του Κώστα Εφήμερου
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι το κούρεμα είναι «εναλλακτική» σκέψη της Μέρκελ και ότι ακόμα και αυτό είναι το καλύτερο δυνατό ενδεχόμενο για την Ελλάδα αφού ο Σόιμπλε επιθυμεί να σπρώξει την χώρα κατευθείαν εκτός ευρώ.
Το «Σενάριο Κύπρου»
Αν διαβάσετε προσεκτικά την σημαντική αποκάλυψη του ThePressProject, «Σενάριο Κύπρου», θα παρατηρήσετε πολλές ομοιότητες και απόλυτες αναλογίες με την τελευταία περίοδο της ελληνικής «διαπραγμάτευσης». Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήθελε όπως και ο Τσίπρας να αποφύγει πάση θυσία την επιβολή μνημονίου λιτότητας και έκανε κινήσεις σε συμβολικό αλλά και πρακτικό επίπεδο προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα και να θέσει τη χώρα του σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση.
Οι άνθρωποι της Τρόικας όμως είχαν αποφασίσει ότι θα έδιναν ένα ισχυρό μάθημα στην Κύπρο και κατ’ επέκταση σε όλη την Ευρώπη σπρώχνοντας τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και απαιτώντας βαριά και δυσβάσταχτα ανταλλάγματα προκειμένου να της απλώσουν το χέρι της βοήθειας. Μάλιστα σε μια διαστροφή της διπλωματικής πολιτικής η Τρόικα επέμεινε τα τελικά απαιτούμενα να είναι χειρότερα ακόμα και από τις δικές της προτάσεις προκειμένου να δουν όλοι πως δεν παίζεις ούτε με τα χρονοδιαγράμματα των «εταίρων» μας.
Το περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι οι άνθρωποι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν μελετήσει την περίπτωση της Κύπρου αλλά η αλήθεια είναι ακόμα πιο τρομακτική. Στην πραγματικότητα ο άνθρωπος που προσχεδίασε το σενάριο της Κύπρου, ο Γίργκ Άσμουσεν, έχει παραιτηθεί από την ΕΚΤ για να γίνει σύμβουλος της Γερμανίδας Καγκελάριου. Η ίδια η απόφασή του αυτή αποτελεί από μόνη της ένα μεγάλο ερωτηματικό, αφού κατά δήλωσή του ο Άσμουσεν το 2013 υποστήριξε ότι άφηνε την ακριβοπληρωμένη και μεγάλου κύρους θέση του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να έχει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά του, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του, σε γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι εργάζεται στην καγκελαρία ακόμα και περισσότερο από 12 ώρες την ημέρα.
Το σενάριο της Κύπρου όπως το παρουσιάζει το Spiegel είναι ένα σχέδιο ασφυξίας που προϋποθέτει ότι στο τέλος ο Τσίπρας θα λυγίσει και θα αναγκαστεί να πάρει όλα τα μέτρα που θα του επιβληθούν. Είναι στα αλήθεια πιθανό η Μέρκελ να είναι έτοιμη να τα γκρεμίσει όλα;
Ας δοκιμάσουμε να απαντήσουμε στο τέλος παρουσιάζοντας πρώτα και το νέο σενάριο που κερδίζει έδαφος εντός της κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες και το οποίο ονομάζω:
«Πιάς το αυγό και κούρευτο»
Σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους που είναι με διαφορετικούς τρόπους συνδεμένοι ή καλά πληροφορημένοι για όσα συμβαίνουν στην κυβέρνηση, εδώ και λίγες εβδομάδες -και συγκεκριμένα μετά την απάντηση του ΔΝΤ στη λίστα Βαρουφάκη- έχει αρχίσει να ακούγεται εντός των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ μια «ανατρεπτική» πρόταση. Λέγεται μάλιστα ότι αυτή δεν ξεκίνησε από την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά βρίσκει ευήκοα ώτα σε διαφορετικές συνιστώσες του κόμματος.
Το σενάριο αυτό υποστηρίζει ότι εφόσον οι επαφές στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα με την Τρόικα* φανεί ότι οδηγούνται σε μια σκληρή στάση των ευρωπαίων και σε αιτήματα για μέτρα που ξεπερνάνε τις κόκκινες γραμμές του Τσίπρα, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει με την κατάθεση μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ουσιαστικά θα περιλαμβάνει σε ένα νομοσχέδιο το μεγαλύτερο τμήμα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό αν διαφανεί ότι οι δανειστές μας έχουν αποφασίσει να μας οδηγήσουν μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα και εφόσον δεν μπορεί να αποφευχθεί δυστοκία στην χρηματοροή της καθημερινότητας, τότε δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος για τον ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να μην παίξει απλά το στημένο ρόλο της αριστερής παρένθεσης, που άλλοι του έγραψαν πριν την 25η Ιανουαρίου.
Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα έδινε ένα καθαρό σήμα προς τους ευρωπαίους και θα τους άφηνε στα χέρια τους την καυτή πατάτα. Άνθρωποι που υποστηρίζουν την αρχική διαπραγματευτική στρατηγική του Βαρουφάκη υπερθεματίζουν, λέγοντας ότι με ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα είχαμε ολική επαναφορά στην 19η Φεβρουαρίου και από άποψη στήριξης του κόσμου και από ουσιαστικής άποψης αφού ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να «ξεκινήσει από την αρχή» αν όντως ακόμα θεωρεί ότι η Ευρώπη έχει να χάσει περισσότερα από μια εκβιαστική αποπομπή της Ελλάδας από το Ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση και τα δύο αυτά σενάρια προεξοφλούν την ρήξη στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group, κάτι που κάθε μέρα που περνάει φαίνεται όλο και πιο πιθανό. Δυστυχώς ο μόνος οικονομολόγος που υποστηρίζει ότι όλα θα πάνε καλά και θα βρεθεί ένας αμοιβαία αποδεκτός τρόπος ημι-ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ονομάζεται Γιάνης Βαρουφάκης και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι απ’ όσα λέει πρέπει απλά να ακουστούν. Άλλωστε αν ισχύουν οι δικές μας πληροφορίες εντός των οργάνων του κόμματος, ο ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας την 21η Φεβρουαρίου είχε αναφέρει ότι πρέπει να ελεγχθούν οι τράπεζες και να προετοιμαστούν όλοι για όλα τα ενδεχόμενα.
*Για την χρήση του όρου «Τρόικα»: Επιλέγω να συνεχίζω να την αποκαλώ με το προηγούμενο της όνομα, όχι απαραίτητα δηλώνοντας κάποια αμφισβήτηση περί του κατά πόσο οι «Θεσμοί» και η «Τρόικα» είναι το ίδιο πράγμα αλλά επειδή πιστεύω ότι οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε την ουσία της λέξης «θεσμός» και να μην την αποδομήσουμε ως κοινωνία. Ήδη λέξεις όπως «αξιολόγηση» και «κινητικότητα» έχουν μέσα σε 5 χρόνια ξευτελιστεί σε μεγάλο βαθμό.