Αναφερόμενος στην υγειονομική κρίση, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε την πρόταση του κόμματος για ένα δημόσιο δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ, το οποίο θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί και για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, αντί να κλείνουν δημόσια νοσοκομεία όπως το Παίδων Πεντέλης, ώστε να προχωράει η εμβολιαστική διαδικασία, και το οποίο θα έμενε και προίκα στο ΕΣΥ στη συνέχεια ως πρωτοβάθμια φροντίδα.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ αντί για την de facto ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας. «Είμαστε 100% υπέρ του εμβολιασμού, όμως παράλληλα, από την πρώτη στιγμή λέγαμε όχι στην υποχρεωτικότητα, γιατί είναι μια ανεφάρμοστη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και είναι και αναποτελεσματική στον εμβολιασμό κιόλας», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συμπλήρωσε: «Είχαμε πει για τους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή ακόμα, ότι πρέπει να λαμβάνουν το 50% έστω του μισθού τους και σε καμία περίπτωση να μην απολυθούν, όπως θέλει να κάνει ρεβανσιστικά τώρα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

«Η μονιμοποίηση της νομικής και συνταγματικής ανασφάλειας, δημιουργεί ένα άγχος όσον αφορά την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας και της σχέσης πολιτών – κράτους. Τίποτα πια δεν θεωρείται δεδομένο και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο ιδιαίτερα μετά και την 10ετία των μνημονίων που βιώνουμε. Μόνο η αλληλεγγύη μπορεί να μας θωρακίσει απ’ αυτούς τους κινδύνους», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Όσον αφορά την βεβαίωση των προστίμων των 100 ευρώ στους άνω των 60, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως το ΜέΡΑ25 είχε επισημάνει στον πρωθυπουργό πως σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να το αντιλαμβάνεται με αγοραία και νεοφιλελεύθερα κριτήρια, υπογραμμίζοντας πόσο τραγικό λάθος είναι το πρόστιμο των 100 ευρώ. «Όχι μόνο δεν πρέπει να μπει κανένα πρόστιμο στους ανεμβολίαστους, αλλά να επιστραφούν και όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε φτωχούς πολίτες εν μέσω πανδημίας για παραβίαση των μέτρων του lockdown όταν ο κ. Μητσοτάκης έκανε τσιμπούσι στην Ικαρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Επίσης, χαρακτήρισε ως «νέα λιτότητα» το ζήτημα της ακρίβειας και επανέλαβε την πρόταση για Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή για μισθούς και συντάξεις, ενώ στο ζήτημα της ενέργειας ανέφερε πως: «είναι σκάνδαλο αυτό που γίνεται, καθώς το μέσο κόστος πράγματι αυξάνεται, αλλά η τιμή του ρεύματος αυξάνεται 3 φορές περισσότερο από αυτό!».

«Τα κέρδη λοιπόν έχουν εκτοξευτεί στη στρατόσφαιρα τη στιγμή που οι πολίτες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και όλα αυτά χάρη στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν μας λέει κιόλας τώρα αν σκοπεύει να το καταργήσει», ανέφερε ακόμα ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ακόμα την ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 15%. «Πώς το έκανε η Γερμανία μονομερώς εν μέσω πανδημίας; Η ΕΕ δεν μπορεί να σου πει να μην το κάνεις, η τρόικα το λέει στον κ. Σταϊκούρα, αυτή η μαφία. Το ζήτημα λοιπόν είναι ότι είμαστε σε χρεοδουλοπαροικία, στο 4ο προς το 5ο μνημόνιο. Για να πάει ο ΦΠΑ στο 15% λοιπόν χρειάζεται ρήξη και γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 το λέει ξεκάθαρα πως η ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση», υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Τέλος, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στην εισήγησή του προς τα μέλη της ΚΕ και στον Eastmed λέγοντας πως τώρα που οι ΗΠΑ αποσύρουν την στήριξή τους, επιβεβαιώνεται αυτό που έλεγε το ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή, πως ο αγωγός αυτός δεν πρέπει να γίνει για περιβαλλοντικούς λόγους, δεν θα γίνει για οικονομικούς και δεν θα τους αφήσουν οι ΗΠΑ να τον κάνουν επειδή προωθούν τα συμφέροντα των κεφαλαίων τους στο υγροποιημένο LNG.Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι οι θέσεις του ΜέΡΑ25 δικαιώνονται και όσο η εξάρτηση της χώρας μας μεγαλώνει η ριζοσπαστικοποίηση του ΜέΡΑ25, όπως και του πανευρωπαϊκού του DiEM25 θα προχωρά ως απάντηση στις όλο και χειρότερες για την κοινωνία συνθήκες. «Είναι περίοδος εξωστρέφειας, περιοδειών, ιδεολογικής και στρατηγικής ζύμωσης για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στο Συνέδριο του ΜέΡΑ25 τον Μάιο πια», κατέληξε.