Στο αίτημά του για συμπληρωματικές κακουργηματικές διώξεις σε αρκετούς υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένους αξιωματικούς επανέρχεται ο ανακριτής της υπόθεσης της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, παρουσιάζοντας σειρά λόγων που θεωρεί πως στοιχειοθετούν δόλο, και κατ’ επέκταση, κακουργήματα.

Σύμφωνα με αποσπάσματα του εγγράφου του ανακριτή του 6ο Ανακριτικού τμήματος, Αθανασίου Μαρνέρη προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών που δημοσίευσε η εφημερίδα Καθημερινή, «σε κάθε περίπτωση έχουν προκύψει και νέα στοιχεία που δικαιολογούν τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της θανατηφόρας έκθεσης κατά συρροή καθώς και του αδικήματος της έκθεσης της από την οποία προκλήθηκαν στους παθόντες βαριές σωματικές βλάβες».

Κατά τα όσα φέρεται να καταθέσει στην Εισαγγελία ο ανακριτής, συγκεκριμένες ενέργειες και παραλείψεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και στην έκταση της καταστροφής που συντέλεσε, με τον ίδιο να αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα εναέρια μέσα που θα μπορούσαν να διατεθούν για την κατάσβεση και τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και στην παράλειψη διαταγής εκκένωσης της περιοχής, όπου γνώριζαν πως βρίσκονταν κάτοικοι και επισκέπτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των αιτιών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην φονική πυρκαγιά, ο ανακριτής υπογραμμίζει την απόφαση συγκεκριμένων υπηρεσιακών παραγόντων, μεταξύ των οποίων και η τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, να αποστείλουν εναέρια μέσα στην πυρκαγιά που έκαιγε θάμνους έξω από τα διυλιστήρια της Motor Oil στον Ασπρόπυργο, την ώρα που σε αντίθεση με την κατάσταση στο Μάτι, δεν κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές. Ο ανακριτής τονίζει πως έγινε κάκιστη διαχείριση των επίγειων και εναέριων μέσων από την Πυροσβεστική αναφέροντας πως ενώ είχαν στην διάθεση τους είκοσι πτητικά, είτε δεν τα χρησιμοποίησαν καθόλου, είτε τα διέθεσαν σε περιοχές που δεν υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, είτε τα καθήλωσαν διατάσσοντας την μεταστάθμευσή τους στην Ελευσίνα όπου είχε κλείσει το αεροδρόμιο.

Επίσης, ειδική αναφορά γίνεται και στο «στήσιμο παγίδων στους εσωτερικούς αντιπάλους» και πάλι από πλευράς ηγεσίας της Πυροσβεστικής, επικαλούμενος και τους διαλόγους μεταξύ του τότε αρχηγού με τον πραγματογνώμονα της υπόθεσης, και τις πιέσεις του για τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Μάλιστα, σημειώνεται πως οκτώ από τους συνολικά δώδεκα υπηρεσιακούς παράγοντες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας που κρίνεται πως θα πρέπει να κατηγορηθούν με κακουργηματικές κατηγορίες, τα τελευταία δύο χρόνια και ενόσω η έρευνα είναι ανοικτή, αναβαθμίστηκαν στο Σώμα.

Διαχωρίζοντας την θέση των πυροσβεστών που πάλεψαν για να σώσουν ζωές ο ανακριτής κάνει ειδική μνεία σε αξιωματικούς του Σώματος οι οποίοι όχι μόνο δεν διακινδύνευσαν με πράξεις τους, ευρισκόμενοι οι περισσότεροι εκτός ζώνης κινδύνου, αλλά αντίθετα, μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, κάποιοι από αυτούς «επέδειξαν θρασύτητα και προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων ακόμη και με εκβιαστικούς τρόπους»

«Κυρίως με την εξασφάλιση όλων των εναέριων μέσων κυρίως για την MOTOR OIL και το στήσιμο «παγίδων» στους εσωτερικούς αντιπάλους τους στην Υπηρεσία, ανταγωνιστές τους στη διαδοχή σε σημαντικές θέσεις που εξασφάλιζαν πέρα από κύρος και άλλου είδους (προφανώς) ωφελήματα, προσδοκούσαν ευνοϊκή μεταχείριση των αρμοδίων στο μέλλον. Ευνοϊκή μεταχείριση η οποία και επήλθε καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έλαβαν προαγωγή μετά ή εξήλθαν του Σώματος χωρίς να υποστούν οποιαδήποτε δυσμενή συνέπεια» φέρεται κατά το δημοσίευμα να εκτιμά ο ανακριτής.

«Στο στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε δεν απαιτείται πλήρη δικανική πεποίθηση για τη στοιχειοθέτης του δόλου παρά μόνο επαρκείς ενδείξεις» φέρεται ακόμα να σημειώνει ο ανακριτής.

Το αίτημα αυτό για την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου με άσκηση δίωξης για θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο πολιτών είναι το δεύτερο από τον αρμόδιο ανακριτή, μετά από αυτό της 17ης Ιουλίου που απορρίφθηκε, και για την τύχη του πρόκειται να αποφανθεί τις επόμενες ημέρες η Εισαγγελία Πρωτοδικών.