Το ΔΝΤ δεν έχει ενημερωθεί σε επίσημο επίπεδο από την ελληνική κυβέρνηση για «πιθανή πρόωρη λήξη» του οικονομικού προγράμματος «στήριξης της Ελλάδας» στο τέλος της τρέχουσας χρονιά
Τα παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, περί ενδεχόμενης πρόωρης απεμπλοκής της Ελλάδας από το Ταμείο.
«Όσο εγώ μπορώ να γνωρίζω δεν τέθηκε τέτοιο θέμα» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Πρόσθεσε ότι τώρα «δίνεται έμφαση» στην έκτη αξιολόγηση και ότι το ζήτημα για «ενδεχόμενη πρόωρη έξοδο» της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί στις επικείμενες συναντήσεις της τρόικας με τις ελληνικές Αρχές. Επίσης, ανέφερε ότι η συμμετοχή χωρών σε προγράμματα του ΔΝΤ είναι σε «εθελοντική βάση».
Υπενθυμίζεται πως η δανειακή σύμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ελλάδα λήγει το Μάρτιο του 2016, όμως ο κ. Σαμαράς την Τρίτη, μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης απεμπλοκής της χώρας από το πρόγραμμα του ΔΝΤ.
Όπως έχουν σημειώσει κυβερνητικές πηγές, εφόσον συντελεστεί η αποχώρηση του Ταμείου στις αρχές του 2015, όπως επιδιώκει η Ελλάδα, το κενό που θα αφήσει θα καλυφθεί από την ίδια τη χώρα χωρίς ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση από την Ε.Ε.».
Όταν ρωτήθηκε για την προοπτική η Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, είπε ότι επιδίωξη του ΔΝΤ είναι να «γίνει το καλύτερο δυνατό» σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό ο λαός της Ελλάδας να εξέλθει από την κρίση το «συντομότερο δυνατό». Συμπλήρωσε ότι σε «κάποιους τομείς είδαμε πρόοδο» και ότι «η έμφαση δίνεται στη νέα αξιολόγηση».
Ο κ. Ράις ανέφερε ακόμη ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Ρίσι Γκογιάλ, θα ξεκινήσει συνομιλίες στην Αθήνα για τα «θέματα-κλειδιά», που είναι ο προϋπολογισμός του 2015 και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στις 30 Σεπτεμβρίου, και ότι «αργότερα το φθινόπωρο», το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα (σημ.: θα μεσολαβήσει η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον) σε «πλήρη σύνθεση», μέσα στα πλαίσια της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Ερωτηθείς αν θα συμμετάσχει στην αποστολή και ο Πολ Τόμσεν, ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι έχει αναλάβει καθήκοντα διευθυντού του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ και στα σχέδιά του δεν συμπεριλαμβάνεται ταξίδι στην Αθήνα, σημειώνοντας πάντως ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει «όποτε χρειαστεί».
Σε ερώτηση για τη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ περί «απειλών» κατά τη ζωή της όταν μίλησε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ο κ. Ράις ανέφερε ότι οι «απειλές προέρχονταν μέσω κοινωνικών δικτύων, πριν μερικά χρόνια» και πως τότε «ενίσχυσε» τα μέτρα της ασφάλειάς της, ενώ επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ παρέλαβε τη σχετική επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης.
Σε επισήμανση ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος ανέφερε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι ο τόκος του ΔΝΤ «είναι υψηλότερος» από τον τόκο των αγορών, ο κ. Ράις δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει αν πράγματι ο τόκος είναι υψηλότερος και δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει προσεχώς.
Τέλος, όταν ρωτήθηκε για τον «αναβαλλόμενο φόρο» των ελληνικών τραπεζών και αν το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν «πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες», ο κ. Ράις επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα θέμα που θα συζητηθεί στην επικείμενη αξιολόγηση.
(με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
* Το ζήτημα για «ενδεχόμενη πρόωρη έξοδο» της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί στις επικείμενες συναντήσεις της τρόικας με τις ελληνικές Αρχές