«Οι γυναίκες συχνά υποφέρουν περισσότερο σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Αντιμετωπίζουν την απώλεια θέσεων απασχόλησης και υψηλότερα επίπεδα στρες στις οικογένειές τους. Η καλύτερη προστασία των Ελληνίδων, και από την ενδοοικογενειακή βία, θα αρχίσει με την ανάκτηση της οικονομικής τους ανεξαρτησίας», λέει χαρακτηριστικά.

Η Γιούροβα αναφέρεται επίσης, στην ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας των γυναικών που ζουν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες-μετανάστριες, λέγοντας: «Θέλουμε να προστατέψουμε όλες τις γυναίκες στην Ελλάδα από τη βία, αλλά οι μετανάστριες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες τόσο στη βία όσο και στην εμπορία ανθρώπων, οπότε αναλαμβάνουμε δράσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Συνεργαζόμαστε στενά με ελληνικές οργανώσεις που ήδη εργάζονται σκληρά για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.»

Η Γιούροβα παραθέτει τα κραυγαλέα στοιχεία που προκύπτουν από το Ευρωβαρόμετρο «για τη βία που βασίζεται στο φύλο»:

Μία στις 3 γυναίκες έχει εμπειρία σεξουαλικής ή φυσικής βίας ή και τα δύο.

Μία στις 3 έχει δεχθεί καταχρηστική ψυχολογική συμπεριφορά από τον σύντροφό της.

Μία στις 5 έχει υποστεί καταδίωξη.

Μία στις 2 έχει εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης.

Μεταξύ των γυναικών που κατέχουν διευθυντικά αξιώματα τρεις στις 4 έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

Μία στις 20 έχει βιαστεί.

«Είμαστε στο 2016. Τα κορίτσια και οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής, χωρίς να τις χτυπούν, να τις παρενοχλούν, να τις βιάζουν, να τις καταδιώκουν», δηλώνει η Γιούροβα.

Η Επίτροπος συστρατεύει τα κράτη-μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων, τα Ηνωμένα Έθνη, τις ΜΚΟ, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, συνδικάτα, ΜΜΕ και όλους τους ευρωπαίους πολίτες, άνδρες και γυναίκες που το επιθυμούν «να κάνουμε τη βία κατά των γυναικών παρελθόν», όπως λέει στο μήνυμά της.

Οι χρηματοδοτικές και πολιτικές δράσεις

1. Η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει το 2017:προγράμματα στοχευμένης ενημέρωσης και εκπαίδευσης, καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που απευθύνονται κυρίως στις αστυνομικές αρχές και τα υπουργεία Παιδείας(4 εκατομμύρια ευρώ).

2. Θα στηρίξει οικονομικά οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που θα έχουν έμπρακτα αποτελέσματα για τη ζωή των γυναικών στην ΕΕ.
3. Θα ενθαρρύνει τις χώρες μέλη να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά Περιφερειακά και Αναπτυξιακά Ταμεία για τα θύματα της βίας.

4. θα ενθαρρύνει την αξιοποίηση του Erasmus+ ,στο οποίο υπάρχει πρόβλεψη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βία στο πεδίο του αθλητισμού.

Σε διεθνή κλίμακα η Επιτροπή θα στηρίξει οικονομικά προγράμματα κυρίως για τις «απομακρυσμένες και ευαίσθητες περιοχές», ενώ θα συνεχίσει να στηρίζει προγράμματα σε περιβάλλον ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο πολιτικό πεδίο επίσης, η Επίτροπος επιθυμεί να αναβαθμίσει το θέμα της βίας κατά των γυναικών πολύ ψηλά στην ατζέντα: Προγραμματίζεται ειδική ευρωπαϊκή σύνοδος τον Φεβρουάριο στη Μάλτα, η οποία θα έχει την προεδρία της ΕΕ, θα δημιουργηθούν εργαλεία μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και θα οργανωθούν εκδηλώσεις, στον καλλιτεχνικό χώρο (στο πλαίσιο του φεστιβάλ Berlinale), ευρωπαϊκό αθλητικό φόρουμ και φόρουμ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ευρωπαϊκές δράσεις περιλαμβάνουν και ενίσχυση της νομοθεσίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση του φαινομένου, μεταξύ των οποίων είναι η υιοθέτηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης και η εφαρμογή της Οδηγίας για τα Δικαιώματα των Θυμάτων.
Νέες έρευνες θα μπουν επίσης στην υπηρεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, από τη Eurostat και την Επιτροπή, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η οποία θα δημοσιεύσει Ετήσια Έκθεση για τη δράση της ΕΕ για τον τερματισμό της Σεξουαλικής βίας σε κατάσταση Συγκρούσεων.

Συνοψίζοντας τους στόχους της γι΄αυτή την εκστρατεία, η Γιούροβα δηλώνει: «Θέλω το 2017 να γυρίσει ο τροχός και ν' αλλάξει το παιχνίδι υπέρ των γυναικών, στο θέμα της βίας. Στο τέλος του χρόνου ελπίζω ότι κάθε γυναίκα που θα έχει υποστεί βία, θα νιώθει ικανή να το καταγγείλει στην αστυνομία και να δεχθεί την υποστήριξη που της αξίζει. Και θα ήθελα όλοι στην Ευρώπη να συμφωνήσουμε ότι σεξουαλική συνεύρεση χωρίς συναίνεση δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση».