Δύο χρόνια χωρίς δικαίωση για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη: Η αδερφή του στο ΤΡΡ για την «αμέλεια» και το κράτος που «ποτέ δε φταίει»
από την εκπομπή Κοινωνία Ώρα Press
Γεωργία Κριεμπάρδη & Νεκταρία Ψαράκη
Ο 23χρονος Ιάσονας Λαλαούνης έχασε τη ζωή του όταν ο οδηγός της βουλεύτριας της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, έστριψε παράνομα και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα, για να εισέλθει στο προαύλιο χώρο της Βουλής. Η υπόθεση τριγυρίζει στα δικαστήρια χωρίς να προχωράει και να αποδίδεται Δικαιοσύνη.
Η αδερφή του, Κατερίνα, μας έδωσε αναλυτικά το δικαστικό χρονικό. Όπως μας ενημέρωσε, η «ποινή» που ασκήθηκε στον οδηγό από το πειθαρχικό, την υπηρεσία του δηλαδή, είναι 3 μήνες αργίας με απόλυση, ενώ παραμένει κανονικά στη θέση του. Ουσιαστικά δεν πληρώθηκε για 3 μήνες. Και σ’ αυτή την «ποινή» άσκησε έφεση, όπου εκκρεμεί η εκδίκασή της.
Το χρονικό στις δικαστικές αίθουσες έχει ως εξής: «Η πρώτη αναβολή ήταν στις 22 Ιανουαρίου 2022, επειδή δεν έφτασε το νούμερό μας. Φαίνεται υπήρχαν πιο σημαντικές υποθέσεις να εκδικαστούν… Η επόμενη φορά ήταν στις 21 Νοεμβρίου 2022, όπου πήρε αναβολή γιατί έφερε ο γιος του δικηγόρου ένα χαρτί από ΙΔΙΩΤΗ γιατρό ότι ο δικηγόρος πάσχει από ασταθή στηθάγχη -ένα χαρτί που ούτε η μητέρα μου δεν μπορούσε να το φέρει στο σχολείο για να δικαιολογήσει απουσίες… Η πρόεδρος είπε ότι κανονικά δε γίνονται δεκτά τέτοια χαρτιά αλλά το δέχτηκαν και πήρε αναβολή για έναν χρόνο αργότερα, για τον Οκτώβριο του 2023». Όπως είναι γνωστό, δεκτά γίνονται χαρτιά για λόγους υγείας από δημόσιους λειτουργούς και μόνον, ώστε να είναι σίγουρη η εγκυρότητά τους, να υπάρχει διαφάνεια. Κάτι που σ’ αυτή την περίπτωση δεν έγινε.
«Στην απολογία του ο οδηγός ρίχνει ουσιαστικά την υπαιτιότητα στον Ιάσονα, λέγοντας ότι έτρεχε κι έκανε προσπέραση απ’ τα δεξιά, ενώ εκείνος παραβίασε δύο λωρίδες με πράσινο. Αλλά το ρίχνουν στην συνυπαιτιότητα. Είναι αβάσιμο» μας είπε η Κατερίνα και σχολίασε την καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης. «Οι γονείς μου δε βασανίζονται μόνο από τον χαμό του Ιάσονα αλλά και από τη διαδικασία να το ζεις και να το ξαναζείς (σ.σ. στα δικαστήρια) και να σου λένε “αναβολή για έναν χρόνο”. Είναι λες και πατάνε επίτηδες πάνω στον πόνο σου».
Η σημερνή νομοθεσία επιτρέπει τον χαρακτηρισμό όλων των τροχαίων εγκλημάτων ως πλημμελημάτων οφειλόμενων σε αμέλεια. Είτε αυτά πραγματοποιούνται από δράστες που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας, είτε τα όρια αλκοόλ στο αίμα, είτε εγκαταλείπουν τα θύματα τους, είτε δεν έχουν άδεια οδήγησης, είτε είναι υπότροποι. «Αν εγώ θέλω να σας σκοτώσω και το κάνω με όπλο και με πιάσουν, θα μου πάρουν το όπλο και θα μπω φυλακή για κακούργημα. Αν σας σκοτώσω με το αυτοκίνητο, δε θα μου πάρουν το δίπλωμα και δε θα με βάλουν φυλακή -το πολύ να είναι η ποινή 18 μήνες με αναστολή. Κι αυτό γιατί στην πράξη μπαίνει η έννοια της “αμέλειας”. Δεν υπάρχει σαφής τήρηση των παραβάσεων. Ακόμα κι όταν κάποιος είναι στο κινητό όταν οδηγεί ή είναι μεθυσμένος, δεν του επιβάλλεται πρόστιμο, δεν υπάρχει “επίπληξη” κι άρα δεν καταλαβαίνει ότι έκανε κάτι εγκληματικό». Αναφέρεται, βέβαια, και στο θέμα της εγκατάλειψης. «Αν σας χτυπήσω και φύγω, είναι εγκατάλειψη θύματος, και τιμωρείται. Αν σας χτυπήσω με το αυτοκίνητο και σας παρατήσω είναι πλημμέλημα και περνάω τυπικά μια δικάσιμο με ποινή με αναστολή, το πολύ πολύ» είχε περιγράψει χαρακτηριστικά, σε προηγούμενο ρεπορτάζ του ΤΡΡ για τα τροχαία, ο Αλέξης Μπένος, μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα.
«Σε μένα που είμαι 20 χρονών μου λένε ότι δε θα βρω το δίκιο μου στα δικαστήρια. Και που θα το βρω; Γιατί ο αδερφός μου δε θα γυρίσει. Το δίκιο μου τουλάχιστον πού θα το βρω; Είμαι 20 χρονών κι έμαθα με τον πιο άσχημο τρόπο ότι στη χώρα σου δεν μπορείς να βρεις δίκιο» μας είπε η Κατερίνα.
Όσο για τις αποζημιώσεις, «περιμένουν να ολοκληρωθεί το αστικό που ορίζεται η αποζημίωση για να ολοκληρωθεί μετά το ποινικό… Εξισώνουν τη ζωή ενός ανθρώπου με κάποια χρήματα. Πώς γίνεται να κοστολογείς τη ζωή; Δεν ξέρω πώς μπορούν και το κάνουν αυτό».
Με αφορμή και το έγκλημα στα Τέμπη, σχολίασε ειρωνικά: «Είναι γνωστό ότι ποτέ δε φταίει το κράτος και φταίει πάντα ένας»!