Οι απόδημοι κάνουν λόγο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και έλλειψη σεβασμού πρός το GDPR καθώς όπως καταγγέλλουν δύο ώρες μετά που έλαβαν email από το Υπουργείο Εσωτερικών, έλαβαν και διαφημιστικό e-mail το οποίο διαφημίζει την υποψηφιότητα της κ. Ασημακοπούλου στις ευρωεκλογές.

Αρχικά οι παραλήπτες νόμιζαν ότι τα στοιχεία έχουν ληφθεί από τις κατά τόπους κοινότητες, αλλά η μαζική αποστολή του μηνύματος σε Έλληνες ψηφοφόρους από διαφορετικές χώρες οδηγούν σε κάτι πιο «κεντρικό», εκτιμώντας ότι τα στοιχεία τους δόθηκαν από υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία έκαναν εγγραφή για να ψηφίσουν με επιστολή είτε είχαν ψηφίσει το παρελθόν. Μάλιστα, κάποιοι καταγγέλλουν ότι έλαβαν το συγκεκριμένο e-mail από την Ασημακοπούλου λίγα λεπτά αφότου έλαβαν ενημερωτικό σημείωμα από το ΥΠΕΣ.

Δεν έπεισε η απάντηση ότι τα μάζευε μόνη της – «Ουδέποτε σας συνάντησα»

Μετά τον σάλο, η ευρωβουλευτής τοποθετήθηκε για το θέμα μέσω ανάρτησης στα social media, όμως η απάντησή της κάθε άλλο παρά πειστική ήταν. Χωρίς να αναφέρει το πώς ακριβώς συνέλεξε αυτά τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, περιορίστηκε να πει απλώς πως τα συγκέντρωσε η ίδια («ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών») και πως δεν έλαβε προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλο φορέα της κυβέρνησης.

Η απάντησή της:

«Σχετικά με την «επίθεση λάσπης» που δέχομαι από το πρωί, θέλω να διευκρινίσω ότι:

100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το γραφείο μου απέστειλε newsletter σε Έλληνες του εξωτερικού, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ώστε να ζητήσω την άδεια να επικοινωνώ τακτικά μαζί τους, όπως πράττω πάντοτε σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR από το 2018.

Ουδέποτε έλαβα προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλο φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν στους Έλληνες του εξωτερικού.

Θεωρίες συνομωσίας που συσχετίζουν τις εγγραφές για την επιστολική ψήφο με την προσωπική μου δράση, έχουν σκοπό να με χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν το θεσμό της επιστολικής ψήφου, της θεσμικής μεταρρύθμισης που θεσπίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τελικά μόνο με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν πτοούμαι και καλώ τους Έλληνες του εξωτερικού ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης να εγγραφούν στην πλατφόρμα http://epistoliki.ypes.gov.gr»

O γνωστός επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας, έσπευσε να απαντήσει λέγοντας ότι και ο ίδιος έλαβε email χωρίς ουδέποτε να τη συναντήσει: «Άρα λέτε ΨΈΜΑΤΑ!».