοποιήσει και πάλι τις προμήθειες αυτή την Πέμπτη μετά από προγραμματισμένη συντήρηση.

Η ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου έχει ήδη μειωθεί κατά 9% φέτος, μειώνοντας το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αλλά οι προσομοιώσεις του προειδοποίησαν ότι το κόστος θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερο το χειμώνα. Οι Βρυξέλλες πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να ενημερώσουν τα κράτη μέλη να μειώσουν “αμέσως” την κατανάλωση.

Η μοντελοποίηση του ΔΝΤ πρότεινε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα με τη Ρωσία να περιορίζει τις προμήθειες κατά 70%, αλλά θα υπήρχαν ελλείψεις αν υπήρχε πλήρες εμπάργκο στις εξαγωγές. Οι χειρότερα πληγείσες ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν σε θέση να έχουν πρόσβαση σε προμήθειες μόνο μεταξύ 15 και 40% κάτω από τις ανάγκες τους.

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία είχαν πολύ μεγάλη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η Ιταλία είναι ευάλωτη λόγω της μεγάλης χρήσης φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε το Ταμείο.

Οι χειρότερες επιπτώσεις θα προέκυπταν αν το φυσικό αέριο δεν μοιραζόταν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, τόσο λόγω φυσικών στεγανών στην προσφορά και της συσσώρευσης από μεμονωμένα έθνη, όσο και αν τα νοικοκυριά προστατεύονταν από τις αυξήσεις των τιμών από τις κυβερνήσεις και έτσι δεν περιόριζαν τη χρήση τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα για θέρμανση.

Το Ταμείο συνέστησε ότι αν οι κυβερνήσεις ήθελαν να προστατεύσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά από την εκτίναξη του κόστους, θα έπρεπε να τους προσφέρουν επιδοτήσεις ή αυξήσεις στο εισόδημα, ανάλογες με τον περιορισμό κατανάλωσης, ώστε να διατηρηθούν τα κίνητρα για τους ανθρώπους να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου.

Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, ένα ρωσικό εμπάργκο φυσικού αερίου θα μείωνε το ΑΕΠ της ΕΕ μόλις κατά 0,4%, ενώ μόνο η Ουγγαρία θα υφίστατο συρρίκνωση άνω του 1%.

Η ανησυχία είναι ότι χώρες όπως η Γερμανία θα βρεθούν αντιμέτωπες με την επιλογή να κλείσουν μεγάλο μέρος της βιομηχανίας τους ή να αφήσει τα νοικοκυριά γειτονικών χωρών να παγώσουν αυτόν τον χειμώνα.