Το να απαρνηθούμε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως απειλούν να πράξουν οι ΗΠΑ, θα ήταν ένα «μεγάλο σφάλμα», δήλωσε την Τρίτη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
 
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα ως «μία από τις χειρότερες έχουν ποτέ συμμετάσχει οι ΗΠΑ» και αποτελεί «όνειδος» για την χώρα του.
 
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα δολοφονικό καθεστώς να συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές του δραστηριότητες (…) και δεν μπορούμε να σεβαστούμε μια συμφωνία που χρησιμεύει για να καλύψει την πιθανή υλοποίηση ενός πυρηνικού προγράμματος» τόνισε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας το Ιράν «διεφθαρμένη δημοκρατία».
 
Από κοντά, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ που βάλει συνεχώς κατά της συμφωνίας, που απαίτησε από το βήμα της Συνέλευσης, «αλλάξτε την ή ακυρώστε την».
 
Η συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν θα πρέπει να τροποποιηθεί για να εξαλείψει τις διατάξεις που αίρουν σταδιακά τους περιορισμούς για το πρόγραμμα ατομικής ενέργειας της Τεχεράνης, είτε θα πρέπει να ακυρωθεί, δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
 
«Αλλάξτε την, ή ακυρώστε την. Διορθώστε την ή πετάξτε την», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
 
Απείλησε δε ότι το Ισραήλ «θα δράσει για να αποτρέψει το Ιράν να εγκαθιδρύσει μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στη Συρία για τις αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες του δυνάμεις».
 
Με τις ισραηλινές απαιτήσεις έσπευσε να ευθυγραμμιστεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, που υποστήριξε την Τρίτη ότι η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να αναθεωρηθεί, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα του δεν θα παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος της.
 
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι οι ρήτρες της συμφωνίας του 2015 η ισχύς των οποίων θα εκπνεύσει εν καιρώ προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στην Ουάσινγκτον.
 
«Για να τηρήσουμε τη συμφωνία με το Ιράν, πρέπει να γίνουν αλλαγές σε αυτήν», τόνισε ο Τίλερσον και πρόσθεσε ότι το γεγονός πως υπάρχουν ρήτρες της συμφωνίας η ισχύς των οποίων θα λήξει είναι κάτι που «απλά δεν είναι λογικό». «Δεν μπορούμε απλώς να υιοθετήσουμε αναβλητική στάση και να αφήσουμε κάποιον άλλον στο μέλλον να το λύσει», συμπλήρωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.
 

«Ανεύθυνη» η αμφισβήτηση της συμφωνίας

 
«Η δέσμευσή μας στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων συνέβαλε στο να συνάψουμε μια σταθερή, ανθεκτική συμφωνία που επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το να την απορρίπτουμε σήμερα χωρίς να προτείνουμε τίποτα άλλο θα ήταν ένα μεγάλο λάθος, το να μην την τηρήσουμε θα ήταν ανεύθυνο, διότι πρόκειται για μια χρήσιμη συμφωνία, απαραίτητη για την ειρήνη» υπογράμμισε αναφορικά με τις παραπάνω τοποθετήσεις ο Γάλλος ηγέτης.
 
Την ίδια ώρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκφώνησε μια «ομιλία μίσους» ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, παραπέμπει στην «εποχή του Μεσαίωνα».
 
«Η απεχθής και γεμάτο άγνοια ομιλία του Τραμπ ανήκει στον Μεσαίωνα – όχι στον 21ο αιώνα και στα Ηνωμένα Έθνη – και δεν αξίζει απάντησης», ανέφερε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας με ανάρτησή του στο twitter.
Όπως μετέδωσε το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο Ζαρίφ δήλωσε ότι η σημερινή ομιλία του Αμερικανού προέδρου απέδειξε την άγνοιά του για την μάχη που καταβάλλει η Τεχεράνη ενάντια στην τρομοκρατία.
 
«Τα ξεδιάντροπα και ανίδεα σχόλια του Τραμπ, με τα οποία αγνόησε την μάχη του Ιράν ενάντια στην τρομοκρατία, αποδεικνύουν την άγνοια και αμάθειά του», τόνισε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.
 
Σημειώνεται πως έπειτα από 10 και πλέον χρόνια τεταμένων διαπραγματεύσεων, υπογράφθηκε στη Βιέννη την 14η Ιουλίου του 2015 η συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) η οποία εγγυάται τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.