Μιλώντας στο Mega, ο κ. Δρίτσας απαντώντας στην ερώτηση αν πουλήθηκε ή δεν πουλήθηκε το λιμάνι του Πειραιά είπε: «Ολοι οι ατίθασοι του ΣΥΡΙΖΑ -όλοι ατίθασοι ήμασταν και είμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ- είχαμε έναν στόχο να δώσουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης και να πετύχουμε έστω ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης να το θέσουμε σε εφαρμογή, όχι ως πρόγραμμα παροχών αλλά ως πρόγραμμα που στον πυρήνα του είχε μελετημένες επιλογές ενίσχυσης της εσωτερικής ενεργούς ζήτησης, ως τρόπος για το ξεπέρασμα της κρίσης. Χάσαμε. Ηττηθήκαμε. Συμβιβαστήκαμε».

Ο κ.Δρίτσας επεσήμανε ότι παρά τις υποχωρήσεις, «πετύχαμε καλύτερα από αυτά που θα μπορούσαν να πετύχουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πετύχαμε καλύτερα από αυτά που το πακέτο Γιούνκερ μας οδήγησε στο δημοψήφισμα. Αλλά αυτά δεν ήταν η πολιτική μας. Μπροστά στο δίλημμα αν μετά από αυτή τη σκληρή εξέλιξη τα παρατάμε και φεύγουμε ή συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό. Η εντολή ήταν συνεχίστε να δίνετε τη μάχη».

Συνέχισε δε λέγοντας σχετικά με την πώληση του λιμανιού: «Μια πώληση μετοχών σε ιδιωτική επιχείρηση δεν σημαίνει ότι καταργούνται όλα. Αντίθετα η διεθνής και η ευρωπαϊκή πρακτική λέει ότι κάθε λιμάνι διοικείται από έναν φορέα διοίκησης του λιμανιού». 

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μόνιμους, ή μεγάλους καταυλισμούς» είπε προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο, αλλά δεν είναι μόνιμο, γιατί πρέπει να ανταποκρίνεται σε ευμετάβλητες συνθήκες. Αναφέρθηκε και στον αριθμό που έχει δεσμευθεί η χώρα μας  αντιστοιχεί ένας αριθμός όπως σε κάθε χώρα, που θα μείνει μόνιμα, αλλά θα είναι διαχειρίσιμος.

«Τα hot spot προϋπήρχαν» τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «είναι κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι πιθανόν να έχουμε ελαχιστοποίηση των ροών, ωστόσο ακόμα και αν επανέλθει η Ευρώπη στη λογική, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για το χειρότερο.