Πληθαίνουν οι δημόσιες τοποθετήσεις μελών της κυβέρνησης και στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού που αφήνουν να εννοηθεί ότι επί της ουσίας ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών μετατίθεται διαρκώς προς τα πίσω. Αυτό αντανακλά και τις πιέσεις της τρόικας ώστε οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσει να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό από μια όσο το δυνατό ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Από την άλλη, εντός των δύο μεγάλων κομμάτων, υπάρχουν μερίδες και στελέχη που επιθυμούν να κερδίσουν εσωκομματικό χρόνο. Στο μεν ΠΑΣΟΚ αυτό έχει να κάνει με τη διάδοχη κατάσταση σε επίπεδο ηγεσίας αλλά και για την αναδιάταξη των συμμαχιών, ακόμα και για τη δημιουργία νέων πολιτικών φορέων. Στη δε Ν.Δ. εξακολουθεί να υποβόσκει η σύγκρουση αντιμνημονιακών και πιο μετριοπαθών, με τους τελευταίους να εμφανίζονται πολύ πιο συναινετικοί και ανοιχτοί αναφορικά με το τι θα ψηφίσει η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ουσιαστικά, η διχογνωμία για τη διάρκεια του βίου της κυβέρνησης διαπερνά κάθετα και τα δύο μεγάλα κόμματα, ακόμη και τους μικρότερους εταίρους. Πλέον αφενός προμηνύει ότι η σύμπνοια στο εσωτερικό της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά δεδομένη θα είναι στο εξής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το απερίσπαστο του Λ. παπαδήμου να περάσει στη Βουλή όσα έχει δεσμευθεί και όσα θα θέσει επιτακτικά η τρόικα.

Αφετέρου, αυτή ακριβώς η διαφωνία, για πολλούς, προεξοφλεί ότι πολύ σύντομα, ο πολιτικός χάρτης, από την πλευρά των δυνάμεων που υπερψήφισαν την κυβέρνηση Παπαδήμου, θα αναδιαμορφωθεί εντυπωσιακά.

«Για όσο υπάρχει δεδηλωμένη…»

O ένας εκ των υπουργών Επικρατείας, ο Γιώργος Σταυρόπουλος, σε συζήτηση που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ισχυρίστηκε ότι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών είναι ανοιχτή «επ’ αόριστον». Δήλωσε μάλιστα ότι όταν μία κυβέρνηση έχει ψήφο εμπιστοσύνης μπορεί να κυβερνήσει όσο έχει τη δεδηλωμένη και ότι ουδέποτε ο Λ. Παπαδήμος στις προγραμματικές του δηλώσεις αναφέρθηκε σε ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών ή σε προκαθορισμένο βίο της κυβέρνησης.

Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, εφόσον αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον. Και άλλωστε, η κυβέρνηση ορκίστηκε στο Σύνταγμα ότι ακριβώς αυτό, το δημόσιο συμφέρον, θα υπηρετεί.

Π. Καψής: «Ο βίος της κυβέρνησης προσδιορίζεται από το έργο της»

Είχε προηγηθεί, το μεσημέρι της Τετάρτης, η τοποθέτηση του έτερου υπουργού Επικρατείας, Παντελή Καψή, με την ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Το έργο της κυβέρνησης προσδιορίζει το βίο της».  Έργο της είναι το PSI, η δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που απορρέουν από αυτήν, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην πρώτη ενημέρωση που έκανε στους πολιτικούς συντάκτες: «Η κυβέρνηση αυτή είναι πολεμική», τόνισε με έμφαση, μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

Δεν προλαβαίνουν για εκλογές

Η συντονισμένη, καθώς φαίνεται, παρέμβαση των δύο υπουργών κάθε άλλο παρά ως προσωπική άποψη οφείλει να εκληφθεί.

Ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος όλο και περισσότερο αυτές τις μέρες τονίζει ότι «ο βίος της κυβέρνησης προσδιορίζεται από το έργο που έχει να επιτελέσει».

Ο Γιώργος Παπανδρέου διατείνεται ότι δεν χρειάζονται εκλογές άμεσα, «για να μη διασπαστεί η εθνική ενότητα από την εκλογική κινητοποίηση». Στην ομιλία του στο  Ελληνοαμερικανικό Επιμελητηρίο, έκανε λόγο για απερίσπαστη δουλειά «της κυβέρνησης ευρύτατης συνευθύνης», υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να είναι κλειστή η Βουλή ή να βρίσκεται η χώρα σε προεκλογική περίοδο σε μία κρισιμότατη συγκυρία για μας και την Ευρώπη».

Κάποιος το… ξανασκέφτεται

Ο μόνος που εμφανίζεται εσχάτως να εκφράζει αντιρρήσεις είναι ο Ευ. Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι έχει φορτωθεί όλο το βάρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ενώ άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και υπουργοί ουσιαστικά αναλώνονται σε κινήσεις για τη διαδοχή του Γ. Παπανδρέου, και δεν στηρίζουν την κυβέρνηση. Δήλωσε ότι είναι «εξουθενωμένος» από τις τελευταίες εξελίξεις, ουσιαστικά διαμηνύοντας ότι αν είναι να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ,«καλύτερα να πάμε σε εκλογές» και οι όποιες μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν από μια κυβέρνηση «με νωπή εντολή».

Όχι ακριβώς… ομοφωνία εντός της Ν.Δ.

Επισήμως, η Ν.Δ. εμμένει στην τήρηση της συμφωνίας για εκλογές τον Φεβρουάριο, δίνοντας ένα τράτο λίγων εβδομάδων και αποτάσσεται κάθε νέο μέτρο από αυτήν την κυβέρνηση. Ωστόσο, η ψήφιση νέων νομοσχεδίων δεν συναντά καθολική αντίδραση εντός της Ρηγίλλης, καθώς εμφανίζονται αρκετές αποχρώσεις στις δηλώσεις στελεχών για το τι συνιστά έργο αυτής της κυβέρνησης.

Την Τετάρτη, ο Γ. Μιχελάκης θέλησε να υπενθυμίσει ότι η συμφωνία ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. για τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας περιελάμβανε τη δέσμευση για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου. Προχωρώντας περισσότερο την κριτική του,  χαρακτήρισε την πρόταση του «κουαρτέτου» του ΠΑΣΟΚ  (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Μόσιαλος) για διετή παράταση του βίου της κυβέρνησης, που αυτόματα συνεπάγεται εγκατάλειψη του μεταβατικού της χαρακτήρα και ανασχηματισμό, ως προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο οι «ομάδες» που διεκδικούν τα ηνία του πρώην κυβερνώντος κόμματος. 

Επίσης, η Ν.Δ. αρνείται να ληφθούν νέα μέτρα για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα του Προϋπολογισμού του 2011 από την παρούσα κυβέρνηση.  Σε αυτό το σημείο όμως δεν φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία στο στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ., καθώς η αποκαλούμενη «κεντρώα πτέρυγα», αλλά και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Σταύρος Δήμας δεν εμφανίζονται αρνητικοί στο να ληφθούν όλες οι αποφάσεις τώρα, ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να τις εφαρμόσει «όσο το δυνατόν καλύτερα».