Οι πιστωτές της ευρωζώνης είναι απίθανο να δεσμευτούν σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα μέτρα πέραν της επέκτασης της ωρίμανσης των δανείων, που συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα, είπαν αξιωματούχοι που επικαλείται το Bloomberg ζητώντας να μην αποκαλυφθεί το όνομά τους επειδή οι διαβουλεύσεις γίνονται κατ’ ιδίαν. «Μια τέτοια συμφωνία μπορεί από μόνη της να μην είναι αρκετή για να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα», συμπλήρωσαν.

«Αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφήνεια για το θέμα του χρέους και αυτό δεν ήταν στο τραπέζι» την περασμένη εβδομάδα, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στο ίδιο συνέδριο, προειδοποίησε ότι η ελληνική οικονομία «δεν μπορεί να αντέξει για έναν ακόμη χρόνο την αβεβαιότητα ως προς το αν θα υπάρξουν κάποια μέτρα για το χρέος ή όχι.»

Αυτή ή απαίτηση για σαφήνεια έρχεται μετά την αποτυχία στις 22 Μαΐου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να συμφωνήσουν για το πως θα ελαφρύνουν το φορτίο χρέους της Ελλάδας. Οι ελπίδες για μια συμφωνία που θα άνοιγε τον δρόμο για την εκταμίευση πόρων ώστε να εξοφληθούν χρέη που ωριμάζουν τον Ιούλιο στρέφονται τώρα στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουνίου.

 
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, που επικαλείται το Bloomberg, είναι απίθανο οι υπουργοί να προσφέρουν πολύ βελτιωμένους όρους ελάφρυνσης του χρέους σε σχέση με εκείνους που παρουσιάστηκαν τον Μάιο. «Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει την ιδιοκτησία των πολιτικών του προγράμματος αντί να επικεντρώνεται σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», είπε ο Ρολφ Στράουχ, επικεφαλής οικονομολόγος του ESM σε ομιλία του στην Αθήνα.
 


Αμφιβολίες ΔΝΤ


«Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιλύσουν τις διαφορές ως προς τα μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το χρέος της χώρας – που βρίσκεται σήμερα περίπου στο 180% του ΑΕΠ- σε βιώσιμα επίπεδα. Ένας συμβιβασμός που πρότεινε η ευρωζώνη για παράταση έως και 15 χρόνια κρίθηκε ανεπαρκής απ’ το ΔΝΤ. Η απροθυμία του, πάλι, χάλασε τη δουλειά για τους Έλληνες λόγω των επιπτώσεων για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το σήμα που θα έστελνε στις αγορές», αναφέρει το δημοσίευμα.
 
Στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο Eυ.Τσακαλώτος άσκησε κριτική στο ΔΝΤ ότι απέτυχε να πει ξεκάθαρα τι θα χρειαζόταν για να ξεπεράσει τις αμφιβολίες του. «Είναι η ώρα να αποφασίσει το ΔΝΤ τι θέλει να κάνει», είπε.
 

Το βασικό σημείο αμφισβήτησης

 
Ένα βασικό σημείο αμφισβήτησης πηγάζει απ’ τις διαφορετικές απόψεις των πιστωτών για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και τι πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να διατηρήσει χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι απόψεις του ΔΝΤ είναι πιο συντηρητικές εν προκειμένω απ’ ό,τι εκείνες των πιστωτών της ευρωζώνης, πράγμα που σημαίνει ότι το ΔΝΤ βλέπει την ανάγκη για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.
 


Ποσοτική χαλάρωση


Και η ΕΚΤ έστειλε την Τετάρτη το σήμα ότι χρειάζεται περισσότερη ορατότητα για τη μελλοντική πορεία του χρέους της Ελλάδας προτού μπορέσει να συμπεριλάβει τα κρατικά της ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν και η ΕΚΤ κάνει τη δική της χωριστή ανάλυση, θα προξενούσε έκπληξη αν κατέληγε σε συμπεράσματα που απορρίπτει ρητά το ΔΝΤ.

«Η έγκαιρη σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα για το χρέος και τη βιωσιμότητα του χρέους είναι σημαντική – όχι μόνο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά, αλλά και για να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία γενικότερα, και του χρηματοπιστωτικού τομέα ειδικότερα» είπε ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ στο συνέδριο του Economist. «Η σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος είναι επίσης αναγκαία προϋπόθεση για να μπορούν να περιληφθούν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα» στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πρόσθεσε.

Χωρίς την τόνωση της εμπιστοσύνης που θα προκαλούσε η αγορά ομολόγων απ’ την ΕΚΤ, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να αποβεί πιο δαπανηρή.