Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Α. Κόπτση, η εντολή για ΕΔΕ δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας χθες το πρωί, ενώ, μιλώντας στον RealFM 107,1, υποστήριξε πως «όποιος διαπιστωθεί ότι έχει ευθύνη, είτε από αμέλεια είτε εσκεμμένα, όποιος κι αν είναι αυτός, θα υποστεί τις κυρώσεις». Απαντώντας στο ερώτημα αν βρίσκονται αντιμέτωποι με ενδεχόμενες ποινές και οι εκπαιδευτικοί, ο Α. Κόπτσης ανέφερε ότι «κανείς δεν εξαιρείται και δεν έχει ασυλία από ευθύνες, αν του αναλογούν».

Είναι απορίας άξιο το γιατί η ΕΔΕ διατάχθηκε με τόσο μεγάλη χρονική καθυστέρηση, τη στιγμή που εδώ και τρία εικοσιτετράωρα οι μαθητές και οι φοιτητές στη Σταυρούπολη γίνονται συνεχώς στόχος δολοφονικών επιθέσεων από ομάδες νεοναζί -μαθητών και εξωσχολικών- που χρησιμοποιούν το σχολείο ως ορμητήριο.

Την ίδια στιγμή η υφυπουργός Ζέττα Μακρή, σε συνέντευξή της, όπως αναφέρει Η Αυγή, καταδίκασε τα επεισόδια, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ότι πρόκειται για φασιστικές ομάδες, και ισχυρίστηκε απλώς ότι «δεν είναι μια ανεκτή ιδεολογική αντιπαράθεση».

Η ίδια, αναφερόμενη στο ζήτημα της ΕΔΕ, που είναι σε εξέλιξη, είπε πως θα είναι «ουσιαστική και όχι διεκπεραιωτική» προσθέτοντας ότι «εάν θύλακοι της Χρυσής Αυγής θέλουν να χρεωθούν τα επεισόδια, αυτό είναι αποδεικτικό της συμπεριφοράς τους και της έλλειψης δημοκρατικής νοοτροπίας που τους διακατέχει».