Ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι η σύνθετη ανοσία (από εμβολιασμούς και νοσήσεις), η σωρηδόν χορήγηση αντιιικών σε νοσούντες από τους γιατρούς και η ηπιότερη νοσογονικότητα από τις υφιστάμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, είναι τρεις θετικοί παράγοντες, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε προβλήματα. Έχουμε εβδομαδιαίως 2.500-3.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν είναι λίγες, δεν “ισοφαρίζονται” από αντίστοιχα εξιτήρια, αναλογούν 4 εισαγωγές για 2-3 εξιτήρια. Συνεχώς συσσωρεύονται ασθενείς στις κλίνες. Κυρίως υπερήλικες με πολλά συνοδά νοσήματα, καθώς και ανοσοκατεσταλμένοι. Αυτοί παραμένουν πολλές ημέρες στα νοσοκομεία, όχι γιατί προκαλεί πρόβλημα ο ιός, αλλά γιατί παροξύνονται τα συνοδά νοσήματα και είναι πάρα πολύ δύσκολο να τους σταθεροποιήσεις και να τους στείλεις σπίτι τους».

Για τον Αύγουστο, ο κ. Τζανάκης προέβλεψε ότι «θα έχουμε 7%-10% μείωση στα κρούσματα» και μάλιστα υπό την αίρεση ότι αυτή η τάση δεν θα επηρεαστεί από την αύξηση των μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων. «Μπορεί η αποκλιμάκωση να μην είναι σε αυτό το επίπεδο. Θα έχουμε όλο τον Αύγουστο υψηλό αριθμό κρουσμάτων».

«Αντίστοιχα, δεν θα έχουμε την αποκλιμάκωση που θέλουμε στις απλές κλίνες covid-19 των νοσοκομείων, ενώ θα έχουμε και μικρή κλιμάκωση στις ΜΕΘ, πιθανώς θα ξεπεράσουμε τις 150 κάποια στιγμή. Δυστυχώς, θα έχουμε λίγο παραπάνω θανάτους, δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες να φτάσουμε τους 300 την εβδομάδα».