Ο Σαντιάγο Πέρες ήταν επίσης αντιπρόσωπος της ομοσπονδίας των διοικητικών συμβουλίων του νομού Νόρτε ντε Σανταντέρ και μόλις είχε έρθει από μια συνάντηση με την κοινότητά του, όταν ανακόπηκε από ένοπλα άτομα που τον σκότωσαν στο χωριό Λα Σερένα, 5 λεπτά από την πόλη Τιμπού, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Telesur.

Σύμφωνα με το Κολομβιανό Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Indepaz), ο Χοσέ Αντόνιο είχε υποστεί στο παρελθόν επίθεση και ως εκ τούτου είχε «ένα σύστημα ασφαλείας που του είχε χορηγηθεί από την UNP [Εθνική Μονάδα Προστασίας]».

Ωστόσο, όπως κατήγγειλε η Indepaz, «πριν από τρεις μήνες είχε κλαπεί το φορτηγάκι του, αφήνοντάς τον ευάλωτο στους δολοφόνους», οι οποίοι τελικά του αφαίρεσαν τη ζωή αυτό το Σάββατο.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπενθυμίζει ότι από την πλευρά της είχε εκδώσει την έκθεση για τον δήμο Τιμπού, όπου επισημαίνει «το σενάριο κινδύνου που έγκειται στην αδυναμία λειτουργίας και στις παραλείψεις στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας» του 2016.

Σύμφωνα με την Indepaz, που επικαλείται το Γραφείο του Διαμεσολαβητή, η εν λόγω ανεπάρκεια «δεν επέτρεψε να ξεπεραστούν κρίσιμα, ιστορικά και διαρθρωτικά προβλήματα που αποδεικνύονται στα υψηλά ποσοστά ευαλωτότητας των ηγετών, των κοινωνικών ηγετών και των υπογραφόντων τη συμφωνία ειρήνης».

Πολλές παράνομες ένοπλες ομάδες είναι παρούσες στην περιοχή, με επικεφαλής τις λεγόμενες Autodefensas Gaitanistas de Colombia.