Προχώρησε επίσης σε νέα εκστρατεία κατασυκοφάντησης των δημοσίων πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας ότι «άνθρωποι απειλούνται, καθηγητές χτυπιούνται, κοπέλες βιάζονται, ναρκωτικά διακινούνται». Πρόσθεσε πως «αυτά συμβαίνουν δυστυχώς μόνο στην πατρίδα μας σε τέτοια έκταση».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πλέον η μονάδα ασφαλείας θα υπάγεται απευθείας στον πρύτανη και αντιπρύτανη, αλλά «θα πλαισιώνεται και από μια νέα δομή: την ομάδα προστασίας πανεπιστημιακού ιδρύματος». Θα πρόκειται για «ένα σώμα που θα συγκροτείται από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας χωρίς όπλα αλλά με ειδική εκπαίδευση. Παράλληλα, θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και την συμβουλευτική επιτροπή που θα μελετά το σχέδιο ασφάλειας κάθε πανεπιστημίου, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ. «Αυτό γίνεται για να πάψουν οι αίθουσες φοιτητών να μετατρέπονται σε γιάφκες περιθωριακών και ορμητήρια παραεμπορίου. Οι σχολές θα κλείσουν την πόρτα στην ανομία και θα ανοίξουν πόρτα στην ελευθερία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, υπογράμμισε ότι πλέον κανένας καθηγητής ούτε φοιτητής δεν μπορεί να εξαιρείτε όταν συμμετέχουν σε επεισόδια.
«Κανένα τάγμα εφόδου δεν έχει θέση στον κόσμο προόδου» υποστήριξε επίσης, κάνοντας ακόμα μία αβάσιμη σχετικοποίηση του ναζισμού και αναφορά σε θεωρία των δύο άκρων.
«Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητήματα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Γιατί απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντάς την με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.
«Οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, με ένα πρόσθετο περιθώριο 2-3 ετών πέραν της κανονικής διάρκειάς τους προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνουν πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.