Κρίσιμη απάντηση της τρόικας περιμένει την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών, με βάση ένα νέο πακέτο στοιχείων που – σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου που επικαλείται το capital.gr – ετοιμάζεται πυρετωδώς να στείλει σήμερα, στη λήξη της 48ωρης προθεσμίας που είχαν δώσει τη Δευτέρα οι Βρυξέλλες. Κεντρικό αγκάθι  παραμένει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το δημοσιονομικό «κενό», αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Το συνολικό πακέτο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα επεξεργάστηκαν στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν, πριν από τη σύσκεψη για την ΕΛΒΟ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και Γκίκας Χαρδούβελης.

 
Υποχωρήσεις έκανε η κυβέρνηση και σε άλλα μέτωπα καθώς ο χρόνος τελειώνει για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και να υπάρξει μία συμφωνία «πακέτο» όπως θέλουν οι ελληνικές αρχές για επικαιροποίηση και όρους  της νέας πιστοληπτικής γραμμής.  
 
Πρώτο μέτωπο το δημοσιονομικό, με τον προϋπολογισμό να κλειδώνει – έστω και μονομερώς – για να ανακοινωθεί και να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση αφορούσε την απόδοση μέτρων – παρεμβάσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά με πληροφορίες να κάνουν λόγο – μεταξύ άλλων –  για μέτρα στο μισθολόγιο του δημοσίου, σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ.
 
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν χθες υποχωρήσεις και σε άλλα διαρθρωτικά μέτωπα όπως το lockout, ο συνδικαλιστικός νόμος αλλά και το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. Αντιθέτως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παραμένουν οι «κόκκινες  γραμμές» στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις χρεών προς εφορίες και ταμεία, σε παραμετρικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και στον ΦΠΑ.
 

Πότε είναι το πραγματικό deadline;

Το ζητούμενο είναι για την ελληνική πλευρά η επιστροφή και η συμφωνία έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ή έστω λίγο αργότερα, ακόμη  και μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο χρόνος τελειώνει στις 19 Δεκεμβρίου που σταματά τις εργασίες της η Γερμανική Βουλή. Θα πρέπει – όπως και άλλα κοινοβούλια κρατών της ευρωζώνης –  να εγκρίνει το νέο «σχήμα» ή έστω ένα «μεταβατικό» καθεστώς που θα ακολουθήσει η Ελλάδα το 2015.
Όπως αναφέρει το euro2day.gr, αν δεν αρθεί το αδιέξοδο εντός των προσεχών ημερών (πηγές των Βρυξελλών έκαναν προχθές λόγο για κρίσιμο 48ωρο, το οποίο λήγει σήμερα), θα είναι δύσκολο ή ανέφικτο να επιτευχθεί συμφωνία ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Κύκλοι της κυβέρνησης πάντως μιλούσαν χθες για το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός έκτακτου Eurogroup περί τις 15 Δεκεμβρίου (το οποίο θα μπορούσε να έχει τη μορφή τηλεδιάσκεψης) προκειμένου να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος χρόνος.
 
Υπό το βάρος όμως των μέχρι τώρα εξελίξεων και του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος δεν μπορούν να αποκλειστούν και πιο δραστικά σενάρια, όπως η παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και του μνημονίου.
 
Προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο, η Αθήνα θα πρέπει να ζητήσει μικρή παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης (για έναν ή δύο μήνες) ώστε να ολοκληρωθεί η θετική αξιολόγηση με την τρόικα κι εν συνεχεία η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα που θα διέπει τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη.
 

Επείγεται η κυβέρνηση;

Αρκετοί πίσω από το μπρα ντε φερ των τελευταίων ημερών βλέπουν μια διαπραγματευτική στρατηγική των δύο πλευρών και προσθέτουν ότι αν επέλθει η συμφωνία στα βασικά τα πάντα μπορεί να τρέξουν πολύ γρήγορα και χωρίς να χαθούν τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα.
 
Από την άλλη πλευρά, όμως, πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη συμφωνία με την τρόικα. Είναι πιθανόν να επιδιώκει πολιτικά η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα να καθυστερήσει και να έρθει πιο κοντά στην έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ακριβώς για να προσλάβει το δυνατόν μεγαλύτερα διλημματικά χαρακτηριστικά η τοποθέτηση κάθε βουλευτή στη Βουλή: «Αν δεν χηφίσετε Πρόεδρο, χρεοκοπούμε»