Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε – για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» – δύο επιστολές, η μια προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.
Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. Επισημαίνεται, επίσης, στον γενικό γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη τού Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την προεδρεύουσα του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Στ. Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη, όπως είπε, αποδίδουν καρπούς. Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, όπως είπε, ζήτησε τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματαμ ενώ το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τέλος, ο Στ. Πέτσας σημείωσε ότι τη Δευτέρα, στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΕΛΚ, που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (Ursula Von Der Leyen), έπειτα από παρέμβαση του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, για την τουρκική προκλητικότητα, διαβεβαίωσε με κατηγορηματικότητα για την ευρωπαϊκή στήριξη: «Είμαστε», τόνισε η Ντερ Λάιεν «με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία»
«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα»
«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, «είναι ένα θέμα εθνικό, που έχει να κάνει με την προστασία των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
Σε ερώτηση εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, ο Στ. Πέτσας απάντησε πως η συνάντηση της 7ης Ιανουαρίου θα έχει μία ευρύτερη ατζέντα. «Δεν έχει να κάνει μόνο με τα εθνικά θέματα. Έχει να κάνει με ένα ευρύτερο πλέγμα που θα χαρακτηριστεί και από την αντιπροσωπεία που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες για αστυνομική βία κατά πολιτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο σεβασμός του κράτους δικαίου δεν είναι α λα κάρτ, δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ που κατάφερε, όπως σημείωσε, οι δύο διαδηλώσεις να κυλήσουν με τρόπο υποδειγματικό. «Καταδικάζουμε κάθε αυθαιρεσία από κρατικό όργανο», επισήμανε για να συμπληρώσει πως η ελληνική πολιτεία έχει μία συνέχεια. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από τα μέσα του 2017 μέχρι το τέλος του 2018 η αρμόδια επιτροπή διερεύνησε 262 περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας. «Δεν ανακαλύπτουμε τώρα την αυθαιρεσία. Η ΕΛΑΣ ήδη έχει καλέσει τους πολίτες να πουν τις καταγγελίες τους. Ο σεβασμός του κράτους δικαίου δεν είναι α λα κάρτ», υπογράμμισε.
Τέλος, για το μεταναστευτικό ο Στ. Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ελέγξει τις ροές στον Έβρο.
Διαβάστε ακόμα:
Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία Δένδια
Συνεδριάζει από το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο συγκαλείται με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
Ο Ν. Δένδιας ενημερώνει τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ζήτημα Τουρκίας – Λιβύης και για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Στο ΕΣΕΠ συμμετέχουν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετέχουν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα.
Διαβάστε ακόμα: