Όπως ανέφερε ο Τζ. Ράις, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα ξεκινήσουν την εξέταση της ελληνικής οικονομίας, στις 4 Ιουνίου, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν. Η αποστολή αναμένεται να διαρκέσει 2 εβδομάδες.

«Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και στην τήρηση όσων προβλέπει», είπε, επαναλαμάνοντας τη θέση του ΔΝΤ ότι για να πιαστούν οι στόχοι, απαιτείται νέα μείωση χρέους. Όπως είπε, «οι δικές μας εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος» 

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν προβλέπει να γίνουν «νέες συζητήσεις  για τη συμμετοχή του επίσημου τομέα  σε αυτή τη φάση» και αρνήθηκε ότι το ΔΝΤ  θα δεχθεί κούρεμα στα δάνεια που έχει δώσει προς την Ελλάδα.

Όσον αφορά τη δόση προς την Ελλάδα, ο Τζ. Ράις είπε πως το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 31 Μαΐου προκειμένου να συζητήσει την πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η αποστολή του Ταμείου στην Αθήνα και να αποφασίσει για την έγκριση της δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (αντιστοιχεί στον έλεγχο που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο).