Η δήλωση του Εγκεμέν Μπαγίς έγινε κατά τις εργασίες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες έγιναν υπό μάλλον ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, αν κρίνει κανείς από τις παρεμβάσεις των δύο ελλήνων ευρωβουλευτών που είναι αντιπρόεδροι της Επιτροπής, του κ. Γ. Κουμουτσάκου (ΝΔ) και της κυρίας Μαριλένας Κοππά (επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠαΣοΚ). 
 
Μάλιστα, η επίμαχη δήλωση Μπαγίς, που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δεν αποκλείεται να ενοχλήσει ακόμη και τους προϊσταμένους του στην Άγκυρα για την ευθύτητά της, έγινε κατόπιν ερώτησης του κ. Κουμουτσάκου. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συζήτησης, παρουσία και του επιτρόπου με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, επί της «θετικής ατζέντας» των ευρωτουρκικών σχέσεων και των προοπτικών που αυτή θα μπορούσε να προσφέρει για ενεργειακή συνεργασία, ο έλληνας ευρωβουλευτής έθεσε το θέμα της κύρωσης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας για να λάβει την προαναφερθείσα απάντηση του τούρκου υπουργού.
 
«Η απάντηση αυτή του κ. Μπαγίς συνιστά – εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω – την πρώτη δημόσια παραδοχή αυτού του είδους από Τούρκο αξιωματούχο. Πέραν όλων των άλλων, καταδεικνύει ότι μία υποψήφια προς ένταξη χώρα αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο μόνον όταν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις της. Εγείρεται λοιπόν ένα πολλαπλώς σοβαρό ζήτημα όσον αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την ΕΕ» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος μετά το τέλος της συνεδρίασης.
 
Στην ίδια συνάντηση, η κυρία Κοππά στηλίτευσε τις απαράδεκτες πρακτικές που εξακολουθούν να κυριαρχούν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών στην Τουρκίας, απαντώντας στους κομπασμούς του κ. Μπαγίς περί των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Ερντογάν στους τομείς αυτούς. 
 
Αφού επικαλέστηκε συγκεκριμένες περιπτώσεις, η κυρία Κοππά τόνισε ότι «γενικά, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα. Σε πολλές περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Ερντογάν αποκάλεσε τους συμπατριώτες μου Έλληνες “ζητιάνους της Ευρώπης”. Είναι αναμφισβήτητο ότι η τουρκική οικονομία γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Όμως η Δημοκρατία στη χώρα σας είναι σε βαθιά ύφεση».    
 
Μίνι – ένταση σημειώθηκε και με το ζήτημα της αναγνώρισης της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ από την Άγκυρα. Σε ερώτημα του κ. Κουμουτσάκου προς τον τούρκο συμπρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το αν να διεξαχθεί η επόμενη συνάντηση τον προσεχή Οκτώβριο, δεν υπήρξε καμία απάντηση. Ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε την εξάμηνη αναστολή της λειτουργίας της επιτροπής, εφόσον η τουρκική πλευρά αρνήθηκε να απαντήσει αν θα ακολουθήσει την πάγια πρακτική της πρόσκλησης και της χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, στην προκειμένη περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.