Η εφημερίδα die Welt προσδίδει σε αυτή την εκλογή υπαρξιακές διαστάσεις για την ίδια την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη επισημαίνοντας ότι «για άλλη μια φορά επικρατεί ο φόβος ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναζητήσει το δικό της δρόμο που στο τέλος του θα οδηγούσε την αδύναμη χώρα εκτός ευρώ και κατά συνέπεια σε ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές αναταράξεις». 
 
Ο φόβος των αναλυτών έχει ονοματεπώνυμο και αφορά το πιθανό ενδεχόμενο μετά και την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές και σε πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας υπενθυμίζει παλαιότερες διακηρύξεις Τσίπρα περί εξόδου από το ευρώ, περί κουρέματος του χρέους και διευκρινίζει, επικαλούμενος πηγές από κύκλους των διαπραγματευτών, ότι εάν ο Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, γίνει κυβέρνηση και υλοποιήσει τις διακηρύξεις του θα κοπεί η ροή χρήματος προς την Ελλάδα. 
 
«Μόνο εάν παραμείνει πρωθυπουργός ο Σαμαράς, θα συνεχιστεί η αναγκαία οικονομική βοήθεια», αναφέρουν κατά την εφημερίδα γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι. Χωρίς χρήματα η Ελλάδα θα μπορούσε να διολισθήσει γρήγορα προς τη χρεοκοπία, πιθανότατα και οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα διέθεταν τα χρήματά τους και το μεγάλο ερώτημα θα ήταν εάν τα νέα προβλήματα της Ελλάδας θα μπορούσαν να μεταδοθούν και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια όπως και την τελευταία φορά.
 
Σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, το Βερολίνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τις μέρες των Χριστουγέννων να εκδηλωθεί και πάλι διπλωματικός πυρετός. Το ερώτημα είναι αν η Γερμανία διαθέτει ένα σχέδιο Β. Επίσημη απάντηση δεν δίνεται, ανεπίσημα όμως γίνεται αναφορά σε παλαιότερα σχέδια που υπάρχουν στα συρτάρια και που προβλέπουν απομόνωση του ελληνικού δημοσιονομικού συστήματος από την υπόλοιπη Ευρώπη σε περίπτωση που οι Έλληνες μετά από ενδεχόμενη χρεοκοπία αναζητήσουν ή αναγκαστούν να αναζητήσουν κάποιο δρόμο εκτός του ευρώ.
 
Αλλά και στην περίπτωση πρόωρων εκλογών οι προοπτικές για τον Τσίπρα δεν είναι ρόδινες, επισημαίνει ο αρθρογράφος της die Welt, διότι ναι μεν το κόμμα του ίσως να έβγαινε πρώτο, αλλά δεν θα συγκέντρωνε την απόλυτη πλειοψηφία και η χώρα θα έπεφτε σε μια βασανιστική, όπως την αποκαλεί, αναζήτηση κυβερνητικής πλειοψηφίας. 
 
Ο φόβος στο ενδεχόμενο λανθασμένης εκλογής θα έθετε τη χώρα και την Ευρώπη ενώπιον χαοτικών καταστάσεων. Επ΄αυτού η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, κάνοντας λόγο και για μια «εν ανάγκη θεραπεία σοκ», επικαλείται την ευεργετική επίδραση πιθανών πιέσεων από τις αγορές που θα συνέπιπταν χρονικά με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές των Βρυξελλών, υποστηρίζει ότι αυτές οι πιέσεις θα διευκόλυναν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
 
Πηγή: Deutsche Welle – ελληνική υπηρεσία