Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε on camera δήλωσή της, υποστηρίζει πως υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής για την κυβερνητική υποκρισία και τη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών, ο πρωθυπουργός έσπευσε σήμερα να ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, είναι πολύ λίγο και πολύ αργά. Αφού με τον νόμο Χατζηδάκη διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, δύο χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει τους εργαζόμενους στο έλεος της αισχροκέρδειας με δραματική μείωση εισοδημάτων από λογαριασμούς, δόσεις δανείων και σούπερ μάρκετ.

Σήμερα, λίγο πριν τις εκλογές, ανακοινώνει μία ανεπαρκή και ψηφοθηρική αύξηση, που δεν ισοσταθμίζει καν τις απώλειες από τον πληθωρισμό», επισημαίνει η βουλεύτρια Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου προσθέτει πως δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, η θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τον πληθωρισμό, το ξεπάγωμα των τριετιών και η κατοχύρωση και διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Αυτές τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις χαρακτηρίζει, μάλιστα, ως την ελάχιστη ρεαλιστική και ουσιαστική προϋπόθεση, ώστε να πάρουν μία ανάσα οι εργαζόμενοι.

Ανδρουλάκης: «Να λειτουργήσουν ξανά οι τριετίες για να έχουμε μισθούς αξιοπρέπειας»

Από την Κρήτη, όπου πραγματοποιεί περιοδεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τον κατώτατο, δήλωσε τα εξής:

«Εύχομαι να είναι η τελευταία παρέμβαση του κράτους για τον κατώτατο μισθό», σημειώνοντας ότι στο εξής αυτός θα πρέπει να «καθορίζεται μέσα από διαπραγματεύσεις που θα αφορούν τους εργαζόμενους και τους φορείς» και συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να λειτουργήσουν ξανά οι τριετίες, για να υπάρχουν μισθοί αξιοπρέπειας».

«Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους αδύναμους εργαζόμενους, έχουμε χρέος να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα στα ευρωπαϊκά πρότυπα και βέβαια να λειτουργήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης, που επισκέφθηκε το νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Για «Μαυρογιαλουρισμό» μιλά το ΜέΡΑ25

Από την πλευρά του, το ΜέΡΑ25 κάνει λόγο για «Μαυρογιαλουρισμό», προτείνοντας αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η ανακοίνωση:

«Η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ από την 1η του Απρίλη, μια ανάσα από τις εθνικές εκλογές και σε ένα ποσοστό μάλιστα που δεν φτάνει καν τα επίπεδα του πληθωρισμού που πληρώνουν όσες και όσοι ζουν με τον κατώτατο μισθό, συνιστά απλώς έναν χυδαίο “Μαυρογιαλουρισμό” από την πλευρά της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Ίσως δεν είναι τυχαία η επιλογή της Πρωταπριλιάς, της “γιορτής των ψεμάτων” κατά τον λαό μας, για την εφαρμογή του απελπισμένα προεκλογικού μέτρου.

Το ΜέΡΑ25 απορρίπτει αυτή την “πολιτική της λιμοκτονίας” και απαιτεί εδώ και τώρα σταθερές και τακτικές (μηνιαίες) αυξήσεις του κατώτατου μισθού, όπως και των χαμηλών συντάξεων και των βασικών κοινωνικών επιδομάτων στο πλαίσιο της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) στο πραγματικό, ταξικό, υψηλότερο επίπεδο του πληθωρισμού που πληρώνουν τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται εδώ και τώρα επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αντί των ατομικών συμβάσεων που προωθούνται ακόμα και σε μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνίας πια, όπως ο ΟΤΕ, με την σύμπραξη όλων των αντεργατικών, μνημονιακών δυνάμεων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) και υπό τον μανδύα και το ύπουλο προκάλυμμα μιας δήθεν Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που υποκρύπτει ατομικές».