Στην βιβλιοπαρουσίαση, που έλαβε χώρα στον χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «ΙΑΝΟΣ» (Σταδίου 24), δύο χρόνια από την επέτειο της εκτέλεσης Σολεϊμανί από αμερικανικό drone, μίλησαν ο πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Ελλάδα Αχμάντ Ναντερί, ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας του Ιράν Δρ. Μαχντί Κομί, η δημοσιογράφος του TPP Λαμπρινή Θωμά, ο υποψ. Διδάκτωρ στο Πάντειο πανεπιστήμιο και Ιρανολόγος Αλέξης Λεκάκης Κερκυραίος και ο εκδότης του βιβλίου Κώστας Παπαδόπουλος. Την διερμηνεία από τα περσικά στα ελληνικά έκανε ο μεταφραστής του βιβλίου, Αλί Καράτζί.

Το βίντεο προβλήθηκε κατα τη διάρκεια της βιβλιοπαρουσίασης

«Αν δεν εμπόδιζε τους τρομοκράτες στη Μ. Ανατολή, θα υπήρχαν συνέπειες και στην Ευρώπη»

Ο πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας ευχαρίστησε του παρευρισκομένους «λάτρεις του περσικού πολιτισμού, που βρέθηκαν σήμερα σε αυτή τη ζεστή εκδήλωση. Αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα γενέθλια του προφήτη της Ειρήνης και της Αγάπης Ιησού Χριστού και τον ερχομό της νέας χρονιάς». Σημείωσε πως «τα τελευταία 2,5 χρόνια που είμαι πρέσβης του Ιράν δεν έχω νιώσει ποτέ ξένος ανάμεσά σας και νιώθω μια εύνοια και τρυφερότητα από τον Ελληνικό λαό, ο οποίος είναι φιλόξενος και θερμός σαν τον Ιρανικό. Η μακρά ιστορία των 2 χωρών ανέκαθεν ήταν γεμάτη μεταξύ τους στιγμές. Οι χώρες αυτές έθεσαν τους 2 πυλώνες του πολιτισμού, στην Ασία και την Ευρώπη. Ανέκαθεν υπήρχε ανάμεσά τους αλληλεπίδραση και επιρροή μεταξύ των πολιτισμών τους. Διαθέτουν επίσης πολύ μεγάλες προσωπικότητες στον χώρο της ποίησης και της φιλοσοφίας, που έχουν προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα. Ύστερα από την Ελληνική Επανάσταση ακολούθησε η Ιρανική και πάντοτε παρακολουθούσαμε πως Ελληνικός λαός πράγματι νοιάζεται για τον Ιρανικό, διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις και φεστιβάλ, καταδικάζοντας το καθεστώς του Σάχη που ανατράπηκε αργότερα και υποστηρίζοντας τον Ιρανικό λαό στον αγώνα του. Παρά τη μακρά τους ιστορία, ποτέ δεν υπήρξαν μεγάλες διαφορές στη νεότερη ιστορία των 2 χωρών, αλλά ανέκαθεν υπήρχε αλληλεπίδραση ανάμεσα στους λαούς τους. Επίσης η σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει την αγάπη ανάμεσα τους».

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου, ανέφερε πως σε αυτό «υπάρχουν στιγμές από τη ζωή του Στρατηγού, τα ειδικά χαρακτηριστικά του, όπως η ευσέβεια, η στοργή και η αγάπη του για τον Ιρανικό λαό. Επίσης στο τέλος του βιβλίου μπορεί κανείς να διαβάσει την ύστατη επιστολή του. Όπως γνωρίζετε πριν 2 χρόνια το καθεστώς των Ηνωμένων Πολιτειών, δολοφόνησε σε μια πράξη τρομοκρατίας τον αγαπημένο μας στρατηγό, αντίθετα με όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή η βίαιη πράξη πραγματοποιήθηκε σε μια επίσκεψη του Στρατηγού σε μια 3η χώρα, η οποία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος. Ο Σολεϊμανί δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Όλος ο κόσμος κα ειδικά οι λαοί της περιοχής γνώριζαν πως ήταν ο ήρωας της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Σίγουρα έχετε διαβάσει, πως η Αμερικανίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε επισήμως πως οι ΗΠΑ δημιούργησαν το Ντάες (ISIS), ώστε να υλοποιεί τα σχέδιά τους στην περιοχή της Μ. Ανατολής. Όταν έγιναν φανερές οι βίαιες πράξεις των τζιχαντιστών στην περιοχή μας, τότε άρχισαν οι ΗΠΑ να δηλώνουν ότι δήθεν καταπολεμούν την τρομοκρατία στη Μ. Ανατολή. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτός που στην αρένα του πολέμου καταπολέμησε τους τρομοκράτες, ήταν ο αγαπημένος μας Στρατηγός Σολεϊμανί. Αν δεν υπήρχαν οι άοκνες προσπάθειές του, σήμερα ίσως παρατηρούσαμε και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες στη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες της Μ. Ανατολής. Και αν δεν υπήρχαν οι προσπάθειές του να εμποδίσει τους τρομοκράτες στην περιοχή, σίγουρα θα υπήρχαν συνέπειες για τις ευρωπαϊκές χώρες από τις τρομοκρατικές ενέργειες των τζιχαντιστών. Ίσως μόνο οι Κούρδοι του Ιράκ μπορούν να καταλάβουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον σημαντικό ρόλο, που έπαιξε ο Στρατηγός στην καταπολέμηση των τρομοκρατών στην χώρα. Καθώς ο μοναδικός που υποστήριξε τους Κούρδους που είχαν εγκλωβιστεί από τους τρομοκράτες στις πόλεις τους, ήταν ο Σολεϊμανι, πηγαίνοντας να τους βοηθήσει στην αρένα του πολέμου». Κατέληξε πως «η παρουσία εκατομμυρίων ανθρώπων στην κηδεία του από το Ιράν, το Ιράκ και άλλες χώρες της Μ. Ανατολής και της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η κα. Λαμπρινή Θωμά, αποδεικνύει έμπρακτα πόσο αγαπητός ήταν στο λαό του Ιράν και του Ιράκ, που έδειξαν την αλληλοϋποστήριξή τους απέναντι σε κάθε εξωτερική παρέμβαση. Είμαι σίγουρος πως κάποια στιγμή οι δράστες αυτού του μεγάλου εγκλήματος θα καταδικαστούν και θα τιμωρηθούν.

«Ο ήλιος δεν θα μείνει κρυμμένος πίσω από τα σύννεφα»

Παίρνοντας κατόπιν τον λόγο, ο Μορφωτικός Ακόλουθος μετέφερε επίσης τις ευχαριστίες του στους παρευρισκομένους και τις ευχές του για τις γιορτές των Χριστουγέννων σημειώνοντας πως «η αφήγηση των γεγονότων οφείλει να είναι πιστή στη μια και μοναδική αλήθεια. Βέβαια, οι ερμηνείες και οι διαφορετικές οπτικές στα διάφορα θέματα είναι κάτι αποδεκτό, εντούτοις σήμερα παρατηρούμε την μια και μοναδική αφήγηση, την παραχάραξη της πραγματικότητας και την ολοκληρωτική αλλοίωση ενός φανερού γεγονότος, με στόχο την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων των ανθρώπων του πλούτου και της εξουσίας. Σίγουρα έχετε ακούσει διάφορες αφηγήσεις για τα γεγονότα που σχετίζονται με το θάνατο του Στρατηγού Σολεϊμανί, οι οποίες προέρχονται από τους ίδιους τους εγκληματίες που κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του και από τα ελεγχόμενα από αυτούς μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων. Όπως λέει μια περσική παροιμία “Ο ήλιος δεν θα μείνει κρυμμένος πίσω από τα σύννεφα” και οι ελεύθεροι άνθρωποι του κόσμου δεν θα εξαπατηθούν με τέτοιες αφηγήσεις. Η κυκλοφορία αυτού του βιβλίου από τις εκδόσεις Ταξιδευτής είναι αξιότιμη και αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν έχουν επηρεαστεί από από τη μεγάλη ανήθικη εκστρατεία των κατευθυνόμενων μέσων ενημέρωσης, καθώς προσπαθούν να φέρουν στο φως από μια άλλη οπτική γωνία τον βίο και την πορεία αυτού του διαπρεπούς στρατηγού».

Εξήγησε πως «ο δρόμος αυτός αναγνωρίζεται ως σχολή σκέψης του Σολεϊμανί, η οποία επέφερε αποφασιστικό πλήγμα σε όλα τα παράνομα σχέδια των αλαζονικών δυνάμεων και έθεσε σε κίνδυνο τα άνομα συμφέροντά τους. Αυτή η σχολή σκέψης έχει ως αφετηρία της τη σκέψη των 12 ιμάμηδων των Σιιτών Μουσουλμάνουν που παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα. Αναμφίβολα το πιο σημαντικό στοιχείο του χαρακτήρα του Στρατηγού υπήρξε η ευσέβειά του, καθώς συνειδητά αποφάσισε να αφήσει το Εγώ του και να ακολουθήσει το δρόμο του Θεού, υπακούοντας στις εντολές του». Στη συνέχεια ανέφερε ένα απόσπασμα από το βιβλίο, το οποίο αντανακλά τα λόγια του Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη του Ιράν Αγιατολλάχ Χαμεϊνί, στις 17 Γενάρη 2020: «Αγαπητοί μου, ευσεβείς αδερφοί και αδερφές, η αγνότητα είναι ευλογημένη πράξη. Όπου υπάρχει αγνότητα, ο Παντοδύναμος Θεός την ευλογεί και μαζί ευλογεί τους αγνούς υπηρέτες του και όλες μας οι υποθέσεις λαμβάνουν την ευλογία Του, μεγαλώνουν και τελικά επωφελούνται από αυτές. Τα αποτελέσματα της αγνότητας θα επικρατήσουν μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό προέρχεται από την αγνότητα. Τα αποτελέσματα της αγνότητας είναι η αγάπη και η πίστη των ανθρώπων, τα δάκρυα και οι στεναγμοί τους, η παρουσία τους και η αναβίωση του επαναστατικού πνεύματος μεταξύ των ανθρώπων». Ο Δρ. Κομί εξηγεί πως «αποτέλεσμα της αγνότητας αυτής είναι ένας άνθρωπος που δεν κάνει πίσω σε καμία κοσμική δύναμη και θεωρεί ως ζενίθ των ονείρων του να γίνει μάρτυρας στον δρόμο του Θεού. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δύο ώρες πριν το μαρτύριό του γράφει μία επιστολή: “Θεέ μου, δέξουμε με. Ξέρεις πόσο ανυπομονώ για αυτή τη συνάντηση. Μία συνάντηση που έκανε τον Μωησή να αισθανθεί αδύναμος και να μην μπορεί να αναπνεύσει. Θεέ μου, εξάγνισέ με και δέξου με”». «Ο Θεός να ανυψώσει τη ψυχή του και πολλοί να είναι οι οπαδοί του», καταλήγει.

«Οι λαοί φτιάχνουν τους ήρωες»

Η Λαμπρινή Θωμά με τη σειρά της ευχαρίστησε τους διοργανωτές «για την τιμή να μιλήσω, όχι για το βιβλίο ουσιαστικά, αλλά για τον Στρατηγό που είναι το θέμα του βιβλίου». Θυμάται πως «η παρουσία μου στο Ιράν εκείνες τις ημέρες της δολοφονίας του ξεκίνησε με το άκουσμα του θανάτου του. Τότε, πήγα στο γραφείο του TPP και με κοιτούσαν σαν ούφο. Ποιός είναι αυτός που θα γίνει χαμός που τον σκότωσαν; Είχα την τύχη να είμαι δύο χρόνια πριν τη δολοφονία του στο Ιράν και να δω ότι οι άνθρωποι εκεί είχαν τη φωτογραφία του δίπλα σε εκείνες των παιδιών τους. Έμπαινες στο ψιλικατζίδικο και δίπλα στα παιδιά τους είχαν τη φωτογραφία του Σολεϊμανί. Ήταν παρών στην καθημερινη ζωή των ανθρώπων, ως ένα αγαπημένο πρόσωπο. Είμαστε λαοί με τέτοιες ευαισθησίες που είμαστε πολύ κοντά και αυτό σημαίνει πολλά πράγματα. Για αυτό βρεθήκαμε στο Ιράν εκείνες τις μέρες ως TPP και είχα την τιμή και την ευτυχία ως δημοσιογράφος, να καταγράψω αυτή τη μοναδικη στιγμή στην ιστορία του Ιράνικού λαού». Στην συνέχεια έκανε λόγο για μια πράξη «δολοφονική, παράνομη, τρομοκρατική και αντίθετη σε όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου επίθεση σε έδαφος τρίτης χώρας, που θα μπορούσε αυτή καθ’ αυτή να καταστήσει σύντομα κάποιον σε ήρωα, που θα θυμόμαστε το όνομα του όσο κρατούν οι ειδήσεις και μετά από κάποια χρόνια να ξεχαστει. Αυτό δεν θα συμβεί με το Σολεϊμανί, καθώς είναι προσωποποιημένο το ηρωικό πρότυπο που έχει παράξει μια τεράστια παράδοση μαρτυρίου του Ιράν. Το όνομά του θα μείνει στους αιώνες, όχι μόνο ενός εξαιρετικού στρατηγού για τον οποίο έχουν γράψει ακόμα και οι Αμερικάνοι αντίπαλοί του για το πόσο σημαντικός είναι. Ανεφέρθηκε πριν η περίπτωση του Κουρδιστάν. Πρόκειται για φυλές επί σειρά ετών εχθρικές η μία προς την άλλη, που μπορεί ποτέ στην ιστορία τους μέχρι να πατήσει αυτός ο άνθρωπος εκεί να μην είχαν συνεργαστεί απέναντι σε οποιονδήποτε κοινό εχθρό. Και ξαφνικά έφτανε να πάει. Ήξερε πως να κινηθεί. Οι -όχι και τόσο- ανεκδοτολογικές διηγήσεις λένε πως όταν και όταν ο Πούτιν θέλησε να μιλήσει για τη Συρία, ζήτησε τον Σολεϊμανί».

Η ίδια εξηγεί το γεγονός πως οι διπλωμάτες ήθελαν να μιλήσουν μαζί του, καθώς «είχε τον σεβασμό του λαού του, χωρίς να παύει φυσικά να είναι άνθρωπος με ότι αυτό σημαίνει. Γιατί ήταν ενταγμένος σε αυτό το ηρωικό πρότυπο και γιατί είχε δείξει με πολλούς τρόπους, όχι μόνο την στρατιωτική του ιδιοφυία, αλλά και το ποιόν του ως άνθρωπος. Του είχε ζητηθεί να κατέβει για πρόεδρος, να πάρει ένα σωρό προνόμια και αρνείτο πάντα. Γιατί, όπως γράφει στον τάφο του ήταν ένας στρατιώτης. Το Ιράν είναι μια χώρα που αμύνεται από την Επανάστασή της και μετά, εναντίον της οποίας γίνονται διαρκείς επιθέσεις με κάθε τρόπο. Η ανάδειξη μορφών που θα ζήσουν στους αιώνες είναι σε τέτοιες περιόδους, που οι λαοί αναδεικνύουν τα πρόσωπα που θα τους θυμίζουν στο μέλλον που έχουν σκοπό να πάνε. Γιατί αυτό σημαίνει ήρωας. Αν εμείς αγαπάμε ως Έλληνες τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη ή τον Μακρυγιάννη με την φράση “Κάναμε τη συμφωνία με τον Άγιο”, ο οποίος εμένα προσωπικά μου θυμίζει τη περίπτωση του Σολεϊμανί, όλα αυτά είναι γιατί σε αυτά τα πρόσωπα βλέπουμε να προσωποποιείται η παράδοσή μας και ο αγώνας μας σε λαϊκό επίπεδο. Οι λαοί φτιάχνουν τους ήρωες, καθώς οι ήρωες που κατασκευάζουν οι εξουσίες θα πέσουν. Και ο Σολεϊμανί είναι γεννημένος από τα σπλάχνα αυτού του λαού. Δεν ξέρω αν αρκεί ένα ή ακόμα και δεκάδες βιβλία για να δείξουν αυτό που έχτισε με τη ζωή του, ως ένα λαϊκό παιδί από φτωχή οικογένεια που αγωνίστηκε, όχι να φτάσει ψηλά, αλλά να υπηρετήσει τον λαό του».

Τέλος, μιλησε για τον μεγάλο σεβασμό του λαου του για τον στρατηγό, καθώς «οι συνδυασμοί ανθρώπων με τέτοιο ήθος, λαϊκή παιδεία και στρατηγικό και πολιτικό μυαλό είναι σπάνιοι στην ιστορία. Οι λαοί δεν τους θυμούνται επειδή τους διάβασαν σε κάποιο ιστορικό βιβλίο ή γιατί νίκησαν σε ένα πόλεμο, αλλά όταν βγαίνουν από τα σπλάχνα τους και μπορούν να προσωποποιήσουν τις αξίες τους. Για αυτό, για μένα, ο Στρατηγός εχει και θα έχει την αγάπη και τον σεβασμό του λαού του για αιώνες, ο οποίος ξέρει να επιβιώνει επίσης για αιώνες, παρά τις επιθέσεις που δέχεται επί αιώνες».

Αποστολή στο Ιράν: Λαμπρινή Θωμά

Ήδη πριν δολοφονηθεί, υπήρξε ένας ζωντανός Μάρτυρας

Ο Ιρανολόγος Αλέξης Λεκάκης Κερκυραίος δήλωσε πως «έχοντας μελετήσει αρκετά χρόνια τα πεπραγμένα του Σολεϊμανί, όταν πληροφορήθηκα πως το βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά είχα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το μελέτησα με μεγάλη προσοχή και μπορώ να πω πως είναι πολύ ενδιαφέρον ιδίως για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Όπως προαναφέρθηκε, το βιβλίο αποτελεί έαν ανθολόγιο κειμένων από μικρές ιστορίες από συντρόφους, συνεργάτες ή απλούς στρατιώτες που μοιράστηκαν τις ενθυμήσεις τους από τον Στρατηγό Σολεϊμανί. Επίσης περιλαμβάνονται μαρτυρίες από προσωπικότητες, όπως ο ήγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο πρώην πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί και άλλων». Όσο αφορά το βιβλίο το χαρακτήρισε «ευανάγνωστο, εύληπτο και σε αυτό βοηθάει η εξαιρετική μετάφραση του Αλί Καρατζί. Συνήθως είμαι ιδιαιτέρως σκεπτικός σε ένα βιβλίο που έχει μεταφραστεί, καθώς συνήθως είτε μια μετάφραση είναι ποιητική και ευανάγνωστη αλλά χάνει στην απόδοση του νοήματος, είτε κατά γράμμα και εκεί χάνεται τελείως το νόημα ιδιαίτερα από μια γλώσσα όπως τα φαρσί που έχουν ιδιαίτερο παραβολικό τρόπο έκφρασης», δίνοτας τα συγχαρητήρια του στον Αλί Καρατζί για το αποτέλεσμα. «Ουσιαστικά είναι μια πρώτη γνωριμία του ελληνικού αναγνωστικού κοινού με τον Σολεϊμανί, καθώς η ελληνική γραμματεία είναι ιδιαιτέρως φτωχή σε ότι αφορά το σύγχρονο Ιράν, καθώς η γνώση συνήθως εξαντλείται στην αρχαία περσική ιστορία», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο έχει αξία ένας Έλληνας να διαβάσει για τον Σολεϊμανί, καθώς «δεν ήταν ένας απλώς στρατιωτικός, αλλά επίσης ένας διπλωμάτης, ένας άνθρωπος με μεγάλη επίδραση και επιρροή στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, με έντονη ελευθερία κινήσεων. Πράγματα πολύ σημαντικά, ιδίως σε μία περιοχή όπως η Μ. Ανατολή, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει χώρα πολλές εξελίξεις που επηρεάζουν και εμάς. Τα τελευταία 20 χρόνια, η δράση του ήταν από τις πιο αποφασιστικές για τις εξελίξεις στην περιοχή, είτε πρόκειται για την εισβολή των ΗΠΑ το 2001, όπου ο Σολεϊμανί είχε μια άγνωστη στους πολλούς υμβολή στην ανατροπή των Ταλιμπάν, είτε για το 2003 και μετά στο Ιράκ που η δράση του υπήρξε πολυεπίπεδη. Η δράση του οπότε δεν εξαντλείται το 2014, που έγινε γνωστή στα δυτικά μέσα, αλλά δεκαετίες πριν».

Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί ήταν σημαντικός ο Σολεϊμανί για το Ιράν», εξηγεί πως «ήταν ένα πρότυπου που είχε ανάγκη το Ιράν, με ταπεινή καταγωγή από την περιφέρεια του Κερμά και φτωχή οικογένεια, που κατάφερε να αναδειχθείμε την Επανανάσταση, η οποία αντιπροσώπευε τους καταπιεσμένους, τους μη έχοντες». «Όταν είχα πάει στο Ιράν το 2017, καθώς παρατηρούσα με ενδιαφέρον τις τοιχογραφίες για τους Μάρτυρες και τους πατέρες της Επανάστασης που υπάρχουν σε δημόσια κτίρια σε όλη τη Τεχεράνη, μου έκανε εντύπωση που είδα τοιχογραφίες για τον Σολεϊμανί, όταν ήταν εν ζωή ακόμα. Αυτό μου έκανε αλγεινή εντύπωση, καθώς μια τέτοια τιμή συνήθως επιφυλάσσεται στους Μάρτυρες. Όπως όμως είχε πει  ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ “Ο Σολεϊμανί ήταν ένας ζωντανός Μάρτυρας”, με τη προσφορά του στο Ιράν και ήταν πολύ σημαντικός για το Ιρανικό σύστημα». Επανέλαβε πως παρά το μικρό μέγεθος, το βιβλίο είναι περιεκτικό, καθώς η επιλογή των ιστοριών του εξυπηρετεί το σκοπό να εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά της σκέψης του Σολεϊμανί, όπως η στρατηγική ικανότητα, αλλά και η ευσέβειά του. «’Ηταν ένας πολύ ευσεβής, αλλά και πρακτικός άνθρωπος, σε ότι αγορά τη διεθνή πολιτική. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η ταπεινότητά του, για την οποία φημιζόνταν κυρίως στο εσωτερικό του Ιράν. Δεν έκανε διάκριση μεταξύ αξιωματικού και στρατιώτη, αλλά πίστευε πως πρέπει να είναι στο μέτωπο πλάι στον στρατιώτη στην πρώτη γραμμή κρούσης. Επίσης, χαρακτηριστική ήταν η αγάπη του για τους Μάρτυρες και τις οικογένειές τους. Δηλαδή, σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη χώρα και το σύστημά που έφερε η Ισλαμική Επανάσταση, ενώ θεωρούσε πως έπρεπε να αφιερώνεται ιδιαίτερος σεβασμός στις χήρες και τα παιδιά τους. Ένα τελευταίο χαρακτηριστικό είναι ότι αναλάμβανε ρίσκα, δηλαδή πίστευε στο στοιχείο του αιφνιδιασμού, ακόμα και αν αυτό συνεπαγόταν ότι διακινδύνευε τη σωματική του ακεραιότητα. Ο ίδιος έλεγε πως δεν φοβάται και θέλει έναν μαρτυρικό θάνατο, τον οποίο εν τέλει βρήκε».

«Ο ιμπεριαλισμός αντιμάχεται τον καλύτερο δρόμο για τους λαούς»

Ο εκδότης του βιβλίου Κώστας Παπαδόπουλος απάντησε στο ερώτημα «γιατί οι Εκδόσεις Ταξιδευτής προχώρησαν σε αυτή την έκδοση», εξηγώντας πως «εκ πεποιθήσεων πρέπει να δώσουμε λόγο σε κάθε αποκλεισμένη φωνή. Και όσο η Ιρανική πρεσβεία δεν είναι διαρκής συνομιλητής με την κυβέρνησή μας, θα φροντίζουμε να προάγουμε τον Ιρανικό πολιτισμό και ιστορία». «Εξ’ άλλου αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικλα του Δυτικού πολιτισμού» προσέθεσε αναφερόμενος στη γνωστή ρήση του Βολταίρου. «Είμαι χαρούμενος γιατί έχει στολίσει τον εκδοτικό μας οίκο οι έκδοση με τα Πέρσικα παραμύθια, η οποία αποκάλυψε στον Ελληνικό λαό την παράδοση του Ιρανικού λαού, ο οποίος πασχίζει εδώ και 40 χρόνια να σταθεί με αξιοπρέπεια, αντιμετωπίζοντας διαρκείς ιμπεριαλιστικές επιθέσεις», συμπλήρωσε. Εξήγησε πως προχώρησε σε αυτή την έκδοση, επειδή δεν αναγνωρίζει «σε κανέναν το δικαίωμα να αφαιρεί μια ανθρώπινη ζωή, είτε είναι ένας απλός στρατιώτης, είτε ένας στρατηγός. Για μένα, ο άνθρωπος αυτός στοχοποιήθηκε από ένα drone, για να πάψει να διαραματίζει τον ρόλο του ειρηνοποιού που έπαιζε όλο το προηγούμενο διάστημα. Εμείς εδώ τον ξέραμε σαν έναν άνθρωπο που προσέγγιζε τη Δύση και θα μπορούσε να φέρει τη συζήτηση σε έναν καλύτερο δρόμο τη συζήτηση ανάμεσα στους δύο διαφρετικούς πόλους. Εξάλλου, ο ιμπεριαλισμός αυτό είναι: Αντιμάχεται τον καλύτερο δρόμο. Για αυτό και εμείς θα συνεχίσουμε να θυμόμαστε τον Σολεϊμανί και μέσω αυτής της έκδοσης».

«Ο δρόμος που άνοιξε ο Σολεϊμανί δεν έχει κλείσει»