Στη σύλληψη ενός 32χρονου κι ενός και 35 χρονου, οι οποίοι κατηγορούνται για πορνογραφία ανηλίκων, προχώρησε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Εις βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ δικογραφία τακτικής διαδικασίας, με την ίδια κατηγορία, έχει σχηματιστεί και σε βάρος ενός ακόμη 35χρονου.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι κατηγορούμενοι με τη χρήση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών ιχνών, απέκτησαν πρόσβαση σε διάφορους ιστότοπους και εφαρμογές, διακινώντας πλήθος αρχείων με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Από την αστυνομική προανάκριση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τους και εντοπίστηκε ο τόπος κατοικίας τους.

Στη διάρκεια των ερευνών στις κατοικίες τους βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 3 κινητά τηλέφωνα, 4 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, καθώς και 2 κάρτες μνήμης τύπου microSD. Παράλληλα, από την έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια των δύο συλληφθέντων, βρέθηκαν πλήθος φωτογραφιών και βίντεο πορνογραφίας ανηλίκων, ενώ για τον τρίτο δράστη προέκυψε η εμπλοκή του στην παράνομη δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του τρίτου δράστη υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα και την περασμένη εβδομάδα, με της εφημερίδας Documento, το οποίο ανέφερε πως της εστάλη ένα αναλυτικό αρχείο με τα προσωπικά αρχεία 174 γυναικών, αρκετές από τις οποίες ανήλικες, το οποίο παραδόθηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδίκων Αθηνών.

«H Εισαγγελία θα πρέπει να ασκήσει αυτά που προβλέπονται από τη νομοθεσία, αφού αυτό το σάιτ κάνει hosting στην Ελλάδα. Οσο συνεχίζει αυτή η δραστηριότητα, αφορά την ελληνική έννομη τάξη» δηλώνει μεταξύ άλλων η δικηγόρος της Σοφίας, Αντωνία Λεγάκη, στην «Εφημερίδα των Συντακτών». «Θα έπρεπε αυτεπαγγέλτως, χωρίς δικαστήρια, το ελληνικό κράτος να φροντίζει τους πολίτες. Πρέπει a priori να θεωρείται πως οι φωτογραφίες αυτές δεν διαρρέουν με συναίνεση», προσθέτει.

Η εκδικητική πορνογραφία θεωρείται μεν στην Ελλάδα ποινικό αδίκημα, αλλά όπως σημείωναν δικηγόροι που είχαν μιλήσει στο ρεπορτάζ του ΤPP. δεν αντιμετωπίζεται όπως θα έπρεπε. Οι σχετικές διατάξεις που υπάρχουν, για προσβολή της τιμής ή παραβίαση ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων «βγάζουν το κομμάτι του έμφυλου στοιχείου, δηλαδή ότι αυτό γίνεται για τιμωρία, για διαπόμπευση, αποτυπώνει μια κοινωνική πρακτική υποβάθμισης του γυναικείου σώματος»