Νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2,6 δισ. ευρώ καταγράφει η ΑΑΔΕ για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκτοξεύοντας τα συνολικά χρέη προς το Δημόσιο στα 101,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως από το συνολικό ποσό, εκείνο που αναφέρεται ως «πραγματικό» εκτιμάται σε 87,586 δισ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης».
 
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προκύπτει, είναι από τα 2,6 δισ. ευρώ των δύο τελευταίων μηνών, το 1 δισ. ευρώ οφείλεται από μόλις 26 φορολογούμενους, ενώ τα υπόλοιπα αναλογούν σε χρέη 1,9 εκατομμυρίων ανθρώπων. Συνολικά, οι οφειλέτες φτάνουν τα 3.964.279.
 
Όπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ «το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των 2,601 δισ. ευρώ που έχει προστεθεί στα βιβλία έως τις 31-1-2018 (σ.σ τα στοιχεία Φεβρουαρίου έχουν περίοδο αναφοράς έως την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα) με εξαίρεση των μη φορολογικών κατηγοριών προκύπτει από 1,9 εκατομμύρια οφειλέτες εκ των οποίων 26 οφειλέτες μόνο διαμορφώνουν το 1 δισ. ευρώ».
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκείνοι στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εκτιμώνται σε 1.739.301, ενώ όσοι είναι υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 1.088.696 φορολογούμενους
 
Τα παραπάνω στοιχεία συνοδεύονται από το γεγονός πως στις 27 Απριλίου ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ κατά δημοσιεύματα η ΑΑΔΕ πρόκειται το προσεχές διάστημα να ανεβάσει ρυθμούς, προετοιμάζοντας για τσουνάμι κατασχέσεων, πλειστηριασμών και δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων.