Δυσαρέσκεια για την αποχή της Ελλάδας από το κρίσιμο ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Έκανε λόγο για αλλαγή πολιτικής «υπό την προτροπή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών», αφού, τόνισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπερέβη κατά πολύ τις αρμοδιότητές της
Aris Oikonomou / SOOC
Όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, «η υπηρεσιακή κυβέρνηση, οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης».
«Βάση οδηγιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το υπουργείο Εξωτερικών, μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας, έδωσε σαφείς οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ, όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα», εξήγησε.
Την ύπαρξη πληθώρας οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες του ΥΠΕΞ για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος, υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός και τονίζει ότι «η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους».
«Η αλλαγή της πολιτικής σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προτροπή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών», όπως επισημαίνει ο κ. Κοτζιάς, «υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλ.Τσίπρα».
Σημειώνεται ότι, το ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών, εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με 136 ψήφους υπέρ, έξι κατά και 14 αποχές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
«Δεν δόθηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση οδηγίες»
Ενδεχόμενη υποστήριξη από την Ελλάδα του ψηφίσματος του ΟΗΕ για το χρέος θα έφερνε τη χώρα σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, από τις οποίες η Ελλάδα αναμένει την ελάφρυνση του χρέους της, σημείωναν διπλωματικοί κύκλοι απαντώντας στη δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς για την ελληνική αποχή από την χθεσινή ψηφοφορία.
Σύμκφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει σχέση με τα χρέη που αφορά η υπόθεση, αφού είναι διαφορετική η φύση του και τόνιζαν ότι το θέμα του επίδικου ψηφίσματος αφορούσε κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Αργεντινή, και από αυτές υποστηρίχθηκε, ενώ ανέφεραν ότι οι αποφάσεις αυτές του διεθνούς οργανισμού δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και υποχρεωτική νομική εφαρμογή.
Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, σημειώνουν πως δεν δόθηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση οδηγίες στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία για το πώς θα ψηφίσει στον ΟΗΕ. Οι τελευταίες οδηγίες είχαν δοθεί το 2014 από την τότε κυβέρνηση και προέβλεπαν και τότε αποχή, λένε οι ίδιοι κύκλοι.
«Δεν πράττει καλώς ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών»
«Δεν πράττει καλώς ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών να παρουσιάζει δική του διαρροή ως ανακοίνωση κύκλων του Υπουργείου Εξωτερικών» ανταπαντά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με ανακοίνωσή του, στα σχόλια διπλωματικών κύκλων που απάντησαν στις επικρίσεις του.
«Όφειλε δε, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών να έχει προηγούμενα ενημερωθεί για τις συχνότατες προφορικές οδηγίες, κατά διαστήματα και καθημερινές, που είχε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, επί του ζητήματος του χρέους και της συμμετοχής της Ελλάδας στην ομάδα των 77. Ακόμα δε περισσότερο, όφειλε να αναζητήσει τα γραπτά τηλεγραφήματα- οδηγίες επί του θέματος» προσθέτει ο κ. Κοτζιάς.
«Παραδειγματικά» σημειώνει ο κ. Κοτζιάς, «υπενθυμίζεται στον κ. υπουργό, εξαιρετικά επείγον τηλεγράφημα- οδηγία στις 19.6.2015 μόλις διαμορφώθηκε το ψήφισμα για το χρέος, στο οποίο υπογράμμιζε ο τότε υπουργός Εξωτερικών ότι ως προς το “διανεμηθέν σχέδιο απόφασης με θέμα “Αρχές για διαδικασία αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους” παρακαλώ όπως υποστηρίξετε ενεργά προσπάθειες δημιουργίας εν θέματι πολυμερούς νομικού πλαισίου δηλαδή ψηφίσματος. Συνέχιζε δε το τηλεγράφημα, “Τούτο ανεξαρτήτως προηγούμενης ελληνικής στάσης και υπό το φως σύντονης προσπάθειας κυβέρνησης για αναδιάρθρωση χρέους,… που επιτρέψει αναπτυξιακή ανασυγκρότηση χώρα”. Υπογραφή “Κοτζιάς” και τρεις σελίδες με αναλυτική στήριξη οδηγίας».
Σε απλά ελληνικά, καταλήγει ο πρώην ΥΠΕΞ «συμπράττουμε και στηρίζουμε το ψήφισμα που θα προκύψει ανεξάρτητα απόψεων και πολιτικών προηγούμενων κυβερνήσεων που συνδέονταν με συμφέροντα δανειστών. Αυτά προς το παρόν».