της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μετακινήσει παιδοαναισθησιολόγους από τα νοσοκομεία «Παίδων» της Αττικής στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο για να καλύψουν τις εκεί εφημερίες που έχουν διακοπεί από 1η Ιούνη. «Ζητήθηκαν εκτάκτως δύο αναισθησιολόγοι από το Παίδων Πεντέλης ώστε να μετακινηθούν στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας από τις 6/6/22 έως και τις 16/6/22», καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς. Χαρακτηρίζει απαράδεκτη αυτή την απόφαση, επισημαίνοντας ότι «η μετακίνηση αυτή θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου διότι θα πρέπει να αναβληθούν σοβαρά προγραμματισμένα χειρουργεία παιδιών».

«Αντί προσλήψεων οι Μίνα Γκάγκα και Θάνος Πλεύρης κλείνουν ένα παιδιατρικό νοσοκομείο επειδή τα έκαναν μαντάρα σε άλλο παιδιατρικό νοσοκομείο. Μπράβο, και σε κατώτερα» σχολιάζει ο γγ της ΟΕΝΓΕ.

Η Γενική γραμματέας του ΔΣ ΕΙΝΑΠ, παθολόγος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Μαρία Αγρογιάννη, σχολιάζει στο ΤΡΡ πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει προφορική ενημέρωση ότι από Δευτέρα επίκεινται μετακινήσεις σε γιατρούς του Παίδων Πεντέλης, Αγλ. Κυριακού και Αγ. Σοφίας προς την Πάτρα». «Σαφώς είμαστε αντίθετοι. Αυτό θα αποδυναμώσει τα τρία νοσοκομεία, και το Πεντέλης το έχουν ήδη με πολλούς τρόπους και συνειδητά υποβαθμίσει». Σε έντονο τόνο επισημαίνει πως «η κυβέρνηση δεν κάνει προσλήψεις κι όταν μιλάνε για προσλήψεις, ουσιαστικά πρόκειται για ελαστικές σχέσεις εργασίας, με συμβάσεις ενός έτους, με γιατρούς που θα δουλεύουν μέσα κι έξω από το νοσοκομείο».

Το ΕΣΥ παραμένει πιεσμένο, όσο κι αν η κυβέρνηση πανηγυρίζει για ένα χαλαρό καλοκαίρι και οι επιδημιολογικοί δείκτες έχουν μαλακώσει. «Εμείς πρακτικά δεν έχουν δει διαφορά. Είναι λιγότερα τα κρούσματα, αλλά υπάρχει τεράστια πίεση από τη νοσηρότητα του προηγούμενου διαστήματος, από ανθρώπους που έχουν χρόνια νοσήματα και δε μπορούσαν λόγω του ιού να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία και να παρακολουθούνται… Έρχονται πια ασθενείς σε βαριά κατάσταση, ενώ θα μπορούσαν να μην είναι έτσι» καταλήγει η ίδια.

Το Καραμανδάνειο είναι το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αθηνών, που εξυπηρετεί 20 νομούς της χώρας. Στην εκπνοή του Μαΐου, με σχετική ανακοίνωση, σημειωνόταν πως «το νοσοκομείο δε δύναται πλέον να εφημερεύει, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, για οποιοδήποτε περιστατικό, καθώς κρίνεται επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών-ασθενών όλης της γεωγραφικής περιοχής που αυτό καλύπτει».  Η Διευθύντρια και οι δύο παιδοαναισθησιολόγοι στο Καραμανδάνειο παραιτήθηκαν. Η τελευταία προκήρυξη για θέση παιδοαναισθησιολόγου ήταν το 2018.

Ο Φώτης Δημακόπουλος, Μέλος του Συντονιστικού Οργάνου του Συλλόγου Εργαζομένων, μιλώντας στο ΤΡΡ, τόνισε πως «από πέρσι το καλοκαίρι που έφυγαν δύο αναισθησιολόγοι, ζητάμε επανειλημμένα προσλήψεις, αλλά μόνο υποσχέσεις παίρνουμε. Έχουν χρόνια να κάνουν πρόσληψη. Τώρα κινδυνεύει η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Καταθέσαμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου».

«Το σύστημα που ζούμε δεν έχει προτεραιότητα τη ζωή και την υγεία του λαού και των παιδιών του»

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τη λειτουργία του Καραμανδανείου! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και απαιτούμε να στελεχωθεί πλήρως και να λειτουργήσει άμεσα το Αναισθησιολογικό Τμήμα, με άμεση, κατεπείγουσα προκήρυξη των απαιτούμενων μόνιμων θέσεων εργασίας, αλλά και να αναβαθμιστεί περαιτέρω, με μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού» δήλωσε στο ΤΡΡ ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων.

Ο ίδιος εξήγησε πως πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων του Καραμανδάνειου. «Χρόνια ολόκληρα φωνάζουμε, για την αναγκαία ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό των χειρουργείων, για την έλλειψη Μαγνητικού Τομογράφου, για τις κενές θέσεις παιδιάτρων, λοιμωξιολόγων, ακτινοφυσικών, παιδοχειρούργων, παιδοκαρδιολόγων και μία σειρά άλλων ειδικοτήτων. Χρόνια ολόκληρα φωνάζουμε για την ανάγκη στελέχωσης του Τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας. Για την αναγκαία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου, που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών του».

«Όλα αυτά όμως, δε γίνονται, γιατί το σύστημα που ζούμε δεν είναι προσανατολισμένο στις λαϊκές ανάγκες, δεν έχει προτεραιότητα τη ζωή και την υγεία του λαού και των παιδιών του, ίσα – ίσα, θέλει να κλείσει, να απαξιώσει τις δημόσιες δομές και να προσανατολίσει όσους μπορούν να πληρώσουν, στον ιδιωτικό τομέα! Οι υπόλοιποι; Στον Καιάδα!» σημείωσε καταλήγοντας στη σημασία του να κρατήσουμε το Καραμανδάνειο ανοιχτό, να πετύχουμε την αναβάθμισή του. «Μπορούμε να εξασφαλίσουμε την υγεία των παιδιών μας, να σιγουρευτούμε ότι η νέα γενιά, θα ζήσει καλύτερα από μας, όπως δικαιούται».

Σε μαζική συγκέντρωση κάλεσε ο δήμαρχος Πατρέων σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου.