Το πρωί της Παρασκευής, ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι συνθήκες είναι ώριμες, ώστε να κλείσει η συμφωνία εντός Μαΐου». 

Ο ίδιος επανέλαβε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, για τις οποίες η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί. «Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί στη βάση συγκεκριμένης λαϊκής εντολής» δήλωσε στον Σκάι.

 

«Πιο κοντά σε συμφωνία»


Σημειώνεται ότι στη συνάντηση την Πέμπτης, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς επίσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. 
 
Ο Α. Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η Α. Μέρκελ και ο Φρ. Ολάντ φέρονται να εξέφρασαν τη βούληση να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. 
 
Κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι μετά τη συνάντηση «είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία».  
 
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί το μεσημέρι (14:30) της Παρασκευής με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 

Φιλικά το Βερολίγο


Για φιλικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος» έκανε λόγο ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Ζάιμπερτ επισήμανε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία. 
 

Eurogroup έως αρχές Ιουνίου


Κατά την άφιξή του στη Ρίγα, ο Φρανσουά Ολάντ έσπευσε να διευκρινίσει: «Δεν είναι εδώ, στη Ρίγα, το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα συνεδρίαση του Eurogroup στα αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου».

Συνεχίζοντας, ο Ολάντ ανέφερε ότι με τον Αλέξη Τσίπρα θα έχουν «φιλική συζήτηση» κατά την οποία θα αναζητηθούν λύσεις που θα χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης και θα επιτρέπουν επίσης την αποδέσμευση των κεφαλαίων που προβλέπονται για την Ελλάδα. 
 

«Περνάμε χρήσιμα μηνύματα»


Ωστόσο, τόνισε ότι δεν είναι η Γαλλία και η Γερμανία αυτές που θα πάρουν τις αποφάσεις εκ μέρους όλης της Ευρώπης, καθώς μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν λάθος. «Δεν είναι αυτή η δική μου προσέγγιση ούτε της Άνγκελα Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά. 

«Εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε τα πράγματα και παράλληλα να περάσουμε μηνύματα χρήσιμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» κατέληξε ο γάλλος πρόεδρος.