Η Έκθεση συντάχθηκε από την Ειδική Επιτροπή για το Οργανωμένο Έγκλημα, τη Διαφοθορά και το Ξέπλυμα μαύρου χρήματος (CRIM) και αναμένεται να κατατεθεί για διαβούλευση στις 23 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ο αριθμός των ανθρώπων που εξωθούνται σε καταναγκαστική εργασία αυξάνεται διαρκώς σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ περισσότερο ευάλωτοι σε αυτή είναι οι μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, και κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Από τους 880.000 «σύγχρονους σκλάβους» της Ευρώπης, 270.000 εξωθούνται με τη βία στην πορνεία.
Τα θύματα συνήθως δελεάζονται με προτάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις συνθήκες που καλούνται στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσουν. Μεταφέρονται με τη βία σε τρίτες χώρες και κρατούνται υπό συνθήκες σκληρής εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με την περσινή έκθεση της Επιτροπής, το 62% των θυμάτων trafficking εξωθούνται στην πορνεία, το 25% στην καταναγκαστική εργασία, ενώ ένα 14% χρησιμοποιείται για εμπορία οργάνων, για λοιπές εγκληματικές δραστηριότητες ή αφορά την πώληση μικρών παιδιών.
Τα περισσότερα θύματα από χώρες εντός της ΕΕ κατάγονται από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ από χώρες εκτός της ένωσης η πλειοψηφεία των θυμάτων κατάγονται από την Κίνα και τη Νιγηρία.
«Το trafficking αναδεικνύεται στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη βιομηχανία της Ευρώπης με κέρδη που αγγίζουν τα 25 δισεκ. ευρώ», επισημαίνεται στην έκθεση.
Την ίδια ώρα τα κερδη της παράνομης εμπορίας ανθρώπινων οργάνων και άγριων ζώων υπολογίζονται μετάξυ 18 και 26 δισεκατομμυρίων ετησίως, ενώ οι ζημιές από το ηλεκτρονικό έγκλημα ανέρχονται σε 290 δισ. ευρώ.
Η έκθεση επισημαίνει ακόμη τη «σοβαρή απειλή» της διαφθοράς, με 20 εκατ. υποθέσεις να κοστίζουν στο δημόσιο τομέα 120 δισ. ευρώ.
Η Επιτροπή καλεί για ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας των δυνάμεων ασφαλείας και των δικαστικών αρχών των κρατών-μελών της ΕΕ. Επιπλέον, προτείνει αποκλεισμό 5 ετών όσων καταδικάζονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από οποιαδήποτε εμπλοκή με κυβερνητικές προμήθειες, αλλά και νομική προστάσια σε ολόκληρη την Ευρώπη για όποιον καταγγέλει κακές πρακτικές επιχειρήσεων ή κυνερνήσεων.
(Πληροφορίες: Spiegel, neurope.eu)