Η Τακτική Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται στις 26, 27, 28 και 29 Ιουνίου 2022, στην Αθήνα, για λήψη αποφάσεων στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.

Στο κάλεσμά της η ΔΟΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, «πως η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση κατά των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου».

Συγκεκριμένα σημειώνει: «Εργασιακά δικαιώματα καταπατώνται (άδειες ανατροφής νεοδιόριστων…) και τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών γίνονται αντικείμενο εμπαιγμού ή αγνοούνται παντελώς (άδικη 2ετία στις μεταθέσεις των νεοδιόριστων, ωράριο ολιγοθέσιων σχολείων και νηπιαγωγείων, απόδοση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων…).

»Αλλαγές με αρνητικό πρόσημο προωθούνται στο δημόσιο σχολείο δίχως διάλογο και, το κυριότερο, δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι μαθησιακές ανάγκες των μαθητών και οι πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των σχολείων (Αγγλικά στο νηπιαγωγείο, εργαστήρια δεξιοτήτων, νέα αναλυτικά προγράμματα ερήμην του κλάδου, εισαγωγή εξετάσεων τύπου PISA…).

»Επιχειρούνται, για μια ακόμη φορά, αλλαγές στον χάρτη των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων. Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. επιχειρεί, με κάθε τρόπο, να προχωρήσει στη συγχώνευση των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης (ακόμη και Τμημάτων Φυσικής Αγωγής, στο πλαίσιο του αντιεπιστημονικού -αντιπαιδαγωγικού, συλλήβδην, χαρακτηρισμού τους ως διακλαδικές επιστήμες). Είναι, πλέον, ορατός ο κίνδυνος για σύγχυση των επιστημονικών πεδίων των τμημάτων, ανακατατάξεις με αρνητικό πρόσημο για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και άνοιγμα επικίνδυνων δρόμων για το μέλλον των Παιδαγωγικών Τμημάτων, των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους, των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εν ενεργεία δασκάλων αλλά και τη δομή και τον προσανατολισμό του δημοτικού σχολείου».

Και συνεχίζει: «Είναι βέβαιο ότι η εκπαιδευτική πραγματικότητα δεν είναι ξεκομμένη από το συνολικό πολιτικό – οικονομικό σκηνικό. Η πλήρης  εφαρμογή της κεντρικής “λογιστικής” πολιτικής του “εξορθολογισμού” και των περικοπών στην δημόσια εκπαίδευση, οδηγεί στη συνεχή υποβάθμισή της με τις σχολικές μονάδες, παρά τις όλο και πιο αυξημένες λειτουργικές τους ανάγκες να  αναγκάζονται να “επιβιώνουν” υπό το καθεστώς υποχρηματοδότησης, κάτι που εντείνεται με την εκτίναξη των τιμών των αγαθών και του πληθωρισμού.

»Όσο για τους εκπαιδευτικούς, όπως και για όλους τους εργαζόμενους, η διαβίωση αποτελεί όλο και πιο δύσκολη εξίσωση. Έχουμε, προ πολλού, ξεπεράσει τα όρια των αντοχών μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη της ικανοποίησης του αιτήματος  να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας».

Και καταλήγει: «Η πολιτική αυτή επιβάλλεται να ανατραπεί. Απαιτείται αφύπνιση της κοινωνίας. Έχουμε χρέος, όλοι μαζί, να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε τον αγώνα για ν’ ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές που πλήττουν τους εκπαιδευτικούς αλλά  και όλους τους εργαζόμενους, τη δημόσια  εκπαίδευση αλλά και το σύνολο των κοινωνικών αγαθών και κατακτήσεων».

Το πρόγραμμα εργασιών της Γενικής Συνέλευσης εδώ.