Με ένα «δυστυχώς ναι» ο Άρης Πορτοσάλτε παραδέχτηκε πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε δίκιο για το κυβερνητικό φιάσκο με το εμβόλιο της AstraZeneca και τα ηλικιακά όρια χορήγησής του, όταν μιλούσε για ξεστοκάρισμα του σκευάσματος.

«Η κυβέρνηση δικαιώνει τον κ. Τσίπρα τελικά;» τον ρωτάει η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, για να λάβει την απάντηση που προκαλεί έκπληξη: «Δυστυχώς ναι». «Ότι θα ερχόταν η κυβέρνηση να δικαιώσει και τον Τσίπρα που είπε για ξεστοκάρισμα. Τι άλλο να γίνει» επισήμανε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την απόφαση τότε της επιτροπής ότι οι ηλικίες 30 με 40 θα κάνουν αναγκαστικά μόνο της AstraZeneca. «Κάτω από τις παρούσες συνθήκες πως η επιτροπή είπε ότι οι ηλικίες 30 με 40 θα κάνουν μόνο AstraZeneca;» διερωτήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που είχε δώσει στον ΑΝΤ1 επέκρινε την κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης του εμβολιαστικού προγράμματος και για τις καθυστερήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά «Άνοιξε επιτέλους η πλατφόρμα για τους 30-39, έστω και για τα AstraZeneca για να ξεστοκάρουν» επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια.

Η λέξη «ξεστοκάρουν» προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και πλήθος αρνητικών σχολίων κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση. Ο Άρης Πορτοσάλτε έσπευσε να τον κατηγορήσει, καταλογίζοντας του πως αντί να καλέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν ενίσχυε την αμφισβήτηση.

Όπως φάνηκε τελικά, η επιτροπή εμβολιασμού με την απόφαση για χορήγηση του Astra Zeneca στους άνω των 60 ήρθε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα. Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ανακοίνωσε ότι «στην παρούσα φάση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με 1η δόση με AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς έναντι του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία». «

Θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ήδη με AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση, μόλις 1,3 περιστατικά θρόμβωσης ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις, ή ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να αιτηθεί την έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση». Μάλιστα, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της επεσήμανε πως «το πρόγραμμα του mix-n-match είναι κάτι το οποίο έχει υιοθετηθεί σε μικρή κλίμακα σε ορισμένες χώρες, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα με ακρίβεια και σε βάθος χρόνος το ανοσολογικό αποτέλεσμα του συνδυασμού των εμβολίων»