Οριοθετήθηκε φωτιά που αναζωπυρώθηκε χθες το απόγευμα ανάμεσα σε Μέλαμπες και Σταχτούρια, χωρίς να φτάσει στο δάσος των Σαχτουρίων, όμως σημειώνονταν συνεχείς αναφορές για αναζωπυρώσεις στον Αϊ Γιώργη. Μάλιστα, ντόμινο πυρκαγιών στον δήμο Αγίου Βασιλείου έκανε τον δήμαρχο, Γιάννη Ταταράκη, να μιλήσει για σχέδιο εμπρηστών, οι οποίοι έχουν βάλει στο μάτι την ευρύτερη περιοχή. Κατήγγειλε μάλιστα πως, αν το κράτος δεν προχωρήσει σε αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης της φωτιάς, «πολύ σύντομα ο δήμος Αγίου Βασιλείου θα αφανιστεί από τον χάρτη».

Επίσης, έγινε γνωστό από το Δια-SOS-τε τη Μεσαρά, ότι ένας πυροσβέστης αισθάνθηκε δύσπνοια.

Το πρωί της Τρίτης 19 Ιουλίου, όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στην περιοχή με επίκεντρο τα Σαχτούρια. Στο σημείο επιχειρούν 25 οχήματα και 50 πυροσβέστες, 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με ακόμη 50 άτομα, μηχανήματα και υδροφόρες ΟΤΑ. Από αέρος επιχειρούν και τα τρία διαθέσιμα ελικόπτερα, πραγματοποιώντας ρίψεις νερού έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μεγάλων αναζωπυρώσεων. Σε επιφυλακή βρίσκονται δυνάμεις και από την πλευρά του Ροδάκινου που επίσης βρέθηκε στο επίκεντρο των πύρινων μετώπων τις τελευταίες ημέρες.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή και ο Γιάννης Ταταράκης τόνισαν κατηγορηματικά ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα από την Πολιτεία αναθεώρηση, καθώς τα Σαχτούρια έχουν καεί οκτώ φορές. Ο ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα πυρόσβεσης και πυρκαγιών, Βασίλης Κοκοτσάκης, στο ερώτημα «τι πήγε στραβά στη φωτιά των περιοχών που κάηκαν στον δήμο Αγίου Βασιλείου», ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός: «Δυστυχώς, διαχρονικά, δε λαμβάνεται κανένα μέτρο προετοιμασίας σε ό,τι αφορά την πρόληψη για την αντιμετώπιση μιας φωτιάς».