«Τα προβλήματα που απορρέουν από το εν λόγω νομοθέτημα» επισημαίνουν προς τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Κρέτσο και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππά με κοινό υπόμνημά τους, σύμφωνα με τα «Χανιώτικα Νέα», ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), η Ενωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΤΕ), η Ενωση Ιδιοκτητών Τοπικών Ημερησίων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής (ΕΙΤΗΕΕΑ) και η Ενωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) ζητώντας παράλληλα ένα ειλικρινή διάλογο ώστε να μπουν οι βάσεις για ένα βιώσιμο Τύπο της Περιφέρειας.
 
Αναλυτικά στο υπόμνημα τους αναφέρουν:

«Αγαπητέ κύριε Γενικέ Γραμματέα,
σε συνέχεια της συνάντησης μας, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στην οποία σας εκφράσαμε και πάλι την αντίθεση μας για τον τρόπο που δρομολογήθηκε η ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για τον έντυπο Περιφερειακό Τύπο, χωρίς τη στοιχειώδη δημοκρατική διαδικασία της διαβούλευσης σε χρόνο που θα μας έδινε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε πλήρεις προτάσεις, επανερχόμαστε με κάποιες επισημάνσεις που θεωρούμε σημαντικές για την διασφάλιση της σωστής και δίκαιης λειτουργίας των περιφερειακών – τοπικών εφημερίδων:

1. Ο κλάδος χρειάζεται έναν νέο, σύγχρονο τρόπο αξιολόγησης των εφημερίδων που να αποδίδει την πραγματική δυναμική τους και να λαμβάνει υπ’ όψιν σημαντικές παραμέτρους και ιδιαιτερότητες που καταγράφονται ανά περιοχή, και όχι έναν αναχρονιστικό Νόμο που να οδηγεί στην πλήρη απαξίωσή τους.

2. Θεωρούμε άδικο να ξεκινήσουν από την ίδια αφετηρία οι εφημερίδες που τα τελευταία τρία χρόνια πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις και κατέθεσαν φάκελο για ένταξη στη λίστα του Ν.3548/2007, με τις εφημερίδες που αυτά τα τρία χρόνια είτε δεν κυκλοφορούσαν είτε δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, άρα δεν επιβαρύνονταν και με τα έξοδα που απέρρεαν από αυτές (απασχόληση δημοσιογράφου, σελίδες, φύλλα, εκδόσεις, φορολογία κ.α.).

Καθώς λοιπόν, τα τελευταία τρία χρόνια δεν εκδόθηκε λίστα, με υπαιτιότητα της ΓΓΕΕ, ζητάμε όπως εκδοθούν και τηρηθούν οι ανάλογες λίστες τα επόμενα τρία χρόνια.

3. Στο συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν υπάρχουν αναπτυξιακές διέξοδοι, παρ’ ότι είχαμε σχετικές προτάσεις με παλαιότερα υπομνήματά μας.

4. Η εφαρμογή barcode είναι ανεφάρμοστη για τους παρακάτω λόγους:
α) Οι περιφερειακές εφημερίδες είναι κυρίως συνδρομητικές και διακινούνται με διανομείς των ίδιων των εφημερίδων και όχι μέσω των πρακτορείων Τύπου.
β) Οι συνδρομές στις εφημερίδες μας εισπράττονται ως επί το πλείστον στο τέλος και εφάπαξ του έτους και ως εκ τούτου με το σύστημα barcode θα χρεώνεται δύο φορές κάθε φύλλο που θα διανέμουμε (μία κάθε εβδομάδα και μία συνολικά στο τέλος του έτους).

5. Στο «ΜΗΤΡΩΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ», πρέπει να περιλαμβάνεται το σύνολο του Περιφερειακού Τύπου της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς ή περιορισμούς. Γι’ αυτό στο νέο νόμο θα πρέπει να υπάρχει ρητή αναφορά στο σύνολο του Περιφερειακού Τύπου (ημερήσιες & εβδομαδιαίες εφημερίδες, περιοδικές εκδόσεις – εφημερίδες και περιοδικά), προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση στο μέλλον σχετικά με την κατανομή της εν γένει διαφημιστικής δαπάνης.

6. Τέλος, όσον αφορά την  ποσόστωση στην κατανομή του 30% της κρατικής διαφήμισης είναι υποχρεωτική για τη διαφάνεια και τη δίκαιη κατανομή.
Άλλωστε και εσείς, κε Γενικέ, είπατε ότι είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται επαναξιολόγηση. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μετρήσεις και έγκυρες μελέτες που να οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα για τα ποσοστά της κατανομής , ενώ χρειάζεται εύλογος χρόνος για να γίνει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση που δεν ισχύσει ποσόστωση, είναι αδύνατον να κατανεμηθεί με δίκαιο τρόπο το 30% της κρατικής διαφήμισης που αναλογεί στα μέσα της Περιφέρειας».

Καταλήγοντας οι εκπρόσωποι των εφημερίδων της περιφέρειας εκφράζουν την πεποίθηση, απευθυνόμενοι στον κ. Γενικό, ότι «μόνο μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για ένα βιώσιμο Τύπο της Περιφέρειας που να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών» και συμπληρώνουν:

«Ωστόσο, θεωρούμε ότι το Νομοσχέδιο που προωθήσατε προς ψήφιση στη Βουλή είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει περισσότερα και πιο πολύπλοκα προβλήματα παρά θα λύσει».