Ο Αλεξάντερ Δρούκε, 39 ετών, από την Τασκαλούζα της Αλαμπάμα, και ο Άντι Χουίνχ  27 ετών, από το Χαρτσέλ της Αλαμπάμα, επικοινώνησαν για τελευταία φορά με τις οικογένειές τους στις 8 Ιουνίου και δεν επέστρεψαν από την αποστολή τους γύρω από την περιοχή του Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία.

Οι αναφορές ότι οι δύο είχαν συλληφθεί αιχμάλωτοι πολέμου από τη Ρωσία δεν έχουν επιβεβαιωθεί, δήλωσαν οι οικογένειες και εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Αυτό που γνωρίζουμε επίσημα αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι ο Άντι και ο Άλεξ αγνοούνται», δήλωσε τηλεφωνικά η Τζόι Μπλακ, αρραβωνιαστικιά του Άντι, στο Reuters. «Δεν έχουμε επιβεβαίωση για οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό. Προφανώς, όσο περισσότερο διαρκεί η έρευνα τόσο περισσότερο αρχίζουμε να εξετάζουμε και άλλα σενάρια», πρόσθεσε.

Η Λόις Ντρούκε, μητέρα του Αλεξάντερ, δήλωσε ότι είχε έρθει σε επαφή με την πρεσβεία των ΗΠΑ για την Ουκρανία, που βρίσκεται στην Πολωνία. Και οι δύο άνδρες είχαν πει στις οικογένειές τους στις 8 Ιουνίου ότι θα έβγαιναν εκτός σύνδεσης για λίγες ημέρες, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες, από φόβο μήπως υποκλαπούν οι επικοινωνίες τους.

Ο πρώτος υπηρέτησε δύο θητείες στο Ιράκ, την τελευταία ως επικεφαλής πυροβολητής στη Βαγδάτη το 2008-09, δήλωσε η μητέρα του. Ο δεύτερο; είναι πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ που αποχώρησε από την υπηρεσία το 2018, δήλωσε η αρραβωνιαστικιά του.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επικοινωνήσει με τη Ρωσία σχετικά με τις αναφορές για τους Αμερικανούς μαχητές. «Δεν έχω αυτές τις πληροφορίες, τις ελέγχω κάθε μέρα και θα τις ελέγξω σήμερα. Δημοσιοποιούμε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την τύχη των μισθοφόρων που κρατούνται ή εκείνων που καταδικάζονται σε δίκη», ανέφερε η Ζαχάροβα σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Εάν έχουν συλληφθεί, θα είναι οι πρώτοι επιβεβαιωμένοι Αμερικανοί πολίτες που έχουν συλληφθεί ως αιχμάλωτοι πολέμου στη σύγκρουση. Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι αν οι αναφορές είναι αληθινές, οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα κάνουν ό,τι μπορούν» για να τους πάρουν πίσω.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο Βρετανοί πολίτες και ένας Μαροκινός καταδικάστηκαν σε θάνατο από το δικαστήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, αφού συνελήφθησαν να πολεμούν για την Ουκρανία.

Η Ρωσία αρνείται ότι επιτίθεται σε αμάχους και έχει κατηγορήσει τους πολίτες της Δύσης ότι ενεργούν ως «μισθοφόροι», λέγοντας ότι η δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο παρατείνει τη σύγκρουση και οδηγεί σε περισσότερες απώλειες.