Οι γυναίκες στο Αφαγνιστάν έχουν ξεκινήσει μια διαδικτυακή διαμαρτυρία ενάντια στον νέο ενδυματολογικό κώδικα που έχουν τους επιβάλει οι Ταλιμπάν. Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι φοιτήτριες πρέπει να συμμετέχουν σε τάξεις αυστηρά διαχωρισμένες βάσει φύλου, φορώντας το κατάλληλο ισλαμικό ένδυμα. Αυτό έδωσε το έναυσμα στην ιστορικό Bahar Jalali, που πλημμύρισε το διαδίκτυο με το #donottouchmyclothes και το #afghanistanculture, όπου οι Αφγανές γυναίκες αγωνίζονται για να επανοικειοποιηθούν την ταυτότητά τους και να γιορτάσουν τα παραδοσιακά ρούχα τους.

Η εκστρατεία που ξεκίνησε από την γιατρό Bahar Jalali, πρώην καθηγήτρια ιστορίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Αφγανιστάν, είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες γυναίκες να δημοσιεύουν φωτογραφίες τους καθώς και σχόλια κατά των νόμων των Ταλιμπάν. Η Jalali είπε ότι ξεκίνησε την εκστρατεία «για να ενημερώσει, να εκπαιδεύσει και να διαλύσει την παραπληροφόρηση που διαδίδεται από τους Ταλιμπάν». «Καμία γυναίκα δεν έχει ντυθεί ποτέ έτσι στην ιστορία του Αφγανιστάν. Αυτό είναι εντελώς ξένο και ξένο για τον αφγανικό πολιτισμό. Δημοσίευσα τη φωτογραφία μου με το παραδοσιακό αφγανικό φόρεμα για να ενημερώσω, να εκπαιδεύσω και να διαλύσω την παραπληροφόρηση που διαδίδεται από τους Ταλιμπάν», δήλωσε.

Η παραδοσιακή φορεσιά του Αφγανιστάν

Η παραδοσιακή στολή του Αφγανιστάν για τις γυναίκες αποτελείται από ένα φόρεμα που καλύπτει τους αστραγάλου και μια μαντίλα που καλύπτει το κεφάλι τους. Ωστόσο, η συντηρητική μπούρκα επιβλήθηκε από τους Ταλιμπάν στο προηγούμενο καθεστώς και επαναφέρθηκε ξανά από τους νέους ηγέτες που ανέλαβαν το Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου. Η καμπάνια έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες tweet από γυναίκες που διαμένουν στο Αφγανιστάν και στο εξωτερικό. Οι γυναίκες δημοσιεύουν φωτογραφίες τους ντυμένες με παραδοσιακά αφγανικά ρούχα σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη μπούρκα που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα των γυναικών. Το συγκεκριμένο κίνημα ξεκίνησε έπειτα από την δημοσίευση φωτογραφιών φοιτητριών του Αφγανιστάν στις οποίες επιβλήθηκε να ντύνονται με μπούρκα από την κορφή μέχρι τα νύχια ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Από την κατάληψη των Ταλιμπάν, οι σκληροπυρηνικοί έχουν επιβάλει πολλούς νέους κανόνες, περιορίζοντας την ελευθερία των γυναικών στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπεται στις γυναίκες να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια καθώς η χώρα προσπαθεί να ανοικοδομηθεί, αλλά ο διαχωρισμός φύλου και ο ισλαμικός ενδυματολογικός κώδικας θα είναι υποχρεωτικοί. Ο υπουργός Παιδείας των Ταλιμπάν είπε ότι οι φοιτήτριες θα διδάσκονταν από γυναίκες όπου αυτό είναι δυνατόν και οι αίθουσες διδασκαλίας θα παραμείνουν χωριστές, σύμφωνα με την ερμηνεία των νόμων της Σαρία από τους Ταλιμπάν.