«Το πρόγραμμα λιτότητας ο μόνος δρόμος» 
 
«Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, πρέπει να υλοποιήσει τους όρους, ειδάλλως δεν θα τα καταφέρει», είπε στο δεύτερο τηλεοπτικό κανάλι ZDF. Για την νέα προσφυγή στις κάλπες επεσήμανε ότι οι «αρμόδιοι στην Ελλάδα θα πρέπει να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους όταν πάνε να ψηφίσουν περί τίνος πρόκειται». Τη λύπη της εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση. Εκπρόσωπος δήλωσε ότι «τώρα η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει, ποια θα συνεχίσει. Παρ΄όλη την αβεβαιότητα είναι σαφές ότι το πρόγραμμα λιτότητας που έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα αποτελεί τον μόνο δρόμο σταθεροποίησης της χώρας. Όλοι είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να τον πορευτούν, αλλά γι αυτό χρειαζόμαστε βιώσιμη κυβέρνηση». 
 
«Όχι στην επόμενη δόση» 
 
Εμμονή στην υλοποίηση των συμφωνιών για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις δείχνουν και πολιτικοί από τα Χριστιανικά κόμματα. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να παραμείνει σκληρή, εξάλλου αρκετές φορές στο παρελθόν έχει κάνει πίσω» είπε ο Κλάους Πέτερ Βιλς, από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. «Σε περίπτωση που η χώρα δεν υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, να μην δοθεί η επόμενη δόση», προσθέτει. Από την πλευρά του ο Φρανκ Σέφλερ, εμπειρογνώμων σε δημοσιονομικά θέματα από τους Φιλελευθέρους, ζήτησε να μην εκταμιευτούν οι δόσεις. «Το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί και γι αυτό δεν μπορεί να υλοποιήσει τα μέτρα που συμφώνησε η χώρα με την τρόικα», ανέφερε. 
 
Το δημοψήφισμα «εκδικείται» 
 
Την ανησυχία του για το ναυάγιο εξέφρασε το κόμμα των Πρασίνων. «Τώρα παίρνει εκδίκηση το ότι το περασμένο φθινόπωρο η καγκελάριος Μέρκελ με τον τότε πρόεδρο Σαρκοζί φρέναραν το δημοψήφισμα για τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Τζεμ ΄Εζντεμιρ. « Υπάρχει τώρα ο φόβος πως ορισμένοι Έλληνες ψηφοφόροι που τότε θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στο ευρώ να δώσουν τη ψήφο τους σε ακραίες δυνάμεις για να εκτονώσουν το αίσθημα αδυναμίας που τους διακατέχει απέναντι στην πολιτική» πρόσθεσε ο 'Εζντεμιρ. Τα μετεκλογικά ενδεχόμενα σχεδιάζει η εφημερίδα General- Anzeiger της Βόννης. «Εκλογές και πάλι εκλογές μέχρις ότου το αποτέλεσμα ευσταθεί, αυτό είναι ένδειξη χρεοκοπίας που συνδέεται με ανυπολόγιστους κινδύνους» γράφει ο σχολιαστής της. «Υπάρχουν δύο εναλλακτικές: σύμφωνα με την πρώτη οι Έλληνες εκτόνωσαν την οργή τους τον Μάιο και τον Ιούνιο θα ψηφίσουν με περισσότερη πολιτική φρόνηση, πράγμα απίθανο. Η δεύτερη εναλλακτική λέει ότι θα ενισχυθεί το κλίμα διαμαρτυρίας επειδή έχει μπουχτίσει από την πολιτική ο λαός».