«Στη Βολιβία, ακριβώς δίπλα στη Βραζιλία, ένας αυτόχθονας είναι πρόεδρος», είπε ο Μπολσονάρου σε webcast απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του λίγο προτού αναλάβει την προεδρία της Βραζιλίας. «Οπότε για ποιο λόγο οι Ινδιάνοι στη Βραζιλία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν προϊστορικοί άνθρωποι;», συνέχισε. «Έχω μιλήσει με τους Ινδιάνους, τι θέλουν; Οι περισσότεροι με τους οποίους έχουν μιλήσει θέλουν ηλεκτρικό ρεύμα, ίντερνετ, θέλουν γιατρούς, οδοντιάτρους (…) θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο, θέλουν αυτοκίνητα, θέλουν να πάνε στον κινηματογράφο, να πάνε στο θέατρο. Είναι άνθρωποι, όπως κι εμείς».
Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Μπολσονάρου μόλις ανέλαβε καθήκοντα ήταν να αποδυναμώσει αποφασιστικά τα μέτρα προστασίας των ιθαγενών πληθυσμών, αφαιρώντας αρμοδιότητες από τον αντίστοιχο φορέα. Η ευθύνη που είχε από το 1967 να προστατεύει τους ιθαγενείς πληθυσμούς αφαιρείται, καθώς η χάραξη των ορίων των περιοχών στις οποίες διαμένουν πέρασε στο υπουργείο Γεωργίας. Η αλλαγή αυτή περιγράφεται ως καταστροφική από τους επικριτές του. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Ρικάρντο Σάλες, τον διορισμό του οποίου προώθησαν οργανώσεις των βιομηχάνων τους γεωργικού τομέα, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί «την προστασία του περιβάλλοντος με τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης». Ο ίδιος ο Μπολσονάρου εκλέχθηκε δεσμευόμενος να νομιμοποιήσει τις εξορύξεις και την εμπορική γεωργία στους προστατευόμενους μέχρι τώρα καταυλισμούς των αυτοχθόνων, αλλά και να στηρίξει τους παράνομους χρυσοθήρες, το καταστροφικό έργο των οποίων στις περιοχές αυτές καταγγέλλουν οι ακτιβιστές.
Ο Ροντρίγκο Αμορίμ, που εξελέγη πρόσφατα με το κόμμα του Μπολσονάρου, δήλωσε: «Αν σας αρέσουν οι Ινδιάνοι της Λατινικής Αμερικής, να πάτε στη Βολιβία. Εκτός από το ότι είναι κομμουνιστική, την κυβερνάει Ινδιάνος». Ο ίδιος ο Μπολσονάρου δεν διστάζει να αναφέρεται με απολύτως προσβλητικά λόγια στους ιθαγενείς πληθυσμούς, τους οποίους έχει συγκρίνει με ζώα σε ζωολογικό κήπο.
Ο Μοράλες είναι ο πρώτος Ινδιάνος πρόεδρος που εκλέγεται στη Βολιβία από το 2005, και απάντησε λέγοντας: «Λυπούμαστε για την επανεμφάνιση του ρατσισμού […] Μπροστά στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, εμείς προωθούμε τον σεβασμό και την ενσωμάτωση. Έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα, γιατί είμαστε παιδιά της ίδιας Μητέρας Γης».
Lamentamos resurgimiento de ideología de supremacía racista (KKK), como réplica de xenofobia de gobierno de #EEUU. Ante intolerancia y discriminación, los pueblos indígenas promovemos respeto e integración. Tenemos los mismos derechos porque somos hij@s de la misma Madre Tierra.
— Evo Morales Ayma (@evoespueblo) 5 Ιανουαρίου 2019
Ωστόσο ο Μοράλες, ένας από τους λίγους ηγέτες «του κόκκινου κύματος» που είχε επικρατήσει στη Λατινική Αμερική– μεταξύ των οποίων είναι και ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, η νέμεσις του Μπολσονάρου– απέφυγε να στρέψει τα πυρά του απευθείας εναντίον του νέου προέδρου της χώρας, προτιμώντας να επιτεθεί στον Αμορίμ.
Ο λόγος; Πιθανότατα, όπως εκτιμούν αναλυτές, μεγάλη οικονομική εξάρτηση της Βολιβίας από τη Βραζιλία. Η Βολιβία εξάγει περίπου το μισό φυσικό αέριο που παράγει στη Βραζιλία, βάσει μια συμφωνίας που λήγει σε μερικούς μήνες. Εξάλλου ο Μοράλες ήταν παρών και στην τελετή ορκωμοσίας του Μπολσονάρου, παρά τις μεγάλες ιδεολογικές τους διαφορές, προτιμώντας να τηρήσει διπλωματική στάση επισημαίνοντας ότι οι δύο ηγέτες «έχουν ευθύνη να συνεργαστούν προς όφελος των χωρών μας».