Βίντεο στο διαδίκτυο που δημοσίευσε το Nexta δείχνει την στιγμή που ένα drone χτυπάει κτήριο κοντά στο αεροδρόμιο και αμέσως ξεπηδούν φλόγες και μαύρος καπνός.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίστηκαν από το χτύπημα. «Ένα drone συνετρίβη στο κτήριο του τερματικού σταθμού του αεροδρομίου, ενώ ένα άλλο drone συνετρίβη κοντά σε σχολικό κτήριο στο χωριό Σακαραμπάντ» σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η ανακοίνωση των Αρχών του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε άμεσα το Ιράν για την επίθεση. «Καταδικάζουμε έντονα αυτές τις επιθέσεις με drones από το έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές στο κτήριο του αεροδρομίου και τον τραυματισμό δύο αμάχων. Αυτή η επίθεση στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν αντίκειται στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και συμβάλλει στην αύξηση της έντασης στην περιοχή. Απαιτούμε από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να διευκρινίσει το ζήτημα αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα και να λάβει τα απαραίτητα επείγοντα μέτρα ώστε να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν διατηρεί το δικαίωμα να λάβει τα κατάλληλα αντίμετρα» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, με τη σειρά του δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την «τρομοκρατική επίθεση» που τραυμάτισε δύο άτομα στο Ναχτσεβάν, και ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Σε ανάρτηση στον ιστότοπο της προεδρίας, ο Αλίγιεφ ενημέρωσε ότι συγκάλεσε σύσκεψη για το περιστατικό, κατά την οποία σημείωσε ότι το διεθνές αεροδρόμιο του Ναχτσεβάν, το κτήριο του τερματικού σταθμού, ένα σχολείο και άλλες περιοχές «υπέστησαν δειλή επίθεση».

«Το έδαφος της αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχτσεβάν υπέστη επίθεση από το ιρανικό κράτος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι στόχοι ήταν πολίτες», ανέφερε επίσης ο Αλίεφ σε δήλωσή του, προσθέτοντας: «Το κράτος του Αζερμπαϊτζάν καταδικάζει έντονα αυτή την άσχημη τρομοκρατική ενέργεια και όσοι την διέπραξαν πρέπει να λογοδοτήσουν αμέσως».

Το Αζερμπαϊτζάν κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν στο Υπουργείο Εξωτερικών στο Μπακού μετά το περιστατικό, το οποίο η Τεχεράνη αρνείται ότι διέπραξε.

Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ για τα drone στο Αζερμπαϊτζάν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από επίθεση με drone στο Αζερμπαϊτζάν, η οποία αρχικά αποδόθηκε στην Τεχεράνη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προσπάθεια υπονόμευσης των σχέσεων του Ιράν με τη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αζέρο ομόλογό του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, ο Αραγτσί διέψευσε ότι το Ιράν εκτόξευσε οποιοδήποτε βλήμα προς το Αζερμπαϊτζάν.

Ταυτόχρονα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλλε σε ανακοίνωσή του «τον ρόλο του ισραηλινού καθεστώτος σε τέτοιου είδους επιθέσεις, με στόχο την αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την υπονόμευση των καλών σχέσεων του Ιράν με τους γείτονές του».