«H ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται στο επίπεδο ανάπτυξης και απασχόλησης που θα έπρεπε», υπογράμμισε την Πέμπτη, ο Τζέρι Ράις.
 
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε μεταξύ άλλων ότι όλοι οι θεσμοί θα πρέπει ρεαλιστικά να αναγνωρίσουν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει πετύχει τόσο στα δύο παραπάνω μέτωπα, αλλά και σε μία σειρά οικονομικών δεικτών. Γι' αυτόν τον λόγο, το ΔΝΤ επιδιώκει να διαμορφώσει στο νέο πρόγραμμα εκείνες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται.
Στη συνέχεια, ο ίδιος δήλωσε ότι η αποτυχία του ελληνικού προγράμματος, σε αντίθεση με εκείνα που εφαρμόστηκαν στην Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και Λετονία, οφείλεται σε πολλαπλές και πολύπλοκες αιτίες, αποφεύγοντας, ωστόσο, να τις προσδιορίσει.
 
Έκανε σαφές ωστόσο ότι το Ταμείο έχει την πρόθεση να συμμετάσχει και χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό. Προϋποθέσεις γι' αυτό αποτελούν, τόσο η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους (γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα των Ευρωπαίων προκειμένου να αποτιμηθεί η επίπτωσή τους στη βιωσιμότητα), όσο και η συνεπής εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
 
Ως προς τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι στόχος της δεύτερης αξιολόγησης είναι να προχωρήσουν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η ελληνική αγορά εργασίας με τις «βέλτιστες διεθνείς πρακτικές». Ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, «περί απομόνωσης του ΔΝΤ στην επικείμενη αξιολόγηση».
 
Αναφερόμενος στο θέμα του Brexit, ο ίδιος επανέλαβε ότι «H ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται στο επίπεδο ανάπτυξης και απασχόλησης που θα έπρεπε», υπογράμμισε την Πέμπτη, ο Τζέρι Ράις.