«Έχετε άγνοια για το τι σημαίνει ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο» σημείωσε κατά την πρωτολογία του ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείο Παιδείας με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», που φέρνει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αναδιαμορφώνουν το σχολείο, παρέχοντας υπερεξουσίες στους Διευθυντές.

«Πέρα από το ότι κάνετε deals με ιδιωτικά συμφέροντα έχετε μία ιδιαίτερη εχθρότητα στη νεότητα. Βάζετε κόφτη στα ΑΕΙ, κάνετε προσλήψεις αστυνομικών αντί για καθηγητές στα δημόσια Πανεπιστήμια, κάνετε στιγματισμό των νέων για την πανδημία, ξύλο στις πλατείες, δίνετε αύξηση ένα κουλούρι, 0,50 λεπτά την ημέρα, που αφορά και τους νέους. Και αν έχεις γνωριμίες ρουσφέτια προχωράς, και φτιάχνετε ένα κράτος με golden boys ΔΕΚΟ» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στη συνέχεια εστίασε κατ’ αποκλειστικότητα στη δράση και τις μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας.

«Σας καλώ, μαζί με χιλιάδες εκπαιδευτικούς και γονείς, έστω αυτήν την ύστατη στιγμή να καταργήσετε την διάταξη και να σεβαστείτε τους κόπους και τις θυσίες των υποψηφίων και των οικογενειών τους μετά από την τόσο δύσκολη χρονιά που περάσαμε» υπογράμμισε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ δεσμεύτηκε για μια σειρά μεταρρυθμίσεων μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα για την υποβολή μηχανογραφικού σε όσους μαθητές αποκλείστηκαν από το Πανεπιστήμιο λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, καθώς και την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού μέτρου. «Εμείς έχουμε ευθύνη για να δημιουργήσουμε προσδοκίες και ελπίδες και να επανέλθει η Δικαιοσύνη. Λέμε σήμερα ότι η αποκατάσταση μίας αδικίας δεν είναι λαϊκισμός αλλά κράτος δικαίου» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Για να θεραπεύσουμε τις φετινές αδικίες η δική μας κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξής ρύθμιση:

  •  Θα ανοίξει παράλληλο μηχανογραφικό ειδικά για τους υποψηφίους που δεν έχουν εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο το 2021 λόγω της ΕΒΕ. Τα Τμήματα που πλέον θα είναι προσβάσιμα μέσω του ειδικού μηχανογραφικού σε αυτούς τους υποψήφιους είναι όσα δεν τους ήταν προσβάσιμα λόγω ΕΒΕ το 2021. Τα μόρια με τα οποία θα διεκδικήσουν πρόσβαση σε αυτά τα Τμήματα είναι τα μόρια που συνέλεξαν το 2021.
  • Θα σεβαστούμε τον αριθμό των συνολικών θέσεων που διέθεσε η κυβέρνησή σας για το 2021. Δηλαδή τις 77.415 θέσεις. Όμως δεν θα αφήσουμε ούτε μία θέση κενή. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από τις αποφάσεις των ιδρυμάτων για να κόψουμε νέες και νέους και αντί για 77.500 θέσεις να δώσουμε, όπως κάνετε εσείς, 50 ή 60 χιλιάδες θέσεις. Αφού η Πολιτεία κρίνει ότι οι θέσεις πρέπει να είναι 77.500 θα είναι 77.500. Εμείς δεν κλέβουμε στο ζύγι! Δεν θα κλέψουμε από τα νέα παιδιά ούτε μία θέση!
  • Τον Ιούλιο του 2022 ανοίγει παράλληλο ειδικό μηχανογραφικό αποκλειστικά για υποψηφίους του 2021, οι οποίοι στο μηχανογραφικό που άνοιξε τον Ιούλιο του 2021 δεν είχαν πρόσβαση σε κάποια Τμήματα λόγω ΕΒΕ και δεν εισήχθησαν σε κανένα Τμήμα. Συμπληρώνουν το νέο ειδικό μηχανογραφικό επιλέγοντας Τμήματα με σειρά προτίμησης.
  • Ταυτόχρονα, για τους υποψήφιους που εισήχθησαν αλλά έπεσαν θύματα των στρεβλώσεων της ΕΒΕ και των συντελεστών βαρύτητας, θα παρέχεται δυνατότητα μεταγραφής σε ομοειδές τμήμα εφόσον τα συνολικά μόρια εισαγωγής του υποψηφίου είναι περισσότερα από αυτά του τελευταίου εισακτέου στο τμήμα που θέλει να μεταγραφεί.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε στη συνέχεια ειδική μνεία σε μαθητές που τέθηκαν εκτός των σχολών επιλογής τους, καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στην μαθήτρια Γενικού Λυκείου Ελένη Τριάντη, η οποία εξαιτίας της ΕΒΕ, αν και συγκέντρωσε 19.987 μόρια δεν δικαιούται να συμπεριλάβει στο μηχανογραφικό της  Σχολή Μεταφραστικού του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα που αποτελεί την πρώτη σχολή προτίμησής της. «Ήταν το όνειρό μου και μου το στερείται με έναν εντελώς παράλογο τρόπο. Μου στερήσατε το μεράκι μου» διάβασε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας από την επιστολή της, την οποία κατέθεσε στη συνέχεια στα πρακτικά.

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης το 2014, μέσα από την περίφημη αξιολόγηση, απέλυε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, είχαμε δεσμευτεί ότι θα αλλάξουμε τον νόμο και θα προσλάβουμε πίσω τα άτομα αυτά. Και αυτό ακριβώς πράξαμε τον Φεβρουάριο του 2015, μόλις αναλάβαμε την κυβέρνηση. Το ίδιο, λοιπόν, θα κάνουμε και τώρα, για τις περιπτώσεις των χιλιάδων νέων που έμειναν εκτός πανεπιστημίων λόγω του απαράδεκτου συστήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και θα αποκαταστήσουμε την μεγάλη αυτή αδικία» σημείωσε αναφερόμενος στο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που φέρνει με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε από το βήμα της Βουλής στους μαθητές και τις μαθήτριες που αποκλείστηκαν από τις σχολές επιλογής τους λόγω των μεταρρυθμίσεων της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας τους πως «δεν αποτύχατε, μην το θεωρείτε σαν μια προσωπική ήττα».

«Είστε θύματα ενός εκδικητικού συστήματος που δεν έχει βασιστεί σε καμία ακαδημαϊκή μελέτη παρά μονάχα σε πολιτικές σκοπιμότητες. Είστε θύματα μιας φανατισμένης εμμονικής κυβέρνησης που νομίζει ότι διαλύοντας τη δημόσια παιδεία θα εκδικηθεί τους πολιτικούς της αντιπάλους. Στην πραγματικότητα σκάβει το λάκκο της ελληνικής κοινωνίας. Θα είμαστε δίπλα σας αλλά κοιτάτε μπροστά, Το μέλλον σας ανήκει» κατέληξε.