Καταστροφικά χαρακτηρίζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού που ισχύουν στην ΠΕ Χανίων οι επιχειρηματίες εστίασης. Για τεράστιο πλήγμα κάνει λόγο ο Σύλλογος Εστίασης Νομού Χανίων. Στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου επισημαίνεται ότι πρόκειται για δοκιμασμένο μέτρο το οποίο έχει αποτύχει με τους επιχειρηματίες του κλάδου να ζητάν από την κυβέρνηση να αναστείλει το μέτρο.

«Η εστίαση που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από όλους τους κλάδους. Το κομμάτι που φέτος πασχίζει μέχρι τελευταία στιγμή να βρει προσωπικό γιατί εγκαταλείπουν τον κλάδο όλο και πιο πολλοί όσο περνάει ο καιρός», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου. Οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν να επανέλθουν οι οικονομικές ελαφρύνσεις στον κλάδο που πλήττεται και να επανέλθει το κανονικό ωράριο λειτουργίας και μουσικής.

H ανακοίνωση του Συλλόγου Εστίασης Νομού Χανίων:

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η εστίαση στα Χανιά δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα. Στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, η κυβέρνηση προχώρησε σε “μίνι λοκντάουν”.

Μετά από μια καταστροφική χρόνια για τον κλάδο, μας στέρησε την μοναδική ευκαιρία κάπως να ορθοποδήσουμε. Επέλεξε ένα αποτυχημένο δοκιμασμένα μέτρο αυτό του περιορισμού του ωραρίου και της απαγόρευσης της μουσική. Κλείνοντας επί της ουσίας το κομμάτι της διασκέδασης/ψυχαγωγίας. Ωραίος ο φάρος των Χανίων, εκπληκτική η χανιώτικη κουζίνα και τα εστιατόρια της πόλης αλλά -δεν είναι μόνο αυτό εστίαση- .

Υπάρχει και η εστίαση που ξενυχτάει, για να ψυχαγωγήσει τον ντόπιο και τον τουρίστα. Η εστίαση που δέχεται μηνύσεις και αυτόφωρα. Η εστίαση που δεν δουλεύει διανομή για να ρεφάρει. Η εστίαση που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από όλους τους κλάδους. Το κομμάτι που φέτος πασχίζει μέχρι τελευταία στιγμή να βρει προσωπικό γιατί εγκαταλείπουν τον κλάδο όλο και πιο πολλοί όσο περνάει ο καιρός ( Μην συζητήσουμε καν για την καταστροφή που βιώνουν οι μουσικοί και οι dj !). Συνάδελφοι θα αναγκαστούν να απολύσουν εργαζόμενους ή κλείσουν τα μαγαζιά τους το χειμώνα,  κάτω από το βάρος των χρεών.

Η κυβέρνηση έχει δείξει ξεκάθαρα ότι την εστίαση και τους μικρούς επαγγελματίες δεν τους υπολογίζει καθόλου. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του προέδρου ξενοδόχων Χανίων όπου στηρίζει ότι δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα ο περιορισμός στο ωράριο ! Σαν να μας λέει «…αφού δεν έχουν ψωμί ας φάνε παντεσπάνι» . Ζητάμε επίσης στήριξη και πίεση προς τα πάνω και από Δήμο και Περιφέρεια. Καταστρέφεται τμήμα της κοινωνίας της πόλης αυτή την περίοδο. Δεν αντέχει άλλο ο κλάδος. Αφήστε μας να δουλέψουμε. Το χειμώνα θα πρέπει να πληρώσουμε τις επιστρεπτέες, φόρους κλπ κλπ.

Αντί λοιπόν να συζητάμε για στήριξη και «ελάφρυνση» , δεχόμαστε το παράλογο μέτρο του περιορισμού λειτουργίας και μουσικής. Δεν βλέπει η κυβέρνηση τον συνωστισμό που προκαλείται κάθε βράδυ όταν φεύγει μαζικά ο κόσμος; Δεν βλέπει ότι ξαναγέμισε τις πλατείες και τα “κορονοπάρτι”. Δεν βλέπουν τις μαζικές μετακινήσεις στο διπλανό νομό ; Αντί να στηρίξει επιτέλους το σύστημα υγείας και ιδιαίτερα στα νησιά εν όψει τουριστικής περιόδου, ώστε να υπάρχει πραγματική ασφάλεια! Με ελέγχους σωστούς σε λιμάνια και αεροδρόμια. Με σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση για τον εμβολιασμό και όχι με εκβιασμούς και απειλές σε όσους έχουν τις αμφιβολίες τους για το εμβόλιο.

Έστω και τελευταία στιγμή , να παρθεί πίσω το καταστροφικό μέτρο του περιορισμού στο ωράριο και στη μουσική. Φανταστείτε απλά μια πόλη -χωρίς μαγαζί ανοιχτό να κάτσει κάποιος μετά τις 10!. Δημιουργείται μια πόλη φάντασμα και καταστρέφονται μαγαζιά!

Ζητάμε άμεση στήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό στο Νοσοκομείο Χανίων, να επανέλθουν οικονομικές ελαφρύνσεις στον κλάδο που πλήττεται και να επανέλθει το κανονικό ωράριο λειτουργίας και μουσικής. Μην πληρώσει πάλι η εστίαση το μάρμαρο».