Παρά την αισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα για θετικά μηνύματα από το Eurogroup της Δευτέρας, Λαγκάρντ και Σόιμπλε τον «προσγείωσαν» το Σάββατο, υπογραμμίζοντας πως είναι δύσκολο να υπάρξει συνολική συμφωνία και ξεκάθαρη δέσμευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Πρέπει να σας πω ότι αυτά που ακούγονται είναι τόσο θετικά που δυσκολευόμαστε και να τα πιστέψουμε. Είναι too good to be true. Σε τέτοιο βαθμό που θα με αναγκάσουν να φορέσω και γραβάτα δηλαδή. Ας μην προτρέχουμε, να δούμε», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρα σε δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα.
Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι ήδη έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις, αποδεχόμενο τον περιορισμό των υψηλών πλεονασμάτων (3,5%) για χρονικό διάστημα μικρότερο της δεκαετίας, συνεχίζοντας ωστόσο τα παζάρια όχι μόνο για το αν αυτά τα πλεονάσματα θα διατηρηθούν ως το 2022 ή το 2023 αλλά και για το ρυθμό αποκλιμάκωσης τους τα επόμενα χρόνια.
«Άδειασμα» από Σόιμπλε και Λαγκάρντ
Ωστόσο, ΔΝΤ και Βερολίνο «ψαλίδισαν» τις ελπίδες για επίτευξη συνολικής συμφωνίας στις 22 Μαΐου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθάρισε πως δεν εξετάζεται σε αυτή τη φάση το ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι «δεν έχει προκύψει ακόμη τελική συμφωνία» και πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται».
Επιμένει για οριστική λύση ο Τσακαλώτος
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιμένει για οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα και υπογραμμίζει πως το Eurogroup φέρει την ευθύνη να στηρίξει την πορεία της Ελλάδας προς μια βιώσιμη ανάκαμψη, καθώς η Ελλάδα μετά την ψήφιση των νέων μέτρων έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών.
«Η χώρα μας με την ψήφιση των μέτρων- αντιμέτρων από την ελληνική Βουλή ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της. 'Άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει. Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών για μία καλή και οριστική λύση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη μας στο QE και να επιχειρήσουμε την έξοδο στις αγορές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει και ο δρόμος να ανοίξει από αύριο κιόλας στη σύνοδο του Eurogroup».
Χαμηλοί τόνοι από Μαξίμου
Το Εuroworking group, που συνεδριάζει στις 11 το πρωί, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα εξελιχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς θα έχει γίνει πιο ορατό το αν ΔΝΤ και Βερολίνο προτίθενται να κάνουν υποχωρήσεις. «Υπάρχουν πιθανότητες να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία σήμερα, αλλά δεν είναι βέβαιο», αναφέρουν από το Μαξίμου.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, είναι πιθανό να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση μέχρι τις 8 Ιουνίου, ημέρα που συνεδριάζει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και αναμένεται να συζητηθεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).