Η απόφαση βρήκε σύμφωνες κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, που είναι και οι μοναδικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες απαιτούσαν εδώ και μήνες να υπάρξει η δυνατότητα παροχής όπλων προς τις δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

«Απόψε, η ΕΕ αποφάσισε να τερματίσει το εμπάργκο όπλων προς τη συριακή αντιπολίτευση και να διατηρήσει όλες τις άλλες κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ μετά το τέλος της συνεδρίασης. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα που ήθελε η Βρετανία. Είναι το σωστό, επειδή στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα από την Ευρώπη προς το καθεστώς Άσαντ», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο κ. Χέιγκ έσπευσε να δηλώσει ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να στείλει «αμέσως» όπλα προς τους αντάρτες. Η άρση του εμπάργκο «μάς δίνει την ευκαιρία να το πράξουμε εάν η κατάσταση επιδεινωθεί», είπε.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, η οποία διήρκεσε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, λόγω των «δύσκολων συζητήσεων» μεταξύ των υπουργών, δήλωσαν διπλωματικές πηγές από τη βελγική πρωτεύουσα. Και αυτό διότι αρκετές χώρες, όπως η Αυστρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, ήταν κατηγορηματικά αντίθετες με την άρση του εμπάργκο.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, δήλωσε ότι η παροχή όπλων «που προορίζονται για την προστασία των αμάχων» υπόκειται σε ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, ιδίως όσον αφορά στους ελέγχους, έτσι ώστε να «μην μπορούν να πέσουν στα χέρια των ριζοσπαστικών ομάδων».
Γαλλία: Ανάλυση δειγμάτων πιθανών χημικών όπλων 
 
Η Γαλλία θα αναλύσει τα δείγματα πιθανών χημικών όπλων που ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία και τα οποία μετέφεραν «λαθραία» στη Γαλλία δημοσιογράφοι της Le Monde, ανακοίνωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος, κρατώντας τον όρο της ανωνυμίας. Η γαλλική κυβέρνηση όπως οι αντίστοιχες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, θα αναλύσει τα δείγμα και τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.
 
Η χρήση χημικών όπλων σε διάφορα μέρη της Συρίας, είναι μια φήμη έως πιθανότητα που είναι πολύ διαδεδομένη τις τελευταίες εβδομάδες αλλά δεν έχει αποδειχθεί επισήμως. Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί «σε μικρές ποσότητες» τουλάχιστον δύο φορές στη εμφύλια σύγκρουση.
 
Αλλά και πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής εφημερίδας Liberation, έχουν αναφέρει αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων.
 
Ο ΟΗΕ προσπαθεί μάταια να πείσει τη Δαμασκό να αφήσει στο εσωτερικό της Συρίας εμπειρογνώμονες που θα ερευνήσουν τις αλληλοκατηγορίες από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση σχετικά με τη χρήση αυτών των όπλων.
 
Το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς είχε αναφέρει ότι «η χρήση χημικών όπλων υποστηρίζεται όλο και περισσότερο» στη Συρία. 
 
«Υπάρχουν τεκμήρια ολοένα και ισχυρότερα, για τοπική χρήση χημικών όπλων», δήλωσε ο Φαμπιούς. 
 
Το θέμα των χημικών όπλων συζητήθηκε στο δείπνο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Ρωσίας και ΗΠΑ, Φαμπιούς, Λαβρόφ και Κέρι στο Παρίσι τη Δευτέρα το βράδυ.
Η Ρωσία ακύρωσε τη συμφωνία για S-300 στη Συρία
 
Η Ρωσία αποφάσισε να ακυρώσει τη συναλλαγή για την παροχή των αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 στη Συρία, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα «The Times of Israel» επικαλούμενη δημοσίευμα της βρετανικής «Sunday Times».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στον επίσημο εκπρόσωπο της Ρωσίας, ο οποίος ως λόγους για την ακύρωση της σύμβασης, επικαλείται την πιθανότητα τα σύγχρονα οπλικά συστήματα να πέσουν στα χέρια των τρομοκρατών και να χρησιμοποιηθούν εναντίον μη στρατιωτικών αεροσκαφών στο διεθνές αεροδρόμιο, Ben Gurion.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος είπε: «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για αυτό το ενδεχόμενο.
Υπάρχει μια μεγάλη ρωσόφωνη κοινότητα στο Ισραήλ που αποτελεί κρίκο των σχέσεων μας με αυτή τη χώρα, δεν θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν (δ), ακούει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη συνάντησή τους στην οικία Bocharov Ruchei στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας στο Σότσι- Ρωσία- Τρίτη 14 Μαΐου, 2013.
Η συμφωνία σχετικά με την ακύρωση της παράδοσης των S-300, επιτεύχθηκε κατά την τελευταία συνάντηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Σε αντάλλαγμα της ακύρωσης της συμφωνίας, η Ρωσία αναμένει από το Ισραήλ να απόσχει από τις αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Νετανάχιου και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Yaakov Amidror, εξήγησαν στον Πούτιν ότι αν οι S-300 πέσουν στα χέρια των ομάδων που διάκεινται εχθρικά προς το Ισραήλ, τα πολιτικά αεροπλάνα που απογειώνονται και προσγειώνονται στο Ισραήλ θα βρίσκονται σε ακτίνα δράσης.

Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι η Ρωσία «δεν ενδιαφέρεται να κρατήσει τη Συρία ως μια ενιαία οντότητα» και ότι η Συρία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη, χωρίς προϋποθέσεις, ενώ οι αντάρτες αρνούνται να το κάνουν. Είπε ότι η Μόσχα δεν προσφέρει άσυλο στον Άσαντ. Ο αξιωματούχος δήλωσε: «Εμείς δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό», αναφέρει το δημοσίευμα.