Την εκτίμηση ότι η συμφωνία θα κλείσει και μάλιστα στην ώρα της εξέφρασε ο Γ. Δραγασάκης, και αυτό, όπως υποστήριξε, γιατί οι στόχοι του προγράμματος καλύπτονται, ενώ πολλοί από αυτούς υπερκαλύπτονται, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, «Τέταρτο Μνημόνιο δεν θα υπάρξει και είναι απορίας άξιο πως με τόση ευκολία κάποιες δυνάμεις εντός της χώρας επικαλούνται κάτι τέτοιοι», συμπληρώνοντας πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της θα είναι θετική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. «Πρέπει να αποφασίσουμε ως χώρα τι θέλουμε να κάνουμε. Αν μερίδα του πολιτικού συστήματος θέλει 4ο μνημόνιο και θα προσπαθήσει πολύ, μπορεί και να το έχουμε» τόνισε με νόημα, για να προσθέσει «Εμείς πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα, ούτε στήριξη μετά την ολοκλήρωση του υφιστάμενου».

 

Επιχείριση «ουδετεροποίησης» των μέτρων

 
Ακόμη, πρόσθεσε πως αυτό που αντιμετώπισε η κυβέρνηση ήταν η πρόταση του ΔΝΤ να υπογράψουμε μέτρα 3,6 δισ. ευρώ. «Προσπαθούμε να τα ουδετεροποιήσουμε δημοσιονομικά και να μην έχουμε μεγάλη επιβάρυνση σε συγκεκριμένες ομάδες, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης» και αναρωτήθηκε «αν όσοι μιλούν για καθυστέρηση πιστεύουν ότι θα έπρεπε να δεχτούμε τα μέτρα».
 
Ο ίδιος άφησε αιχμές για την στάση των εταίρων σημειώνοντας ότι «Ιδιοκτησία προγράμματος μπορεί να υπάρξει όταν υφίστανται ισότιμες σχέσεις μεταξύ των διαπραγματευόμενων μερών».
 
«Πέρα από τα greek statistics, έχουμε και τα Τόμσεν statistics» τόνισε σε άλλο σημείο ο Γιάννης Δραγασάκης εκφράζοντας  δυσαρέσκεια για την ενασχόληση του τεχνοκράτη του ΔΝΤ με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία που επισφραγίζονται βεβαίως από την Eurostat.
 

Για τεχνική συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου

 
Όπως είπε ο Γ. Δραγασάκης, κυβερνητικός στόχος είναι να κλείσει η τεχνική συμφωνία στις 20 Μαρτίου και να ολοκληρωθεί σε εύλογο διάστημα το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Με ένταξη στο QE μπορούμε να βγούμε δοκιμαστικά στις αγορές το 2017 και το 2018 να υπάρξει οριστική έξοδος στις αγορές. Όπως είπε, τότε θα αξιολογηθεί από τους επενδυτές μια οικονομία που θα τρέχει με 3%, όχι μια οικονομία μιζέριας, στην οποία η ΝΔ θα ζητά εκλογές.
 

Τρία ζητήματα για το αναπτυξιακό σχέδιο

 
Την παρουσίαση της πρότασης της κυβέρνησης για το αναπτυξιακό σχέδιο την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος. Εξήγησε ότι η πρόταση που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό θα είναι η βάση για έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο με κοινωνικούς φορείς και πολιτικές δυνάμεις. «Σχεδιάζουμε να εισάγουμε στο αναπτυξιακό σχέδιο επιταχυντές», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το σχέδιο ανάπτυξης πρέπει να απαντά στο παραγωγικό πρόβλημα, να αντιμετωπίζει την κοινωνική κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα. «Αυτά τα τρία στοιχεία δε μπορούν να λυθούν μέσω των αγορών», εκτίμησε.
 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε ενδιαφέρον με την αρνητική έννοια το γεγονός ότι επτά χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης η χώρα δε διαθέτει ακόμη αναπτυξιακό σχέδιο. Έκανε αυτοκριτική για αυτό, τονίζοντας όμως ότι προείχε η διαπραγμάτευση, αλλά άσκησε κριτική και στους θεσμούς, που πίεζαν, πχ για το γάλα και όχι για την εκπόνηση αναπτυξιακού σχεδίου.