Ανήμερα της κηδείας της Φώφης Γεννηματά – η οποία συγκίνησε το πανελλήνιο με την αξιοπρέπεια και τη δύναμή της – ο πρωθυπουργός έσπευσε να εξαγγείλει πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών με το όνομά της, «για να την τιμήσει». Το πρόγραμμα όμως υπάρχει ήδη, έχει νομοθετηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε μάλιστα πως ακριβώς πριν από έναν χρόνο από το βήμα της Βουλής η ίδια η Φώφη Γεννηματά είχε ξεμπροστιάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν και πάλι είχε προσπαθήσει να καπηλευτεί το ευαίσθητο ζήτημα των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο. «Υπάρχουν ζητήματα που δεν προσφέρονται για επικοινωνία» είχε υπογραμμίσει τότε η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ του είχε θυμίσει ότι 45 γυναίκες βουλευτές όλων των κομμάτων είχαν υποβάλει αυτό το αίτημα το 2016, ότι αυτό έγινε δεκτό από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό το 2017, κι ότι το μέτρο ισχύει από το 2017.

Μάλιστα την επικοινωνιακή φούσκα Μητσοτάκη είχαν φέρει τότε στη Βουλή με ερώτησή τους 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας Δώρας Αυγέρη. Στην ερώτηση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν είτε προκλητική άγνοια, είτε προκλητικό ψέμα τη δήθεν εξαγγελία του Πρωθυπουργού. «Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ως νέο, ένα πρόγραμμα που ήδη υπάρχει από το 2018! Και σαν να μην έφτανε αυτό, εξήγγειλε ένα δήθεν νέο πρόγραμμα, καταφανώς υποβαθμισμένο σε σχέση με αυτό που ήδη υπάρχει. Γιατί οι δωρεάν μαστογραφίες με κυβέρνηση ΝΔ θα περιορίζονται μόνο σε γυναίκες 49-50 ετών, όταν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάλυπταν ένα πολύ μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος και πλήθος γυναικών» τόνιζαν ζητώντας απαντήσεις για το αν τελικά θα περικοπούν οι δωρεάν μαστογραφίες προληπτικού χαρακτήρα σε ευρύτερες ηλικιακές ομάδες του γυναικείου πληθυσμού, που είχε εγκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2020 συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ξέχασε να πει ότι το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας ήδη ισχύει για όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών από εποχής ΣΥΡΙΖΑ (εδώ το σχετικό ΦΕΚ).