Στις 10 το πρωί εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, όπου εκπρόσωποί τους σε ομιλίες τους τόνισαν ότι διαμαρτύρονται για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας και των ιδιωτικοποιήσεων και ζήτησαν μέτρα προστασίας των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών και άμεση στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.
 
Ακόμη, αναφέρθηκαν στην κατάσταση της χώρας και επιτέθηκαν στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «συνεχίζει την αντεργατική πολιτική της ψηφίζοντας πολυνομοσχέδια που δίνουν τη χαριστική βολή σε κοινωνία και οικονομία, καταργώντας κάθε παροχή κοινωνικής ασφάλειας, εντείνοντας την ύφεση και τα αδιέξοδα».
 
Aκολούθησε πορεία του ΕΚΗ και της ΑΔΕΔΥ από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, προς τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.
 
 

Ήπειρος και Πάτρα


Και στην Ήπειρο, φορείς και πολίτες συμμετείχαν στη γενική πανεργατική απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ στις πρωτεύουσες των νομών της περιφέρειας, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια που διοργάνωσαν τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα, το ΠΑΜΕ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των απεργών, τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν στο πολυνομοσχέδιο στις 30 Μαρτίου, μαζί με τη συμφωνία τρόικας- κυβέρνησης, είναι ακόμα πιο καταστροφικά, γι' αυτό, μέσω των κινητοποιήσεων, θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι, «αντιστέκονται στην ολοκλήρωση της κοινωνικής καταστροφής, συνεχίζουν τον αγώνα, διαδηλώνουν, απεργούν, διεκδικούν».

Δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και στην Πάτρα.
Η πρώτη συγκέντρωση, την οποία είχαν οργανώσει το Εργατικό Κέντρο και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και συμμετείχαν ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, γιατροί, φοιτητές, μαθητές, άνεργοι κ.α.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι ομιλητές ζήτησαν μεταξύ άλλων «την ακύρωση των πολιτικών λιτότητας, την πάταξη της ακρίβειας, τη μείωση των τιμών και όχι μείωση των μισθών και των συντάξεων, την παράταση της αναστολής πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των εργατικών οικογενειών, για όσο καιρό διαρκούν η κρίση και τα μνημόνια».

Ακόμη, ζήτησαν «την κατάργηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των διαθεσιμοτήτων και των συγκαλυμμένων απολύσεων των εργαζομένων μέσω της κινητικότητας».


Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου, την οποία είχαν οργανώσει το ΠΑΜΕ και εργατικά συνδικάτα, ενώ συμμετείχαν εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγρότες, άνεργοι, φοιτητές, μαθητές κ.α.
 
Οι ομιλητές, αφού καταδίκασαν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, απευθυνόμενοι προς του συγκεντρωμένους τόνισαν ότι «πρέπει τώρα να ανασυνταχθούμε, να πιστέψουμε και να δοκιμάσουμε τη δύναμή μας, χωρίς καμία αναμονή». Επίσης, ανέφεραν ότι «πρέπει να συνεχίσουμε την πάλη πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά, με ακόμα μεγαλύτερη μαζικότητα».

Μετά το τέλος των δύο συγκεντρώσεων, πραγματοποιήθηκαν πορείες στο κέντρο της Πάτρας χωρίς να σημειωθούν απρόοπτα.

Από την πλευρά τους οι έμποροι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, με χαμήλωμα του φωτισμού στα καταστήματα και κλείσιμο των ρολών.
 
Στο μεταξύ, έξω από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου, ομάδες αντιεξουσιαστών είχαν αναρτήσει πανό με το οποίο διαμαρτύρονταν, κατά της δημιουργίας φυλακών υψίστης ασφαλείας.